Μαθητής με αντικοινωνική συμπεριφορά άλλαξε στάση χάρη σε πρόγραμμα του ΥΠΠ

Οι δράσεις και τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την πρόληψη και τη διαχείριση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της βίας στα σχολεία, παρουσιάστηκαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην παρουσία του πολιτικού προϊστάμενου του Υπουργείου, Κώστα Καδή.
 
Στη διάσκεψη παρευρέθηκε και κατάθεσε μία εμπειρία ζωής, ο μαθητής του Λυκείου Αγίου Ιωάννης της χρονιάς 2015 – 2016 και τώρα στρατιώτης Παναγιώτης Γιάγκου.
 
Όπως είπε ο κ. Γιάγκου, «εμείς ήμασταν μαθητές, ασυμβίβαστοι προς το σύστημα, διότι νοιώθαμε την αδικία που γινόταν λόγω της αξιολόγησης ή το πώς γινόταν το μάθημα”, ενώ αναφέρθηκε και σε αντιπαραθέσεις με τους καθηγητές. Τη χρονιά 2014-2015, ήρθε η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και πρωτογνωρίσαμε το πρόγραμμα, ενώ στη συνέχεια είδαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονταν για εμάς και άνθρωποι, είπε.
 
Αρχίσαμε σιγά – σιγά να εντασσόμαστε και εμείς στην κοινωνία του σχολείου, να αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλο και να σεβόμαστε τους εαυτούς μας ενώ ξεκινήσαμε να παίρνουμε μέρος σε διάφορες δραστηριότητες οι οποίες κάλυπταν τα ενδιαφέροντα μας, ανέφερε. Μέσα από το πρόγραμμα γνωρίσαμε και τι πάει να πει να σέβεσαι τον άνθρωπο και μάθαμε ότι δεν υπάρχουν όρια και πάντα μπορείς να ξεπεράσεις τα όρια σου για να φτάσεις ακόμα πιο ψηλά, είπε και ευχήθηκε και άλλοι μαθητές να περάσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία.
 
Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι έχοντας επίγνωση των σοβαρών, αρνητικών επιπτώσεων που προκύπτουν από την βία και από την αντικοινωνική συμπεριφορά μεταξύ των μαθητών, αλλά και της ανάγκης για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει δημιουργήσει μια σειρά από μηχανισμούς και εξειδικευμένα προγράμματα.
 
Τα προγράμματα αυτά, συνέχισε, εφαρμόζονται συστηματικά και συντονισμένα από τις διευθύνσεις δημοτικής, μέσης γενικής, μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο που συνεργάζονται στενά με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, δηλαδή την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και το Παρατηρητήριο για την Βία.
 
 
«Η Εθνική Στρατηγική αναμένεται να περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους και δράσεις, που θα αναληφθούν από τα ενδιαφερόμενα μέλη, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η υφιστάμενη διαχείριση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Το Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια θέτει υπό έμφαση στόχους που σχετίζονται με την πρόληψη και τη μείωση της βίας, στη βάση των οποίων τα σχολεία καλούνται να αναπτύξουν ποικίλες δράσεις. Συγκεκριμένα, ο δεύτερος υπό έμφαση στόχος του Υπουργείου Παιδείας, που επαναλαμβάνεται για δεύτερη σχολική χρονιά, τονίζει την ανάγκη για «ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και προώθηση της ισότητας και του σεβασμού», σημείωσε.
 
«Βασική επιδίωξή μας είναι οι μαθητές μας να απολαμβάνουν χαρούμενοι και αισιόδοξοι το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση και να εισπράττουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πολλαπλά αγαθά της μάθησης, ώστε να εξελιχτούν με τη σειρά τους σε υγιή, ωφέλιμα και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-«Προκλήθηκε από την έντονη παρουσία μας και τις συλλήψεις»
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία