Τρία… άλογα έτοιμα να τρέξουν στην κούρσα των Προεδρικών

 Με φόντο τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και την εντατικοποίηση των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος ακόμη και μέχρι το τέλος του χρόνου, κοινό μυστικό αποτελεί πως παρασκηνιακά έχουν αρχίσει να κινούνται τα νήματα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018.
Η εκτίμηση που εκφράζεται από μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου είναι πως παρά την όποια αισιοδοξία προκύπτει γύρω από την προοπτική λύσης του Κυπριακού, οι ενδείξεις και τα μηνύματα που στέλνει η Άγκυρα όσον αφορά τα λεγόμενα δύσκολα κεφάλαια του Κυπριακού, μάλλον προμηνύουν ένα νέο αδιέξοδο παρά ευόδωση των προσπαθειών λύσης του προβλήματος. Υπό το πρίσμα αυτό, και παρά τη χρονικά μεγάλη απόσταση που μας χωρίζει από τις προεδρικές εκλογές, οι σχεδιασμοί αρκετών κομμάτων-και πολύ περισσότερο κάποιων εκ των ενδιαφερομένων- για το 2018, έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν σάρκα και οστά.
Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις, αλλά και πληροφορίες, συνηγορούν για ύπαρξη, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, τριών βασικών εν δυνάμει υποψηφίων. Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας, έχουν αρχίσει κατά πολλούς να ετοιμάζονται για την κούρσα των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν σε ενάμιση χρόνο.   
 
Για το back to back…
Στο στρατόπεδο του ΔΗΣΥ, θεωρούν περίπου ως δεδομένο ότι σε περίπτωση που οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν είναι οι προσδοκώμενες, ο Νίκος Αναστασιάδης κανονικώς εχόντων των πραγμάτων θα επιδιώξει την επανεκλογή του. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοικτό άλλωστε, όπως υποδεικνύουν, και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η απόφασή του για το αν θα είναι ή όχι ξανά υποψήφιος θα κριθεί… από τα πάντα. Στην Πινδάρου, εκτιμούν πως με τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται, σαφώς και η παραμονή του ΔΗΣΥ στην εξουσία το 2018, φαντάζει πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα απ’ όσο ήταν στις ευνοϊκότερες από πότε άλλοτε συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί για την παράταξη το 2013. Ωστόσο, είναι πεπεισμένοι πως αν ο Νίκος Αναστασιάδης διεκδικήσει τελικά δεύτερη θητεία, είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ακόμα και αν μια πιθανή υποψηφιότητά του, σε κομματικό επίπεδο, τύχει της στήριξης μόνο του ΔΗΣΥ.
 
Νικόλας on fire…
Την ίδια ώρα, περίπου δεδομένη θεωρείται από αρκετούς και η υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος με αιχμή του δόρατος το Κυπριακό προβλέπεται ότι θα επιχειρήσει να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας έχοντας ως βασικό συνοδοιπόρο τον Μαρίνο Σιζόπουλο και την ΕΔΕΚ.
Στο πλαίσιο της πρόθεσής του αυτή, εντάσσουν γνώστες του παρασκηνίου, την κλιμακούμενη σκλήρυνση της στάσης του έναντι της Κυβέρνησης, όχι μόνο σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Όπως υποδεικνύουν συναφώς, διόλου τυχαία δεν υπήρξε η απόφαση τερματισμού της στήριξης από πλευράς ΔΗΚΟ σε κυβερνητικά νομοσχέδια που θα κατατίθενται στη Βουλή, ενώ προμελετημένη και καλά σχεδιασμένη-σε εκ των προτέρων συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ- υπήρξε η πρόσφατη αποχώρησή τους από τη σύσκεψη του Προεδρικού, όπου συζητούνταν ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης.  
 
Σαν έτοιμος από καιρό
Τους δικούς του σχεδιασμούς ενόψει προεδρικών εκλογών κάνει και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, έχοντας ως γερό μαξιλαράκι το ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσοστό που εξασφάλισε στις προεδρικές εκλογές του 2013. Ο ίδιος, στη συνέντευξή του που παραχώρησε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE, δεν απέκρυψε το ενδιαφέρον του, λέγοντας πως αυτό που θα καθορίσει την τελική του απόφαση θα είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου που θα πραγματοποιήσει, όπως και το 2013, με τους πολίτες. Και μολονότι ξεκαθάρισε πως μπορεί οι σχέσεις του με το ΑΚΕΛ να έχουν βελτιωθεί, αλλά καμία συζήτηση δεν έκαναν για τις προεδρικές εκλογές, πληροφορίες του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE αναφέρουν πως η επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών σαφώς και έχει ορίζοντα το 2018. Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που ο Γιώργος Λιλλήκας φρόντισε στη συνέντευξή του στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE να απομυθοποιήσει τον ενδιάμεσο χώρο και να βγάλει τη σχετική ταμπέλα από το όνομά του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ύπαρξη του ενδιάμεσου χώρου βρίσκεται στον κόσμο της φαντασίας, αλλά και ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να μπει σε οποιεσδήποτε διαδικασίες-φιάσκο κατά την έκφρασή του, αντίστοιχες με εκείνες που προηγήθηκαν των προεδρικών εκλογών του 2013. Ενώ και όσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα του πώς θα μπορέσει το ΑΚΕΛ να υποστηρίξει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα δεδομένων των διαφορετικών προσεγγίσεων τους στο Κυπριακό, ενημερωμένες πηγές παραπέμπουν στην πρόταση που ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, και η οποία σε πολλά της σημεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκει σύμφωνο το κόμμα της Αριστεράς.       
   
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία