Πύραυλος από το χωριό Περβομάισκ κατέρριψε το αεροσκάφος της πτήσης MH17

Ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση MH17 της Malaysia Ailines στις 17 Ιουλίου 2014 στην ανατολική Ουκρανία είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική εισαγγελία παρουσιάζοντας τα πρώτα συμπεράσματα των διεθνών ερευνητών γι' αυτή την αεροπορική καταστροφή.
 
 
Οι διεθνείς εισαγγελείς δήλωσαν ακόμη πως ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το χωριό Περβομάισκ που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες και πως, μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου, το πυραυλικό σύστημα επέστρεψε στη Ρωσία. Ωστόσο όπως είπαν,  δεν είναι σαφές αν οι στρατιώτες διατάχθηκαν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο ή ενήργησαν ανεξάρτητα, και πως δεν θα διατυπώσουν σχόλιο σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας.
 


Η ομάδα των ερευνητών έχει εντοπίσει 100 πρόσωπα ενδιαφέροντος, όπως τα χαρακτήρισε, αλλά δεν έχει ακόμη προσδιορίσει μεμονωμένους υπόπτους. Σύμφωνα πάντως με ερευνητή, υπάρχουν «ρεαλιστικές πιθανότητες» να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των ενόχων για την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας χαιρέτισε σήμερα τα ευρήματα των διεθνών εισαγγελέων  λέγοντας πως καταδεικνύουν την "άμεση ανάμιξη" της Ρωσίας στην αεροπορική συντριβή που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους.


Η απάντηση της Μόσχας

Στη Μόσχα, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του πως "η Ρωσία είναι απογοητευμένη από το γεγονός ότι η κατάσταση γύρω από την έρευνα για την καταστροφή δεν αλλάζει και τα συμπεράσματα της ολλανδικής εισαγγελίας επιβεβαιώνουν πως η έρευνα είναι μεροληπτική και έχει πολιτικά κίνητρα".


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ανέφερε ότι ως επί το πλείστον τα δεδομένα της έρευνας των διεθνών εισαγγελέων για την υπόθεση της κατάρριψης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών, βασίστηκαν σε πληροφορίες από το διαδίκτυο και την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.
​​​​​​

 

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα