Τέλος εποχής για την Κολομβία
09:57 - 24 Σεπτεμβρίου 2016
Τα μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) εξέφρασαν την Παρασκευή την "ομόφωνη υποστήριξή" τους στη συμφωνία ειρήνης που συνήφθη με την κυβέρνηση, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την επίσημη υπογραφή, μεθαύριο Δευτέρα, του ιστορικού εγγράφου που προβλέπει τον τερματισμό της σύρραξης η οποία μαινόταν στην Κολομβία επί 52 χρόνια.
"Ο πόλεμος τελείωσε. Πείτε στον Μαουρίτσιο Μπαμπιλόνια ότι μπορεί να αφήσει ελεύθερες τις κίτρινες πεταλούδες του", είπε ο Ιβάν Μάρκες, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των FARC στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν για σχεδόν τέσσερα χρόνια στην Κούβα με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος κι ολοκληρώθηκαν την 24η Αυγούστου.
Το "εθνικό συνέδριο των ανταρτών" διεξήχθη για πρώτη φορά με την έγκριση των αρχών της Κολομβίας και, επίσης για πρώτη φορά, με παρόντες δημοσιογράφους.
Απομένει η ανακοίνωση του ονόματος του μελλοντικού πολιτικού τους κόμματος και ποια θα η ηγετική του ομάδα, κάτι που για τον αναλυτή Αριέλ Αβιλα είναι το μείζον: "το ουσιαστικό είναι η νέα οργάνωση, η δομή της, το όνομά της".
Αυτό ήταν το τελευταίο συνέδριο των FARC ως ένοπλης οργάνωσης ανταρτών, πριν μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα. Σύμφωνα με τον Μάρκες, το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος θα διεξαχθεί ως τον Μάιο του 2017 το αργότερο.
Βάσει της συμφωνίας ειρήνης, στο υπό ίδρυση πολιτικό κόμμα αυτό θα παραχωρούνται χωρίς ψηφοφορία 10 έδρες στο κοινοβούλιο μέχρι το 2026, πέραν όσων θα κερδίζει στις εκλογές.
Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, θα πρέπει να εγκριθεί στο δημοψήφισμα της 2ης Οκτωβρίου, που παρότι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα είναι κάτι το οποίο θεωρεί προϋπόθεση ο αρχηγός του κράτους, ώστε να υπάρξει λαϊκή έγκριση της ειρήνης. Για να συμβεί αυτό, το "ναι" πρέπει να λάβει 4,4 εκατ. ψήφους (13% του εκλογικού σώματος) και το "όχι" λιγότερες. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το "ναι" θα επικρατήσει με ευκολία.
Η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, στην οποία ενεπλάκησαν οργανώσεις της άκρας αριστεράς-περιλαμβανομένου του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ο οποίος κατά τις αρχές διαθέτει 1.500 μαχητές και συνεχίζει τη δράση του-παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς και οι ένοπλες δυνάμεις, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, ενώ 45.000 άλλοι θεωρούνται αγνοούμενοι και 6,9 εκατομμύρια πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.