Δεν ήθελε να σταθεί δίπλα από τον Μπαν κι Μουν ο Μουσταφά Ακιντζί

Μεγάλο ενδιαφέρουν ειδικά σε σχέση με την στάση που τήρησε ο ηγέτης των  Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, παρουσιάζουν οι πληροφορείς για τα όσα διαδραματίστηκαν στην συνάντηση των ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.  

Όπως μεταδίει, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, περισσότερες προσδοκίες φαίνεται να είχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για τα επόμενα βήματα μετά την τριμερή συνάντηση, αλλά και το περιεχόμενο της δήλωσης που διάβασε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Μάλιστα έδειξε να μην θέλει να σταθούν οι ηγέτες δίπλα στον κ. Μπαν, την ώρα που θα έκανε τη δήλωση, αλλά τελικά πείσθηκε από τον Γενικό Γραμματέα.
 
Σύμφωνα με ελληνοκυπριακή πηγή, η συζήτηση ξεκίνησε με  τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ. Στη συνέχεια όταν ήλθε η σειρά των ηγετών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μπορεί να μιλήσει πρώτος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις του περί πενταμερούς μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και πολιτική συμφωνία μέχρι τέλους του έτους.
Οταν ολοκλήρωσε, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μίλησε για περίπου 15 λεπτά και προέβη σε αξιολόγηση και των 6 κεφαλαίων, με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις, ενώ αναφέρθηκε και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν και καταγράφονται σε σχετικό έγγραφο του κ. Έιντε και τους τρόπους και μηχανισμούς αντιμετώπισης.Σημείωσε επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης της διασφάλισης της εφαρμογής της λύσης.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Ακιντζί ζήτησε οδικό χάρτη - κάτι που αρνήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χαρακτηρίζοντάς το αδιανόητο με βάση το κοινό ανακοινωθέν – και χωρισμό των κεφαλαίων, το οποίο επίσης σύμφωνα με την ίδια πηγή, αρνήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας τη διασύνδεση των κεφαλαίων. Υπογράμμισε ακόμη ότι το εδαφικό – που οι Τούρκοι το θέλουν στο τέλος μαζί με την  ασφάλεια- δεν συνδέεται μαζί της, αλλά είναι αλληλένδετο με το περιουσιακό.
Η στάση του ΓΓ του ΟΗΕ στη συζήτηση χαρακτηρίζεται «άψογη» από την ε/κ πλευρά, επισημαίνοντας ότι επικεντρώθηκε  στην ουσία κι όχι στις απαιτήσεις του Ακιντζί για οδικό χάρτη.
 
 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συζήτηση εξέφρασε επιθυμία για λύσης το τρέχον έτος – εάν είναι δυνατόν – αλλά αυτό είπε θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση όσων εμπλέκονται και βασικά της Τουρκίας.
Η διεξαγωγή νέας συνάντησης θα εξαρτηθεί – σύμφωνα με την ίδια πηγή - από τις διαπραγματεύσεις. Ξεκαθάρισε ότι αν υπάρξει πρόσκληση από τον ΓΓ για νέα νέα τριμερή η ε/κ πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος
Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη
Στεφάνου: Λιασή και Ακανσόι έκαναν την τραγωδία μάχη κατά του εθνικισμού
Διαχειρίσιμο το γεωπολιτικό ρίσκο για GSI, σαφής στήριξη από ΗΠΑ-Τι συζήτησαν οι δύο Υπουργοί
Τρεις Κύπριοι Ευρωβουλευτές υπέρ της έγκρισης της νέας Κομισιόν και τρεις κατά
Tο ενδεχόμενο πρόωρων «εκλογών» στηρίζει και ο Αρικλί στα κατεχόμενα
Ένα βήμα πιο κοντά στο visa waiver από τις ΗΠΑ η Κύπρος
Ο απολογισμός της Βουλής-Εξέτασε 203 νομοσχέδια και 64 προτάσεις νόμου η Ολομέλεια