Μελέτες για έργο $5 δις από Alfa Mediterranean Enterprises στην Κύπρο

Μελέτες για έργο – μαμούθ 1.000ΜW και αξίας $5 δις. το οποίο θα καλύπτει το 100% των ενεργειακών αναγκών της Κύπρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέρα, νύχτα, χειμώνα και καλοκαίρι για 25 χρόνια ετοιμάζει η Alfa Mediterranean Enterprises. Παράλληλα, η εταιρεία προγραμματίζει το πρώτο ηλιοθερμικό πάρκο με κοινοτική χρηματοδότηση στην περιοχή Άλασσας. 
 
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο EnergyNews έχουν ήδη προχωρήσει η μελέτες για την ανάπτυξη της πιο πάνω τεχνολογίας ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου χωρίς υγρά ή στερεά καύσιμα για 25 χρόνια. «Η εξοικονόμηση μόνο σε υγρά καύσιμα θα είναι πέραν των €10 δισ., που ισοδυναμεί με το συνολικό ποσό του κυπριακού μνημονίου», είπε χαρακτηριστικά. 

Στο μεταξύ, οι συνεργάτες της Alfa Mediterranean Enterprises από την Αυστραλία και την Κίνα βρέθηκαν στην Κύπρο για τον συντονισμό και την  ανάπτυξη των έργων που έχουν αναλάβουν στο νησί μας και στο Μαρόκο. Κατά την επίσκεψή τους συναντήθηκαν τόσο με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη όσο και με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη. 

Τόσο, οι εκπρόσωποι της Alfa Mediterranean Enterprises Ltd όσο και οι συνεργάτες από το εξωτερικό ξεκαθάρισαν πως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην κατασκευή του έργου των 50 MW. Μάλιστα έδωσαν την υπόσχεση να δημιουργηθεί ειδικό τμήμα εκσυγχρονισμού της ίδιας της τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας άτομα και τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, μιας και υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας για ανέγερση σχολής μεταπτυχιακού επιπέδου στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί και ο ηλιοθερμικός σταθμός.

Οι συνεργάτες της εταιρείας από την Κίνα ανέφεραν πως η ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιλέξει όπως μια τόσο σπουδαία τεχνολογία κατασκευαστεί στην Κύπρο, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να τοποθετηθεί η Κύπρος στην κορυφή της καινοτομίας στις ΑΠΕ. Πάντως, δεσμεύτηκαν να προσφέρουν την 78 πείρα και τεχνογνωσία τους για να αναρριχηθεί η Κύπρος στον κλάδο των ΑΠΕ. 

Από την πλευρά τους, οι Αυστραλοί εξέφρασαν σκέψεις για να μεταφέρουν τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας τους και να τα εγγράψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, δημιουργώντας έτσι πολλαπλασιαστικά οφέλη με την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας στην Κύπρο και στον υπόλοιπο κόσμο. 

Εδώ να θυμίσουμε πως οι αυστραλοί συνεργάτες της Alfa Mediterranean Enterprises Ltd παραμένουν οι ιδιοκτήτες των πνευματικών δικαιωμάτων της τεχνολογίας αλλά με την κυπριακή εταιρεία να έχει όλα τα δικαιώματα ανάπτυξης, εξάπλωσης και αναβάθμισης της. Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκε μια πρώτη άποψη από πανεπιστημιακούς, με τρόπους λειτουργίας και αναβάθμισης της τεχνολογίας για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να παραμένει στην κορυφή τόσο όσον αφορά την 24ώρη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και ως η πιο φθηνή λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.

Το ηλιοθερμικό στην Άλασσα 
Με την ευκαιρία της επίσκεψης των Αυστραλών και Κινέζων επενδυτών στην Κύπρο παρουσιάστηκαν από τον επικεφαλή ηλεκτρομηχανολόγο οι τελευταίες  πληροφορίες  που καταγράφηκαν από τον υπερσύγχρονο μετεωρολογικό σταθμό που έχει εγκατασταθεί στην Άλασσα. 

Όπως τόνισε ο κ. Σίνκας, εκ των μηχανολόγων σύμβουλων της εταιρείας, «ο μετεωρολογικός σταθμός είναι τόσο υπερσύγχρονος που παίρνουμε τις μετρήσεις ανά δευτερόλεπτο από το γραφείο μας και είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει τουλάχιστον 10% αυξημένη ηλιοφάνεια στην περιοχή εκείνη, καθότι βρίσκεται σε κατάλληλο υψόμετρο και με καθαρό αέρα βοηθώντας στις πιο ψηλές αποδόσεις του συστήματος».

Κατά συνέπεια, ξεκαθαρίστηκε πως όλες οι μέχρι σήμερα μετρήσεις δείχνουν πως η Αλασσα είναι η καλύτερη περιοχή που προσφέρεται για την κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού. «Η υψομετρική διαφορά από την θάλασσα και η τοπογραφική της τοποθεσία έναντι των λοφίσκων που βρίσκονται περιμετρικά, βοηθούν στη συνεχή ηλιοφάνεια και στην μη ύπαρξη υγρασίας, καθιστώντας την περιοχή ως την πλέον καταλληλότερη για την δημιουργία του ηλιοθερμικού πάρκου», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.