Πώς είδαν τα κόμματα την τριμερή της Νέας Υόρκης

Με ανακοινώσεις τους από το πρωί όλα τα κόμματα προχώρησαν σε έναν πρώτο απολογισμό-σχολιασμό της χθεσινής τριμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης μεταξύ ΓΓ των ΗΕ και των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.
 
ΔΗΣΥ
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως το κόμμα στηρίζει πλήρως τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την προσπάθειά του για επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας.
 
ΑΚΕΛ
Με την επιφύλαξη της ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης,  ως πρώτη αντίδραση, το ΑΚΕΛ σημειώνει: Η συνάντηση της Νέας Υόρκης μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε και των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων, έγινε χωρίς εκπλήξεις και απέδωσε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, πάρα τις περί αντιθέτου προβλέψεις διαφόρων.
 
ΔΗΚΟ
Σύμφωνα με δηλώσεις, πληροφορίες και ενδείξεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηρήσει τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στο Εθνικό Συμβούλιο και έχει αποτραπεί η υλοποίηση των τουρκικών αξιώσεων, για επιβολή χρονοδιαγραμμάτων, για επιδιαιτησία και για οδικό χάρτη, που θα οδηγούσε σε σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, «κλείδωμα» συγκλίσεων και ενδιάμεση συμφωνία, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης.
Το ΔΗΚΟ, όπως σημειώνει αναμένει με την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη:
 
•    να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη Νέα Υόρκη.
•    να συγκληθούν οι θεματικές συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, για να συζητηθούν όλες οι πτυχές του κυπριακού.
•    να δοθούν στα κόμματα όλα τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων, για να μπορέσουμε να συμβάλουμε σε παραγωγικό διάλογο και στη συνδιαμόρφωση των προτάσεων της Ελληνοκυπριακής πλευράς.
•    να εξευρεθεί τρόπος για ενημέρωση και διαφώτιση του λαού, έτσι ώστε ο λαός να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων, που θα καθορίσουν το μέλλον του.
 
ΕΔΕΚ
Από πλευράς ΕΔΕΚ, τα όσα έχουν διαδραματιστεί στη Νέα Υόρκη έχουν διπλή ανάγνωση. Η πρώτη αφορά τους κινδύνους για τους οποίους το κόμμα είχε προειδοποιήσει ότι θα έπρεπε να αποφευχθούν, και που τελικά αποφεύχθηκαν, όπως «ο μεγάλος κίνδυνος καταρτισμού του οδικού χάρτη, της πενταμερούς ή πολυμερούς διάσκεψης αλλά και της ενδεχόμενης καταγραφής των συγκλίσεων που υπήρχαν μέχρι σήμερα με κίνδυνο αυτό να είναι μια ενδιάμεση συμφωνία, με ότι αυτό συνεπάγεται, και με δεδομένο πως οι μέχρι σήμερα συγκλίσεις έχουν προέλθει κυρίως από τις υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς».
Η δεύτερη ανάγνωση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Μαρία Παναγιώτου, « αφορά το ρόλο του κ. Άιντα που προσπάθησε για ακόμη μια φορά να διαδραματίσει στα παρασκήνια. Η ΕΔΕΚ επανειλημμένα είχε ζήτησε από τον ΠτΔ την αποχώρησή του διότι λειτουργεί μεροληπτικά. Σε πολλές περιπτώσεις είναι εμφανής η φιλοτουρκική στάση η οποία τηρεί και η προσπάθειά του να προωθήσει τις Τουρκικές θέσεις».
 
Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών
Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών αναφέρει από την πλευρά του πως είχε προειδοποιήσει για τις πιέσεις που θα δεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη.
«Ευτυχώς», τονίζει το κόμμα, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άντεξε στις πιέσεις  σε ότι αφορά τις προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας», προσθέτοντας πως «δεν θα σταματήσουν οι τουρκικοί σχεδιασμοί, όπως φάνηκε καθαρά και στις δηλώσεις Ακιντζί μετά τη συνάντηση».
Ωστόσο, λένε οι Οικολόγοι, «δεν κερδήθηκε κάτι ουσιαστικό στη Νέα Υόρκη, ούτε βοήθησε, ώστε να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες».
 
Κίνημα Αλληλεγγύη
Εξακολουθούμε να έχουμε την αγωνία και το φόβο ότι, αν υπάρξει συμφωνία αυτή τη στιγμή, θα είναι μια παρά πολύ κακή συμφωνία, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, η οποία, ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως επιζητούν το ναυάγιο των συνομιλιών. Απεναντίας, είπε, θα στηρίξουν με πάθος και με ζήλο κάθε καλή συμφωνία και θα εργαστούν με όλες τις δυνάμεις τους για την εφαρμογή της.
 
Συμμαχία Πολιτών
Θετικά και αρνητικά προκύπτουν από την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, εκτιμά η Συμμαχία Πολιτών, ο Πρόεδρος της οποίας, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε σήμερα “ότι με δεδομένες τις τουρκικές θέσεις όπως κατατίθενται στις συνομιλίες αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δεν αναμέναμε να προκύψει κάτι το θετικό από την τριμερή συνάντηση”.
 
Το ΕΛΑΜ
 Το ΕΛΑΜ, σε ανακοίνωσή του, διερωτάται πώς μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, όταν ο κύριος υπαίτιος, δηλαδή η Τουρκία, έμεινε για ακόμα φορά στο απυρόβλητο και όταν η δέσμευση παραμένει για λύση στην μορφή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Το ΕΛΑΜ τονίζει ότι για να εκφράσει ικανοποίηση, θα πρέπει στη θέση του Μουσταφά Ακιντζί, «τον οποίο παρουσιάσαμε διεθνώς για ακόμα μια φορά ως ισότιμο συνομιλητή, να βρίσκεται η Τουρκία». «Από την στιγμή που συνεχίζονται οι συνομιλίες στην εσφαλμένη μορφή ομοσπονδίας, που καλούνται οι Ελληνοκύπριοι να πληρώσουν τα σπασμένα της κατοχής και να μην γυρίσουν όλοι στα σπίτια τους και η Τουρκία την ‘’βγάζει καθαρή’’, τότε κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι δηλώνουμε», υπογραμμίζει το ΕΛΑΜ.
 
 
 

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα