“Η κατάσταση τώρα δεν είναι όπως τον καιρό του Σχεδίου Ανάν”
07:11 - 26 Σεπτεμβρίου 2016
Η συνάντηση μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει 45 λεπτά αλλά ολοκληρώθηκε σε ενάμιση ώρα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ, Εσπεν Μπαρθ ΄Ειντε, της Ειδική Αντιπρόσωπος Ελίζαμπεθ Σπέχα και άλλων αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Ο ΓΓ είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθεί και ήθελε να συνεχίσει η ενημέρωση. Αποφάσισε όπως μπει στην ουσία του θέματος και ήθελε να ακούσει ό,σο περισσότερα μπορούσε, είπε ο κ. Έιντε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.
Ο ΓΓ είπε στους ηγέτες ότι υπάρχουν δύο μακροχρόνια προβλήματα τα οποία μπορεί να φθάνουν στο τέλος τους, το θέμα της Κολομβίας και το Κυπριακό.
Συμβολικά, ο κ. Μπαν πετούσε σήμερα για την Κολομβία για να παραστεί στην τελετή υπογραφής στην Καρθαγένη. Ας ελπίσουμε, είπε στους ηγέτες, ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι το παρόμοιο για την Κύπρο, ανέφερε ο κ. Έιντε.
Ο κ. `Ειντε συμφώνησε με την εκτίμηση του Προέδρου Αναστασιάδη για τη συνάντηση.
Εχουμε ξεκάθαρα τονίσει από την πλευρά μας ότι δεν υπάρχει λόγος να επιδιώξουμε, ούτε επιδιαιτησία ούτε τεχνητά χρονοδιαγράμματα γιατί προχωρά καλά η διαδικασία ως κυπριακής ιδιοκτησίας. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι όπως η διαδικασία ανήκει στους ηγέτες (leader led), ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος.
Ξεκαθάρισε ότι ο σκοπός (της συνάντησης) ήταν να ακούσει ο ΓΓ τί θέλουν οι ηγέτες αυτής της διαδικασίας από τον ΟΗΕ να κάνει από δω και μπρος, “πώς διαμορφώνουμε τα επόμενα βήματα”.
Η εντύπωσή μου από αυτή τη συνάντηση και τις δύο συναντήσεις που είχα με τις δύο πλευρές και όλους τους ενδιαφερομένους είναι ότι δεν υπάρχει άλλο χρονοδιάγραμμα από εκείνο των ηγετών, το τέλος του 2016. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχουμε και εργαζόμαστε με βάση αυτήν την προσδοκία, όπως τους ηγέτες. Αλλά υπάρχει και η αντίληψη ότι είμαστε στην καλύτερη φάση”, ανέφερε ο κ. Έιντε.
Εξήρε τους δύο ηγέτες και είπε ότι η κατάσταση τώρα δεν είναι όπως τον καιρό του Σχεδίου Ανάν το οποίο “σας το επέβαλαν από το εξωτερικό”.
“Τώρα έχουμε διαπραγματεύσεις τις οποίες ηγούνται οι ηγέτες. Κάθε μια πρόταση έχει γραφτεί από κυπριακό χέρι”, είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε επίσης το τί συζητήθηκε στη τριμερή συνάντηση.
Στα τέσσερα κεφάλαια υπάρχουν μόνο μερικά θέματα που εκκρεμούν ακόμη που είναι πολιτικής φύσεως και χρειάζονται πολιτική συμφωνία. Στη συνέχεια, υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος θεμάτων που έχουν συμφωνηθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οπως η κατάρτιση του συντάγματος και των νόμων της ομοσπονδίας κλπ. Η κοινή αντίληψη είναι ότι για να προχωρήσουμε στα τελευταία κεφάλαια πρέπει να φθάσουμε πιο κοντά τα τέσσερα”, είπε.
Ερωτηθείς για την διασυνδεσιμότητα και των έξι κεφαλαίων, ο κ. `Ειντε είπε: “Υπάρχει σίγουρα κάποια σχέση μεταξύ του περιουσιακού - της τελικής συμφωνίας για το περιουσιακό - και του εδαφικού, αλλά υπάρχει και ένας τρόπος για να προσεγγιστεί το εδαφικό χωρίς να τύχει διαπραγμάτευσης, ενώ ακόμη συζητούμε τα τέσσερα θέματα”.
Κληθείς να ξεκαθαρίσει αν αναμένει από τους ηγέτες να συμφωνήσουν το θέμα της προεδρίας, είτε εκ περιτροπής ή όχι και μετά να συζητήσουν το εδαφικό και τις εγγυήσεις, ο κ. ΄Ειντε είπε “όχι κατ`ανάγκη αυτό. Οταν πρόκειται για την εκ περιτροπής προεδρία, που μπορεί να είναι παράδειγμα θέματος, εξαρτάται από τους ίδιους, μπορεί να συμφωνήσουν από κοινού στη τελική συμφωνία. Αλλά σχεδόν όλα τα άλλα στα τέσσερα κεφάλαια μπορούν να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν το νομίζω μόνο εγώ αυτό αλλά και οι ίδιοι. Εξάλλου μόλις το ανέφεραν και οι ίδιοι”, είπε.
ΚΥΠΕ