Η υπόθεση θανάτου της 20χρονης Οξάνας: Το έγκλημα που στιγματίζει διεθνώς την Κύπρο

 Ένα διερευνώμενο έγκλημα κυνηγά το νησί, 15 χρόνια. Στην Ευρώπη και στην Αμερική η υπόθεση θανάτου της 20χρονης Οξάνα Ράντσεβα στην Λεμεσό το 2001, με τη νομική ορολογία παραμένει γνωστή ως «Ράντσεφ εναντίον Κύπρου».

Στοιχειώνει την Κύπρο η υπόθεση του θανάτου της 20χρονης Οξάνα Ράντσεβα, με την έναρξη νέας δικαστικής διαδικασίας στο επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Σε βάρος τριών προσώπων, δύο αστυνομικών κι ενός ιδιοκτήτη καμπαρέ εξετάζονται υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας εναντίον των πρώτων κι απαγωγής προσώπου, σε βάρος του τρίτου. Οι κατηγορίες στους τρεις απαγγέλθηκαν στα τέλη του 2013, λόγω όμως φόρτου εργασίας, η συνέχιση εκδίκασης της υπόθεσης άρχισε πριν από ένα μήνα. Σήμερα στην τακτική δικάσιμο κατέθεσε ο ποινικός ανακριτής που διερεύνησε την υπόθεση από το 2011 μέχρι το 2012 για τα συγκεκριμένα αδικήματα. Το δικαστήριο όρισε ως νέα ημερομηνία συνέχισης της δίκης την 12η Οκτωβρίου. Συνολικά θα κληθούν να καταθέσουν 87 μάρτυρες. Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η δίκη που διεξάγεται, αφορά ζητήματα απαγωγής, αμέλειας και παράβασης καθήκοντος, που δεν συνδυάζονται με την κατάληξη της 20χρονης, καθώς  Δικαστήριο απέδωσε τον θάνατο της Οξάνα σε αυτοκτονία. 
 
Το ιστορικό της υπόθεσης

Η πολύκροτη υπόθεση αφορούσε τον ανεξήγητο θάνατο της 20χρονης Ρωσίδας χορεύτριας Οξάνα Ραντσέβα, που, έφτασε στην Κύπρο, στις 16 Μαρτίου 2001, εφοδιασμένη με βίζα παραμονής ως καλλιτέχνης, προκειμένου να εργαστεί ως χορεύτρια σε κυπριακό καμπαρέ, και 12 μέρες αργότερα (28 Μαρτίου 2001), βρέθηκε νεκρή, στο πλακόστρωτο της οδού Γλάδστωνος, κάτω από το διαμέρισμα όπου την είχαν «φυλακίσει για να την ελέγχουν» οι ιδιοκτήτες του κέντρου στο οποίο επρόκειτο να εργαστεί. Το πόρισμα της νεκροψίας κατέδειξε ότι ο θάνατος της 20χρονης προκλήθηκε από την πτώση της, όμως ερωτηματικά δημιουργούσε το γεγονός των συνθηκών, κάτω από τις οποίες η νεαρή επιχείρησε να αποδράσει. Ωστόσο δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν  ότι υπήρξε ποινική ευθύνη άλλων για τον θάνατό της. Έστω κι αν διαπιστώθηκε πως η κοπέλα προσπαθώντας να ξεφύγει από τον «κόσμο της νύχτας» το έσκασε  από το μαγαζί που την εργοδοτούσε. Οι εργοδότες της την ανακάλυψαν την έπιασαν και οι ίδιοι την οδήγησαν στην Αστυνομία, προκειμένου να απελαθεί αφού παραβίασε τους όρους του συμβολαίου της και της παραμονής της στο νησί. Οι αστυνομικοί όπου την μετέφεραν, φέρονται να χειρίστηκαν αμελώς κι επιπόλαια την υπόθεση, αφού παρέδωσαν την κοπέλα ξανά στους εργοδότες της. Οι τελευταίοι καταγγέλλονται ότι την φυλάκισαν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, από το μπαλκόνι της οποίας η 20χρονη έπεσε στο κενό.

 

Ο αγώνας του τραγικού πατέρα

Ο πατέρας της άτυχης νεαρής, χωρίς να έχει πειστεί από το ιατροδικαστικό πόρισμα,  παρέλαβε τη σορό της κόρης του και επέστρεψε στη Ρωσία. Εκεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων πραγματοποίησε ξεχωριστή ιατροδικαστική έρευνα από την οποία προέκυψε ότι:    «Η Οξάνα Ράντσεβα είχε πεθάνει κάτω από αδιευκρίνιστες και παράξενες συνθήκες, γεγονός που επιβάλλει πρόσθετη έρευνα για την εξακρίβωση των πραγματικών αιτίων του θανάτου της». Ο πατέρας της Ραντσέβα προσέφυγε, στις 26 Μαΐου 2004, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, υποστηρίζοντας ότι στα όσα μεσολάβησαν πριν και μετά τον θάνατο της κόρης του υπήρξε σωρεία παραβιάσεων των άρθρων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καταγγέλλοντας:    - Την κυπριακή αστυνομία ότι δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της ζωής της κόρης του, ενόσω αυτή ήταν ακόμη ζωντανή.    -Τις κυπριακές αρχές για πλημμελή έρευνα σχετικά με την εξακρίβωση των αιτίων θανάτου της κόρης του.    -Τις ρωσικές αρχές για αποτυχία να την προστατεύσουν από τον κίνδυνο της εμπορίας ανθρώπων. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την υπόθεση Ραντσέβα κατά Κύπρου και Ρωσίας, καταδίκασε την Κύπρο για παραβιάσεις στο δικαίωμα της ζωής, στο δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια καθώς και για παραβιάσεις που σχετίζονται με τη μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας, ενώ καταδίκασε και τις δύο χώρες για παραβιάσεις σχετικά με την απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας.    Υποχρέωσε δε την Κύπρο να καταβάλει στον ενάγοντα-πατέρα της νεαρής 40.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.150 ευρώ για έξοδα, και τη Ρωσία να του καταβάλει 2.000 ευρώ για ηθικές ζημίες. 


Δημοσιότητα μετά την ανακίνηση της υπόθεσης

Να σημειωθεί πως το θέμα της Οξάνα πήρε τεράστιες διαστάσεις στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η αρχή, φαίνεται να έγινε με το εισαγωγικό άρθρο της Χίλαρι Κλίντον στην ετήσια έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη διεθνική σωματεμπορία στις διάφορες χώρες. Η Κλίντον αρχίζει το άρθρο της αναφερόμενη στον τραγικό θάνατο της Οξάνας.
Σε πολλές εκπομπές σε διαφορετικά κανάλια της ρωσικής τηλεόρασης, παρουσιάστηκε το θέμα με εκτεταμένα ρεπορτάζ, όπως  στο  δημοφιλές πρόγραμμα του Πρώτου Καναλιού της ρωσικής τηλοψίας («Πουστ γκαβαριάτ», «Ας μιλήσουν»). Σ’ αυτό συμμετείχε ο Νικολάϊ Ράντσιεβ και η Τατιάνα Κίρσιεβα. Η τελευταία έχασε την κόρη της Βαλέρια σε δυστύχημα στη Λευκωσία το 1996 και ζητά  διερεύνηση της υπόθεσης.


Ο απόστρατος συνταγματάρχης και βετεράνος του Αφγανικού μετώπου  Νικολάι Ράντσεφ θέλει να «κλείσει τα μάτια του» με την ανεύρεση και την τιμωρία των δολοφόνων της κόρης του στην Κύπρο. Ο ίδιος κίνησε γη και ουρανό κι εξασφάλισε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για επανεξέταση της «κουκουλωμένης υπόθεσης», όπως τη θεωρεί. Ο ίδιος είναι βέβαιος πως εγκληματίες-προαγωγοί σκότωσαν την Οξάνα στην Κύπρο στις 28 Μαρτίου του 2001, γιατί δεν ενέδιδε στην σεξουαλική της εκμετάλλευση.  Σε κάθε στάδιο των ερευνών και των εξετάσεων των ανακριτών, είχε  δικαίωμα παρουσίας το κοντινότερο συγγενικό πρόσωπο της θανούσης, που είναι ο τραγικός πατέρας της.Και τώρα στην εξέταση της συγκεκριμένης πτυχής της υπόθεσης ο Νικολάι Ράντσεφ, βρίσκεται στη δίκη στο Δικαστήριο Λεμεσού.

 

Δειτε Επισης

Εμπρησμός οχήματος 32χρονου στη Λεμεσό-Καταστράφηκε ολοσχερώς
Έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα στο σπίτι 34χρονης στη Λεμεσό-Προκλήθηκαν ζημιές
Νέα επίθεση σε ντελιβερά-Κουκουλοφόροι του έκλεψαν τη μοτοσυκλέτα, το πορτοφόλι και δύο κινητά
Στο Δικαστήριο παράγοντες του ΑΠΟΕΛ για οφειλές, «δίκασε» τον Παναγιώτου ο Πρόεδρος
Μάτσας για υπόθεση Πακιστανού: Η Αστυνομία δεν είναι άμοιρη ευθυνών, τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο ιατροδικαστής
Τα παράλληλα μέτωπα στην υπόθεση του Πακιστανού, το ντόμινο εξελίξεων και τα... παιχνίδια επικράτησης
Παραπέμφθηκαν σε δίκη οι πέντε, ανάμεσα τους και ανήλικοι, για τα επεισόδια στο «Νίκος Σολομωνίδης»
Νέα διαδικτυακή απάτη-Νόμιζε ότι ενοικίασε σπίτι σε ευρωπαϊκή χώρα και τελικά του απέσπασαν πάνω 9,000 ευρώ
Σύλληψη Ε/κ ταξιτζής στα κατεχόμενα για εμπορία προσώπων-Δύο γυναίκες εντοπίστηκαν στο καπό του οχήματός του
Τέσσερα τα εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση του Πακιστανού-Ταυτοποιήθηκε ο οδηγός του Ζ οχήματος