Έκτακτη συνεδρία ΠΑΣΥΝΟ στον απόηχο της σύλληψης του ΓΓ της

Πολύ σημαντική η σημερινή μέρα για το νοσηλευτικό κόσμο, καθώς αναμένονται σε λίγο στο Δικαστήριο οι τελικές διευκρινήσεις – αγορεύσεις, επί της προσφυγής των 211 νοσηλευτών στην απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, για την αποκοπή της αντιμισθίας από εργασία σε αντικανονικό ωράριο (επίδομα βάρδιας), η οποία ξεκίνησε το 2014.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), Θεόδωρος Πετέλης, ανέφερε ότι μετά και από τις τελικές αγορεύσεις υπολογίζει πως η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών.
 
Αν και η σημερινή μέρα επισκιάζεται από τα χθεσινά γεγονότα με τη σύλληψη του ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτη Γεωργίου, εντούτοις ο κ. Πετέλης αναφέρει ότι η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για τους νοσηλευτές, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, γιατί ένα δίκαιο αίτημα του κλάδου, πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης και βαίνει προς το τέλος.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2014 το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αποκόπτει ποσοστό από την αντιμισθία για εργασία σε αντικανονικό ωράριο (επίδομα βάρδιας), που αφορά το 25% πάνω στην αντιμισθία για νυχτερινή βάρδια, εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες, 100% αποκοπή της αντιμισθίας της απογευματινής βάρδιας συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου και 100% του επιδόματος επικινδυνότητας, που παραχωρείτο σε νοσηλευτές της Ψυχικής Υγείας.
 
“Θα πάμε στο Δικαστήριο σήμερα για να ακούσουμε και εμείς τις αγορεύσεις. Αντιλαμβάνεστε είναι σημαντική για την ΠΑΣΥΝΟ η προσφυγή. Η αποκοπή η οποία έγινε ήταν καταχρηστική και γι` αυτό είχαμε ξεκινήσει τη συγκεκριμένη προσφυγή εναντίον της συγκεκριμένης απόφαση”, είπε ο κ. Πετέλης.
 
Συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ
 
Στο μεταξύ, το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΝΟ παρακάθεται σε έκτακτη συνεδρία, με αφορμή τη χθεσινή σύλληψη του Γενικού Γραμματέα της, Παναγιώτη Γεωργίου, ύστερα από επεισόδιο στο νοσοκομείο Λεμεσού, όταν μεθυσμένος ασθενής τα έκανε γυαλιά καρφιά. Ο κ. Γεωργίου συνελήφθη, όταν διαμαρτυρήθηκε με έντονο ύφος, σε αστυνομικούς. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Πετέλης “σήμερα θα γίνει εκτενώς μια ενημέρωση από τον ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ, για το όλο συμβάν και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε πως θα συνεχίσουμε με το όλο θέμα”.
 
“Αντιλαμβάνεστε”, είπε, “ότι ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ έχει συλληφθεί και κατηγορηθεί γραπτώς από την αστυνομία για οχλαγωγία, κάτι το οποίο είναι ενοχλητικό, όταν ένας συνδικαλιστής προσπαθεί να βρει το δίκαιο του και αντί αυτού συλλαμβάνεται για επαναλαμβανόμενα προβλήματα στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών”.
 
Σημείωσε ότι “τίθεται θέμα ασφάλειας του προσωπικού, ειδικά όταν υπάρχουν άτομα τα οποία είναι υπεύθυνα και δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια στο συγκεκριμένο χώρο”.
 
Είπε ακόμα ότι θα συζητηθεί το πως θα προχωρήσουν με τη συγκεκριμένη καταγγελία, αλλά και το πως θα επιλυθεί ριζικά το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο εμφανίζεται συνεχώς σε όλα τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών παγκύπρια.
 
Σε ερώτηση εάν προτίθενται να λάβουν περαιτέρω μέτρα, ο κ. Πετέλης είπε πως δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση του ΔΣ, ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα όπως ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες θα επιλύσουν τα προβλήματα, ώστε να τελειώσει επιτέλους αυτή η ιστορία.
 
“Δεν εναπόκειται μόνο σε μας”, είπε, “εμείς είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε οποιοδήποτε τομέα, αλλά να μην μας επιρρίπτουν ευθύνες ότι εμείς φταίμε στα συγκεκριμένα περιστατικά. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να βρεθεί επιτέλους μια λύση. Τα άτομα που προσέρχονται με αυτές τις επιθετικές συμπεριφορές θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα εντοπίζονται και να προλαμβάνονται αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα”.
 
Εξάλλου, σήμερα ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Λεμεσού, για να επιθεωρήσει τις συνθήκες αστυνόμευσης.
 
Καταδίκη από Νοσηλευτές ΠΑΣΥΔΥ
 
Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ καταδίκασε κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται, ειδικότερα, όπως λέει αυτή που στρέφεται σε εργαζόμενους κατά την διάρκεια της προσπάθειας τους, για παροχή φροντίδας υγείας, αφού αυτό “ξεπερνά κάθε όριο λογικής”.
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό εκδήλωσης βίας σε βάρος των συναδέλφων τους, που εργάζονταν στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε ότι αυτό έρχεται να προστεθεί στα πολλά και επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας, στο χώρο της Υγείας, για να προσθέσει πως “ακόμη μία φορά, γίναμε μάρτυρες της αδυναμίας του κράτους να παράσχει την απαιτούμενη ασφάλεια”.
 
Αντιδράσεις και από ΠΟΑΣ

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξαρτήτων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ) θεωρεί ότι παρά τα περιστατικά που συμβαίνουν κατά καιρούς και τα φαινόμενα επιθέσεων φραστικών και άλλων κατά των λειτουργών Υγείας, φαίνεται ότι δεν κατέστη ακόμα δυνατό να ληφθούν σοβαρά και πρακτικά μέτρα από το κράτος, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της τάξης και η ασφάλεια των εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια.
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΟΑΣ αναφέρει ότι το τελευταίο περιστατικό στο νοσοκομείο Λεμεσού, αναδεικνύει και την επιπολαιότητα του χειρισμού τέτοιων φαινομένων από τους αρμόδιους για την ασφάλεια, για να προσθέσει πως “γινόμαστε δυστυχώς μάρτυρες μιας ακατανόητης συμπεριφοράς και πρακτικής”.
 
ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη