Η Βουλγαρία θέλει το «γκάζι» μας

Το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικό αερίου από την Κύπρο εξετάζει η Βουλγαρία αν προχωρήσει τελικά ο ενεργειακός κόσμος που έχει σχεδιαστεί στη Μαύρη Θάλασσα για την μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Κασπία Θάλασσα στην Νότια και Κεντρική Ευρώπη. 

Όπως υπογραμμίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Βουλγαρία έχει ήδη προγραμματίσει μια μελέτη σκοπιμότητας για το 2017 με στόχο την κατασκευή ενεργειακού κόμβου αξίας €1.5 δις στο λιμάνι της Βάρνας στην Μαύρη Θάλασσα. Με τον κόμβο θα ενωθούν αγωγοί οι οποίοι ήδη κατασκευάζονται για να συνδέσουν τις γειτονικές χώρες, Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία και Τουρκία, καθώς και ένας υποθαλάσσιος αγωγός από την Ρωσία.  

Το κυπριακό φυσικό αέριο θα μπορεί να ρέει μέσω του αγωγού που κατασκευάζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ η υπουργός ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova δήλωσε ότι η Σόφια είναι έτοιμη να ενισχύσει την χωρητικότητά της, αν χρειάζεται, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακοτρύππη στη Λευκωσία. «Το φυσικό αέριο από την Κύπρο είναι μια από τις επιλογές για να τροφοδοτείται ο κόμβος φυσικού αερίου», είπε η κα. Petkova.

Προς το παρόν η Σόφια πρέπει να πείσει την Ρωσία για την ιδέα του ενεργειακού κόμβου, ο οποίος πάντως έχει τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ήδη υποστηρίζει το όλο σχέδιο. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην Κύπρο, όπου η αμερικάνικη Noble ανακάλυψε 4,5 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου περί τα τέλη του 2011, εξετάζει τη Βουλγαρία ως μια πιθανή οδό για την μεταφορά φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Λακοτρύππη. 

«Έχουμε την πρόθεση να παραδώσουμε φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μέσω του αγωγού διασύνδεσης με την Ελλάδα ή μέσω του τερματικού υγροποίησης στην Αλεξανδρούπολη», είπε, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει σε βάθος το πλάνο της βουλγαρικής κυβέρνησης για τον ενεργειακό κόμβο.  

Η Βουλγαρία σχεδιάζει να έχει σε λειτουργία έναν αγωγό φυσικού αερίου με την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2018. Ταυτόχρονα, η χώρα σκοπεύει να συμμετάσχει στον προγραμματισμένο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.