«Κόλπα» για ιδανική θερμοκρασία στο σπίτι χωρίς έξοδα

Σίγουρα, για την πλειοψηφία των καταναλωτών το κλιματιστικό είναι «must» τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού, ενώ το τζάκι προσφέρει ζεστασιά και μοναδική ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Υπάρχουν όμως και κάποια «κόλπα» που μπορούν να μας βοηθήσουν για να διατηρήσουμε ένα ζεστό σπίτι το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι χωρίς έξοδα. 

Το χειμώνα

1.Αερίζουμε τους χώρους του σπιτιού τις μεσημεριανές ώρες αφού κλείσουμε το καλοριφέρ, για να εκμεταλλευτούμε τη φυσική θερμότητα του μεσημεριού. 
2. Την ημέρα ανοίγουμε τις κουρτίνες και τα παντζούρια και αφήνουμε τον ήλιο να μπαίνει στο σπίτι για να το ζεστάνει.

3. Το βράδυ κλείνουμε τα παντζούρια και τις κουρτίνες, για να κρατήσουμε τη ζέστη στο χώρο μας. Κρατάμε κλειστές και τις εσωτερικές πόρτες.

4. Αερίζουμε τον χώρο της τουαλέτας και του μπάνιου τις κατάλληλες ώρες κλείνοντας την εσωτερική πόρτα. 

6. Φυτεύουμε γκαζόν στο έδαφος και αναρριχώμενα φυτά σε κήπους και αυλές για να μειωθεί η ανακλώμενη από το έδαφος ακτινοβολία. Τόσο η προσπίπτουσα όσο και η ανακλώμενη
ακτινοβολία εάν φθάσουν στο κτήριο το θερμαίνουν.

7. Δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες, καλύμματα και έπιπλα γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοση τους.

8. Κλείνουμε τα παράθυρα όταν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης ή το σύστημα ψύξης, για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.

9. Δεν καπνίζουμε στο σπίτι. Είναι επιβλαβές και αυξάνει την ανάγκη για αερισμό του χώρου, με αποτέλεσμα να έρχονται πρόσθετες δαπάνες για θέρμανση ή ψύξη.

10. Σβήνουμε ή αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως γιατί ζεσταίνουν το χώρο. Συγκεκριμένα, το 90% της ενέργειας που καταναλώνουν γίνεται θερμότητα.

Το καλοκαίρι

1. Αερίζουμε τους χώρους του σπιτιού τις πρώτες πρωινές ώρες αφού κλείσουμε το κλιματιστικό, για να εκμεταλλευτούμε τη φυσική δροσιά.

2. Κατεβάζουμε τις τέντες ή τα σκίαστρα (blinds) και κλείνουμε τα παντζούρια των παραθύρων κατά τη διάρκεια της ημέρας για να προστατεύσουμε το σπίτι από τον ήλιο.

3. Το βράδυ ανοίγουμε τα παράθυρα, για να δημιουργούνται ρεύματα και να δροσίζεται το σπίτι. Με ειδικές σίτες μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα των κουνουπιών και ταυτόχρονα να απολαύσετε το βραδινό αεράκι. 

4. Τοποθετούμε δέντρα και φυτά σε σωστή διάταξη γύρω από το σπίτι ή στο μπαλκόνι μας καθώς βοηθούν να διατηρείται ο χώρος σκιερός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, απορροφώντας μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας που ειδάλλως θα έφθανε στο σπίτι.