Ελλάδα: Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
07:05 - 28 Σεπτεμβρίου 2016
Με 152 θετικές ψήφους, δηλαδή των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη συζήτηση, η οποία κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, δεν πήραν τον λόγο ούτε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ούτε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το πολυνομοσχέδιο καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, όπως και τα πολυσυζητημένα άρθρα 1 και 2 που αφορούν στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις και στην ένταξη των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών στο Υπερταμείο.
Προς στιγμήν, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Πετράκος και ο Στάθης Λεουτσάκος, οι οποίοι ανήκουν στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, πέταξαν προκηρύξεις από τα θεωρεία της Βουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Το επεισόδιο διαδραματίστηκε την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Παρενέβη η Φρουρά της Βουλής, η οποία και απομάκρυνε τους δύο πρώην βουλευτές από τα θεωρεία της Βουλής.
Είχε προηγηθεί εμπλοκή και με τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους οι οποίοι αντιδρούσαν στην ένταξη στο Υπερταμείο των εταιρειών ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αντιστοίχως). Μετά από συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων, συμπεριλαμβανομένων των δύο βουλευτών, με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη, το θέμα λύθηκε με την υιοθέτηση νομοτεχνικής βελτίωσης με την οποία διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι «η αξιοποίηση των επιχειρήσεων σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και για την ταυτότητα του νομικού λόγου της ΕΥΑΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας». Στο σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου προστέθηκε η φράση: «Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και της υποχρέωσης συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής, το απόγευμα, συλλαλητήριο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ πραγματοποίησε στο σύνταγμα η ΑΔΕΔΥ και τα σωματεία των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τα οποία κατήγγειλαν το «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» όπως είναι το ρεύμα και το νερό. Συλλαλητήριο ενάντια στο πολυνομοσχέδιο πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.
ΚΥΠΕ