Τσίπρας: Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα
17:00 - 24 Σεπτεμβρίου 2016
Κατά την άφιξη των αντιπροσωπειών, οι μόνοι που τοποθετήθηκαν ήταν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ.Τούσκ και ο αρμόδιος Επίτροπος Δ.Αβραμόπουλος. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Αυστριακής Καγκελαρίας, τόνισε πως η αλληλεγγύη των κρατών μελών στο προσφυγικό δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, εξηγώντας ότι η αλληλεγγύη "απορρέει από τις συνθήκες».
Aπό την πλευρά του ο Ντ.Τούσκ δήλωσε ότι "βρισκόμαστε εδώ για να επαναβεβαιώσουμε πολιτικά και στην πράξη, ότι η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, είναι και θα παραμείνει κλειστή", εξηγώντας ότι θα ακολουθήσει ενδελεχής συζήτηση για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής τη Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας από τα εμπλεκόμενα κράτη.
Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια της συνόδου είπε χαρακτηριστικά: «οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα».
Η ίδια πηγή εξήγησε ότι θεωρεί θετικό ότι η Ελλάδα προσεκλήθη στη σημερινή σύνοδο, κάτι το οποίο δεν συνέβη πέρσι, τόνισε όμως ότι η χώρα προσέρχεται σε αυτήν με τις ίδιες θέσεις με τις οποίες πήγε στον ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, πως το πρόβλημα δεν λύνεται με φράχτες και μονομερείς ενέργειες ούτε με παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως για παράδειγμα επαναπροωθήσεις στη θάλασσα.
Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τους ομολόγους του να εφαρμοστεί τάχιστα η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση, εξηγώντας πως η Ελλάδα έχει ανοίξει 7.700 θέσεις απορρόφησης, έχουν γίνει μόνο 4.000 μετεγκαταστάσεις, ενώ η δέσμευση της ΕΕ ήταν για 66.000.
Ταυτόχρονα, ζήτησε από την ΕΕ να προωθήσει τη σύναψη κεντρικών συμφωνιών επιστροφής με τρίτες χώρες σαν και αυτές που έχει συνάψει το Βέλγιο με το Μαρόκο. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έθεσε και ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι ξεπερασμένη καθώς συνομολογήθηκε την εποχή που αυτά τα περιστατικά ήταν μεμονωμένα.
Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα για βοήθεια και ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, καθώς η σχετική ευρωπαϊκή υπηρεσία δεν έχει ακόμη αποστείλει τα 400 στελέχη που έχει υποσχεθεί, ενώ κατέθεσε και αίτημα (επισήμως στην Κομισιόν πριν μία εβδομάδα) για επέκταση της εντολής της Frontex στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί με σαφήνεια το μήνυμα ότι η διαδρομή των Βαλκανίων είναι κλειστή.
Τέλος, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και στο ακέραιο, περιλαμβανομένων των χρημάτων και του αιτήματος για την απελευθέρωση της βίζας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και για την πρόθεση της Αθήνας να αποσυμφορήσει τα νησιά, μεταφέροντας πρόσφυγες σε κλειστού τύπου εγκαταστάσεις στην Αθήνα, κάτι το οποίο συζητήθηκε και με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
Τούσκ: Κλειδί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ
"Από τις πρώτες μέρες της μεταναστευτικής κρίσης μετανάστευσης δεν είχα καμία αμφιβολία ότι το ο κλειδί για την επίλυση του θέματος είναι η αποκατάσταση του αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ", δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τούσκ, λίγα λεπτά πριν συναντηθεί με τον Καγκελάριο Κερν στην Σύνοδο της Βιέννης.
Όπως είπε : "Προφανώς και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, για την επίτευξη αυτού του στόχου, η στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στα Βαλκάνια και στην Τουρκία", σημείωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου. Σήμερα θα πρέπει να συζητήσουμε, για το πώς να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας".
"Πρέπει να επιβεβαιώσουμε, πολιτικά και στην πράξη, ότι η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων της παράνομης μετανάστευσης θα παραμείνει κλειστή για τα καλά. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι χαρούμενος που ο Καγκελάριος Κερν ανέλαβε την πρωτοβουλία και οργάνωσε αυτή τη συνάντηση", κατέληξε ο Ντ.Τούσκ.