Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νϊκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. Η συνάντηση διήρκεσε 1 ώρα και 35 λεπτά.

Πρώτος προσήλθε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, συνοδευόμενος από τον διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί και τους συνεργάτες τους. Ακολούθησε στις 10: 37 ( ώρα ΝΥ) ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η Ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν πέραν του ΓΓ του ΟΗΕ ο ειδικός σύμβουλος Έσπεν Μπαρθ Έιντε και η ειδική αντιπρόσωπος Λίζα Μπάτενχαϊμ και από κάθε πλευρά, πέραν των ηγετών, πέντε άτομα. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο διαπραγματευτής πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο μόνιμος Αντιπρόσωπος πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο Παντελής Παντελίδης κι ο Μενέλαος Μενελάου.

Δείτε live τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Συνάντηση κομβικής σημασίας

Στόχος της συνάντησης είναι η περεταίρω ώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό ενώ χαρακτηρίζεται ως κομβικής σημασίας για τα μετέπειτα βήματα στο Κυπριακό, παρόλο που δεν αναμένεται και δεν πρόκειται-όπως εκτιμάται- να δώσει άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης με δύο αναρτήσεις στο twitter μεταφέρει την εικόνα της διαπραγματευτικής ομάδας λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνάντησης, να προετοιμάζεται ενώ με δεύτερο tweet λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση δείχνε την θεά που έχούν οι διαπραγμευτικές ομάδες των από τον 38ο όροφο του κτιρίου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.


Με ανάρτηση του στο twitter ο κατοχικός ηγέτης βλέπει τη θέα από το παράθυρο του 38ου ορόφου του κτιρίου του ΟΗΕ και στη λεζάντα γράφει πως στόχος του είναι η λύση

 


Στο μεταξύ, επανειλημμένως η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε άλλωστε, η συνάντηση, αλλά και η επιδιωκόμενη ενεργότερη εμπλοκή του Γ.Γ. του ΟΗΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν και δεν συνιστούν αποδοχή οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησίας.

Κάτι εξάλλου που και ο ίδιος ο Μπαν Κι Μουν εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθάρισε σε πρόσφατη δήλωσή του, τονίζοντας την κυπριακή ιδιοκτησία των διαπραγματεύσεων. Οι δύο ηγέτες, θα ενημερώσουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την μέχρι στιγμής πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τις συγκλίσεις που κατέστη εφικτό να υπάρξουν, αλλά βεβαίως και για τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να επιδώσει στον Μπαν Κι Μουν και σχετικό έγγραφο, ενώ στην ενημέρωση στην οποία θα προβεί προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αναμένεται να κινηθεί στο πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε την περασμένη Πέμπτη, προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Θα διαβιβάσει δηλαδή στον Μπαν Κι Μουν, πως παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τις διαπραγματεύσεις, παραμένουν διαφορές σε σειρά από ζητήματα στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας, όπως ασφαλώς εξακολουθούν να υφίστανται και οι πιο σημαντικές διαφορές, που άπτονται των θεμελιωδών κεφαλαίων του περιουσιακού, του εδαφικού, καθώς και της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Κεφάλαια, τα οποία όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στην ομιλία του ενώπιον της Γ.Σ. του ΟΗΕ, θα γείρουν την πλάστιγγα καταδεικνύοντας κατά πόσον η λύση είναι εφικτή.

Παράλληλα, παραθέτοντας τις παραμέτρους που θέτει για μια συμφωνία η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Νίκος Αναστασιάδης θα τονίσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τη θέση πως θα πρέπει να παρουσιαστεί στο λαό μια ξεκάθαρη και καλά προετοιμασμένη συμφωνία, η οποία δεν θα παρουσιάζει ασάφειες και παραλείψεις, και η οποία θα διασφαλίζει ότι η λύση θα είναι πολιτικά και οικονομικά βιώσιμη, λειτουργική και μόνιμη.

Συναφώς, παρά τη διακηρυγμένη επιθυμία για εξεύρεση λύσης εντός του 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταστήσει σαφές πως δεν θα πρέπει να τίθενται και δεν γίνονται αποδεκτά οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα. 
  

Δειτε Επισης

Το σχόλιο Χακάν Φιντάν για Κυπριακό-«Ελλάδα και Τουρκία έχουν τις θέσεις τους»
Αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της τριμερούς ο ΠτΔ-«Ήμουν έτοιμος να ανακοινώσω θετικά μέτρα»
Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Ισχυρισμοί Τατάρ ότι ο ΓΓ ζήτησε από τον Πρόεδρο να «χορηγήσει αμνησία» στους σφετεριστές
Την Παρασκευή συνέρχεται η «βουλή» στα κατεχόμενα για την «εκλογή προέδρου»
Η Άγκυρα θα συνεχίσει εργάζεται για οικονομική ενίσχυση ψευδοκράτους
Τουρκικό δημοσίευμα βλέπει φόρμουλα εγγυήσεων τύπου Άτσετσον ή μέσω ειδικής σχέσης με την ΕΕ
Παρέμβαση Τορναρίτη για Τεχνητή Νοημοσύνη και συνάντησή με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας
Τέσσερις προτάσεις για συνομιλίες για Κυπριακό κατέθεσε ο Έρχιουρμαν