Κίνδυνος ανόδου του εθνικισμού στην Ευρώπη αν επικρατήσει ο λαϊκισμός

Τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς, αν επικρατήσουν οι φωνές του λαϊκισμού σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, έκρουσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, στη σύνοδο που συγκάλεσε η Αυστριακή Καγκελαρία για τον Βαλκανικό Διάδρομο, καλώντας την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, να σεβαστούν τα συμφωνηθέντα.
 
Συγκεκριμένα , εξερχόμενος της συνόδου ο Α. Τσίπρας είπε: "σήμερα είχαμε μία ενδιαφέρουσα σύνοδο για το προσφυγικό πρόβλημα το οποίο μας έχει απασχολήσει πολλάκις τον τελευταίο καιρό με πολλές συνόδους κορυφής.
 
Σήμερα είχαμε μία σύνοδο στην οποία συμμετείχαν οι χώρες από τις οποίες περνούσαν οι ροές μέχρι την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Μετά την συμφωνία οι ροές έχουν μηδενιστεί από τον Βαλκανικό διάδρομο - δεν υπάρχει Βαλκανικός διάδρομος, είναι κλειστά τα σύνορα και οι ροές έχουν μειωθεί στα ελληνικά νησιά από τις 5000 περίπου στους 100-150 ημερησίως  και αυτό έγινε χάρη στην συμφωνία. Αυτήν την συμφωνία πρέπει να την κρατήσουμε. Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και Ευρωπαϊκή κρίση και η Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπίζει αποσπασματικά με αναφορά μόνο στην χώρα πρώτης υποδοχής και στις χώρες εισόδου αλλά ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει συλλογικά και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών".
 
Σημείωσε δε πως "η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος" και πως "αυτήν την στιγμή η επιτροπή ασύλου της Ελλάδας η οποία ιδρύθηκε πριν 3 χρόνια αντιμετωπίζει σχεδόν το 30% των αιτήσεων ασύλου σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη όμως έχει κοινά σύνορα. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και συνεπώς η ευθύνη της προστασίας αυτών των συνόρων αλλά και διαμερισμού της ευθύνης των βαρών για τους αιτούντες ασύλου  πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Θέσαμε λοιπόν το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας".
 
Όπως επεξήγησε αναλυτικά: "αυτό σημαίνει ότι από την δική μας την πλευρά πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά. Γι’ αυτό και πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία ασύλου και τα αιτήματά μας για προσωπικό στην EASO να γίνουν επιτέλους αποδεκτά".
 
"Από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πολύ σοβαρά παράπονα. Οι ροές έχουν μειωθεί- πρέπει να μηδενιστούν", τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
 
Έκανε μάλιστα εκτενή αναφορά στην συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας: "η ΕΕ πρέπει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία να τις υλοποιήσει. Και οι δεσμεύσεις αυτές είναι η οικονομική βοήθεια, την φιλελευθεροποίηση της βίζας και σε ό,τι αφορά τις επιστροφές. Οι επιστροφές πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα συλλογικό πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ΕΕ με τις χώρες καταγωγής μεταναστών που δεν χρίζουν διεθνής προστασίας, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές". 
 
"Τέλος", όπως είπε, "ζήτησα την  ενίσχυση της FRONTEX ώστε να μπορέσει να γίνει μια πιο αποτελεσματική δουλειά. Βρέθηκα από την σύνοδο των ΗΕ που συζητάγαμε ως κεντρικό παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό εδώ στην Αυστρία όπου εξειδικεύσαμε".
 
Ο Α. Τσίπρας διέγνωσε ότι μέσα στη σύνοδο ακούστηκαν και φωνές που "καμία σχέση δεν έχουν με το κλίμα με το οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ως ένα πρόβλημα με μία ανθρωπιστική διάσταση".
 
"Ακούστηκαν και φωνές", είπε,  "που θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράχτες. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μία συμφωνία που θέλει να χτυπήσει την παράνομη μετανάστευση όχι τους πρόσφυγες".
 
"Η ΕΕ", κατέληξε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να μοιράσει τα βάρη και την ευθύνη και η διαδικασία του relocation να γίνει πραγματικότητα. Διότι από τις 66000 που αφορούν την Ελλάδα έχουν γίνει δυστυχώς μόνο 4000 και είναι 8000 έτοιμοι που δεν προχωράει η διαδικασία. Αν ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας τότε είναι που θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος. Αυτό τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσα σήμερα".
 
Η άτυπη σύνοδος της Βιέννης για το προσφυγικό, που διοργάνωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι (ώρα Κύπρου) και σε αυτή συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της “διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων” για το προσφυγικό.
 
Κατά την άφιξη των αντιπροσωπειών, οι μόνοι που τοποθετήθηκαν ήταν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ.Τούσκ και ο αρμόδιος Επίτροπος Δ.Αβραμόπουλος. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Αυστριακής Καγκελαρίας, τόνισε πως η αλληλεγγύη των κρατών μελών στο προσφυγικό δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, εξηγώντας ότι η αλληλεγγύη "απορρέει από τις συνθήκες».
 
Aπό την πλευρά του ο Ντ.Τούσκ δήλωσε ότι "βρισκόμαστε εδώ για να επαναβεβαιώσουμε πολιτικά και στην πράξη, ότι η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, είναι και θα παραμείνει κλειστή", εξηγώντας ότι θα ακολουθήσει ενδελεχής συζήτηση για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής τη Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας από τα εμπλεκόμενα κράτη.

Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια της συνόδου είπε χαρακτηριστικά: «οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα». Η ίδια πηγή εξήγησε ότι θεωρεί θετικό ότι η Ελλάδα προσεκλήθη στη σημερινή σύνοδο, κάτι το οποίο δεν συνέβη πέρσι, τόνισε όμως ότι η χώρα προσέρχεται σε αυτήν με τις ίδιες θέσεις με τις οποίες πήγε στον ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, πως το πρόβλημα δεν λύνεται με φράχτες και μονομερείς ενέργειες ούτε με παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως για παράδειγμα επαναπροωθήσεις στη θάλασσα.
 
Υποστήριξη Μέρκελ και Κερν στον Τσίπρα
 
Την υποστήριξή του στις θέσεις που διατύπωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε ο Αυστριακός καγκελάριος Κερν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου.
 
Ο καγκελάριος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει την υποστήριξη που ζήτησε τόσο μέσω της Frontex στα βόρεια σύνορα με την Αλβανία και τα Σκόπια, όσο και στα νησιά από την υπηρεσία ασύλου.
 
Επιπλέον αυστριακή πηγή είπε στο ΚΥΠΕ ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της Συνόδου υποσχέθηκε πως θα ελαφρύνει το βάρος της Ελλάδας και της Ιταλίας παίρνοντας τους επόμενους μήνες χιλιάδες πρόσφυγες στο έδαφός της.
 
“Η μόνη λύση είναι η κοινή"

Την αποφασιστικότητα της ΕΕ  για συντονισμένη δράση στο προσφυγικό, ένα χρόνο μετά την Σύνοδο της Κομισιόν για τα Δυτικά Βαλκάνια και το σχέδιο της ΕΕ για το προσφυγικό, περιέγραψε ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας της μίνι - συνόδου .
 
Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι “οι προκλήσεις της μετανάστευσης δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα” και πως “όλοι είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, και η μόνη λύση είναι κοινή”.
 
Για την Κομισιόν, η συνέχιση της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί προτεραιότητα και παραμένει “το σχέδιο A”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων είναι επίσης ζωτικής σημασίας και έχει ενισχυθεί με την παρουσία της Frontex σε διαφορετικά τμήματα των συνόρων.
 
“Επιπλέον, εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι η νέα ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία πολύ σύντομα”, σημείωσε ο Δ.Αβραμόπουλος ανακοινώνοντας ότι θα πάει στη Βουλγαρία στις 6 Οκτωβρίου για την επίσημη έναρξη  της λειτουργία της κοινής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής της ΕΕ, χώρα προς την οποία θα διατεθεί πρόσθετη χρηματοδότηση σύντομα.
 
“Προσφέρουμε επίσης οικονομική στήριξη προς τη Σερβία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”, είπε ο Επίτροπος και συμπλήρωσε ότι “για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και με την επιστροφή των παράνομων μεταναστών, θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τα συνήθη σημεία συγκέντρωσης μεταναστών .
 
Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο εταιρικής της σχέσης της ΕΕ με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης θα υπάρξει αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνομης μετανάστευσης καθώς πρόοδος στην επιστροφή και την επανεισδοχή.
 
“Επιπλέον”, είπε ότι “ένα Ευρωπαϊκό Γραφείο Επιστροφών θα συσταθεί στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής συνόρων και του Λιμενικού Σώματος”.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη η 30χρονη που είχε τα κλειδιά της γιάφκας στους Αμπελόκηπους
Στοιχεία και για 6ο νεκρό βρέφος στην Αμαλιάδα-Η αλλαγή στην κατάθεση της μητέρας του τελευταίου μωρού
Μάσκες, όπλα και σχεδιαγράμματα-Τα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους
Ελεύθερος με όρους ιερέας που τον κατήγγειλε η κόρη του ότι την χαστούκισε στη Θεσσαλονίκη-Απάντησε με μήνυση
Χειροπέδες σε πρώην μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς» για απόπειρα δολοφονίας του θείου του
Θρίλερ χωρίς τέλος με τα νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα-«Προτιμώ να με σκοτώσουν παρά να πειράξω παιδί»
Συνελήφθη ιερέας στη Θεσσαλονίκη για τον ξυλοδαρμό της 17χρονης κόρης του
Θηριώδης η βόμβα στους Αμπελόκηπους–Θα προκαλούσε μεγάλη καταστροφή
Βροχή οι καταγγελίες για εν ενεργεία καθηγητή μουσικής-«Ακουμπούσε πάνω μας όσο μας έκανε ασκήσεις φωνητικής»
Μεγάλος σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Χαλκιδική-Ταρακουνήθηκε η Θεσσαλονίκη