Τρόποι για να παρατείνεις τη ζωή της μπαταρίας του smartphone σου
10:50 - 23 Σεπτεμβρίου 2016
Ζούμε στην εποχή που τα smartphone έχουν γίνει η επέκταση του χεριού μας, με αποτέλεσμα η ζωή μας, τουλάχιστον η εργασία μας, να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συσκευή και της υπηρεσίες που προσφέρει.
Το smartphone δεν εξασφαλίζει μόνο την επικοινωνία μας, αλλά είναι πάντα εκεί για να τακτοποιήσουμε αμέτρητες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην καθημερινότητά μας.
Και επειδή θέλουμε το συγκεκριμένο "εργαλείο" να ανταποκρίνεται ανά πάσα στιγμή στις ανάγκες μας, πανικοβαλλόμαστε στην ιδέα ότι δεν θα είναι διαθέσιμο τη στιγμή που θα το χρειαστούμε.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι των smartphone είναι η μπαταρία, ποτέ δεν είναι αρκετή για να βγάλουμε όλη τη μέρα και πάντα αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα τμήματα της συσκευής.
Κάπως έτσι, μπορεί να δούμε τη μπαταρία να αποφορτίζεται δυο ώρες μετά την φόρτισή του, τόσο εξαιτίας της χρήσης της συσκευής, όσο και επειδή η μπαταρία έχει εξαντληθεί από την λάθος χρήση και δεν έχει άλλες αντοχές.
Πως, όμως, μπορείς να κάνεις την μπαταρία του smartphone σου να ζήσει περισσότερο;
Μην αφήνεις τη μπαταρία να αποφορτίζεται εντελώς
Ποτέ μην αφήνεις την μπαταρία του κινητού σου να αποφορτίζεται εντελώς, αυτό γιατί τα ιόντα λιθίου που περιέχει θα αποφορτιστούν και στην επόμενη επαναφόρτιση η απόδοση της θα είναι σημαντικά πιο μειωμένη. Επομένως, κάθε φορά που το κινητό σου "πεθαίνει" από μπαταρία, ουσιαστικά "πεθαίνουν" τα ιόντα λιθίου.
Παράλληλα, όταν μία μπαταρία ιόντων λιθίου φτάσει στο μηδέν γίνεται ιδιαιτέρως ασταθής και επικίνδυνη όταν φορτίζεται ξανά.
Κρατήστε τη συσκευή και τη μπαταρία σας δροσερή
Ο εχθρός μίας μπαταρίας ιόντων λιθίου, είναι ένας: η ζέστη. Όταν ζεσταίνεται η μπαταρία, φθείρεται, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείται ή όχι. Σε μία μέση θερμοκρασία 0 βαθμών κελσίου, μία μπαταρία ιόντων λιθίου σε ένα χρόνο θα χάσει το 6% της μέγιστης χωρητικότητάς της. Σε μία μέση θερμοκρασία 25 βαθμών κελσίου, θα χάσει το 20%, ενώ όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 40 βαθμούς, το ποσοστό απωλειών για τη μπαταρία ανεβαίνει στο 35%.
Επομένως, όταν το κινητό σου αρχίζει να "καίει" τότε είναι καλύτερα να το αφήσεις να ξεκουραστεί.
Μην το απενεργοποιείτε συνεχώς
Τελικά, φαίνεται πως δεν είναι και τόσο καλό να απενεργοποιείς το κινητό σου κάθε τρεις και λίγο. Μπορεί να νομίζεις ότι όταν είναι απενεργοποιημένο δεν υπάρχει πιθανότητα να χαλάσει ή να εξαντληθεί, καθώς δεν τη χρησιμοποιείς, ωστόσο στην πραγματικότητα η μπαταρία σου κινδυνεύει περισσότερο.
Οι κατασκευαστές προτείνουν να απενεργοποιούμε τις συσκευές μας όταν η μπαταρία είναι φορτισμένη πάνω από το 50%, καθώς τότε δεν διατρέχει κίνδυνο να αδειάσει απότομα.
Μην αφήνετε τη συσκευή σας να συνεχίσει να φορτίζεται όταν έχει γεμίσει
Την κακή συνήθεια να βάζουμε το κινητό να φορτίζει λίγο πριν πέσουμε για ύπνο, ώστε την επόμενη ημέρα η μπαταρία να είναι γεμάτη, την έχουμε πολλοί. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κατασκευαστές δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός για τη μπαταρία από το να παραμένει στην πρίζα, ακόμη και όταν έχει φορτίσει.
Έτσι, είναι προτιμότερο να τη φορτίζουμε μέχρι το 80%, παρά μέχρι το 100% και στη συνέχεια να αφήσουμε τη συσκευή στη πρίζα.
ΠΗΓΗ:news247.gr