Το θέμα της ασφάλειας να μην εκλαμβάνεται ως απειλή για την άλλη κοινότητα

Η χάραξη ενός οδικού χάρτη, για το που θα πορευθούμε, είναι η προσδοκία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από την αυριανή τριμερή συνάντηση.
 
Αυτό ανέφερε πριν λίγο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, μετά τη 15λεπτη συνάντησή του στην έδρα του ΟΗΕ με το Γενικό Γραμματέα, Μπαν γκι-Μουν.
 
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε την πρόσφατη δήλωση του ΓΓ ότι έχει επιτευχθεί πρωτοφανής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις του κυπριακού.
  
Είπε πως συζήτησαν τις προσεχείς εξελίξεις κι όπως ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει, οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικής σημασίας και είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα μέγιστα.
  
Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση που είχε καθώς και η αυριανή, θα είναι πολύ σημαντικές, υπό την έννοια ότι θα στρώσουν το δρόμο ή θα δώσουν την ένδειξη αν θα υπάρξει δρόμος που θα μας οδηγήσει στην μακρά πορεία για την οριστική λήξη του 50χρονου προβλήματος που υπάρχει στην Κύπρο.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι ο ΓΓ κατέστησε σαφές ότι θα είναι έτοιμος να βοηθήσει τις δύο πλευρές με όποιον τρόπο το επιθυμούν.
 
Μίλησε τέλος για τις εγγυήτριες δυνάμεις και τη σημασία που έχει η συζήτηση του θέματος της ασφάλειας στις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα.
  
Πρόσθεσε ότι προσπαθούμε να δούμε τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών. «Όταν λέω πως οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται ασφάλεια, αντικατοπτρίζω τα συναισθήματα των Τ/κ, αλλά χρειάζεται σ’ αυτό να λαμβάνουμε κάποια προληπτικά μέτρα. Ενώ προστατεύουμε τους Τ/κ δημιουργώντας γι’ αυτούς αίσθημα ασφάλειας, δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή για την άλλη κοινότητα. Μιλούμε για μία ευαίσθητη ισορροπία την οποία πρέπει να βρούμε, ώστε όλοι να αισθάνονται ασφαλείς στο νησί μας. Δεν είναι εύκολο έργο, ίσως είναι πολύ δύσκολο, όμως αυτή η νέα σκέψη που αναπτύσσεται είναι τεράστιας σημασίας. Προηγουμένως λέγαμε ότι δεν μπορούσαμε να το αγγίξουμε ή να αλλάξουμε ένα κόμμα. Από την έναρξη της θητείας μου, έχω δηλώσει επανειλημμένα πως χρειαζόμαστε ασφάλεια, όμως η ασφάλειά μας δεν θα πρέπει να αποτελεί απειλή για την άλλη κοινότητα. Η λέξη κλειδί είναι κατανόηση. Να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα συναισθήματα της άλλης πλευράς. Προσπαθώ να το κάνω όσο το δυνατόν περισσότερο κι ελπίζω να υπάρχει ανταποδοτικότητα, για να ζούμε σ’ ένα νησί πολύ πιο διαφορετικό από σήμερα».
 
Αναφερόμενος στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο εκπρόσωπος του ΓΓ είναι ότι συζήτησαν την πρόοδο στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των Ε/κ και Τ/κ, υπό τη διευκόλυνση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
«Ο ΓΓ καλωσόρισε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε από τους δύο ηγέτες το περασμένο έτος, όπως και την κοινή δήλωση που εκδόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου. Είναι ενθαρρυμένος από την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση που επιδείχθηκε από τους δύο ηγέτες, καθώς και την ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αποφασιστικότητας και καλής θέλησης εντός και στον περίγυρο των συνομιλιών».
 
ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του στην Κρήτη-«Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος
Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boieng-Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή