Παν. Κύπρου: Aνοίγει ο δρόμος για συνεργασίες με Πανεπιστήμια της Νοτίου Αφρικής

 Τα τρία μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Cape Town της Νοτίου Αφρικής επισκέφθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελούμενη από τους Πρύτανη του Πανεπιστημίου Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, τον Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητή Ζαχαρία Ζαχαρίου και τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής της Βέρνης και συνεργάτη Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Αριστομένη Εξαδάκτυλο.

Σε ανακοίνωση του ΠΚ αναφέρεται ότι κατά την επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο του Western Cape συζητήθηκαν η προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων και η δυνατότητα ανταλλαγών. Παρόλο που το Πανεπιστήμιο του Western Cape δεν διαθέτει Ιατρική Σχολή, η Ιατρική Σχολή του ΠΚ μπορεί να αναπτύξει επιστημονικές σχέσεις με την Οδοντιατρική Σχολή καθώς και με τη Σχολή Ιατρικής Βιοεπιστήμης.

Μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Western Cape υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συνέργεια σε από κοινού ερευνητικές δραστηριότητες, την ανταλλαγή ακαδημαϊκού υλικού και ακαδημαϊκών πληροφοριών και δημοσιεύσεων, τις ανταλλαγές προσωπικού για έρευνα και διδασκαλία, τις ανταλλαγές φοιτητών και τη συνεργασία σε διοικητικής φύσεως ζητήματα. Το Πανεπιστήμιο του Western Cape επέδειξε ενδιαφέρον για τις πράσινες δράσεις του ΠΚ, ειδικά σε θέματα νερού.

Η αντιπροσωπεία του ΠΚ επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Stellenbosch, η Ιατρική Σχολή του οποίου θεωρείται ως η καλύτερη Ιατρική Σχολή σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο και αποκαλείται κοινώς ως η «Οξφόρδη της Αφρικής».

Προετοιμάζεται συμφωνία για τη μετάβαση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στην αρχή του 6ου έτους σπουδών για τοποθετήσεις φοιτητών σε ξένα Πανεπιστήμια μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος της Ιατρικής Σχολής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα συγγραφής κοινών προγραμμάτων για τον Ορίζοντα 2020, τοποθετώντας το Πανεπιστήμιο του Stellenbosch ως διεθνή εταίρο. Το ΠΚ πρόκειται να συνεργαστεί περαιτέρω με το Πανεπιστήμιο του Stellenbosch σε θέματα βιοκαλλιεργειών.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cape Town και συζητήθηκε η δυνατότητα επίσκεψης των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να εξελιχθεί ερευνητικό πρόγραμμα στο γνωστικό της Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας συγκρίνοντας την ιατρική περίθαλψη των δύο χωρών. Αποφασίστηκε επίσης η επίσκεψη του κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Cape Town στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο προσεχές μέλλον και προετοιμάζεται μνημόνιο συνεργασίας.

Στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cape Town πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο μεταμόσχευση καρδιάς στις 3 Δεκεμβρίου 1967.

Και τα τρία πανεπιστήμια επέδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασία με το ΠΚ σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ειδικά μετά και το Brexit. Εξέφρασαν τέλος την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική γέφυρα συνεργασίας για το πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020” και το πρόγραμμα Erasmus+.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ώρα μηδέν για τη Ράφα-Ο Νετανιάχου αγνοεί τον Μπάιντεν, ξεκινά εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα
Κάμερες σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και σε ευαίσθητους χώρους ζητά η Ισότητα
Χειροπέδες σε 19χρονο για τα επεισόδια στον Ύψωνα-Στις τέσσερις οι συλλήψεις
To Ισραήλ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου έληξαν-Προχωρά σε επιχειρήσεις στη Ράφα
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
ΒΙΝΤΕΟ: Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό-Ζημιές σε υποστατικά και γεωργικές καλλιέργειες
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: Κατευθύνεται προς τον υδατοφράκτη Άλασσας η φωτιά-Ζημιές σε κτηνοτροφικά υποστατικά
Παράνομη επίσκεψη Βούλγαρου Ευρωβουλευτή στα κατεχόμενα