Σε 15 μέρες έτοιμο το νομοσχέδιο για το κάπνισμα

Με στόχο την ψήφισή του το συντομότερο δυνατό, συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, η συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου του Περί Προστασίας της Υγείας Νόμου, που αφορά τον έλεγχο του καπνίσματος, καθώς από τα τέλη Ιουλίου η Κύπρος έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή από την Κομισιόν για εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας.
 
Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το κάπνισμα θα απαγορεύεται πλήρως σε όλους τους χώρους εργασίας, στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στους παιδότοπους, καθώς επίσης στους ανοικτούς σε αυτά χώρους.
 
Στο μεταξύ, η απαγόρευση θα αφορά και τα νέα καπνικά προϊόντα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα φυτικά προϊόντα για κάπνισμα και ναργιλέ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, αυστηρότερες ποινές στους παρανομούντες, οι οποίες φτάνουν τις 2 χιλιάδες ευρώ ή και την αναστολή της λειτουργίας μιας επιχείρησης μέχρι και 4 μέρες, με δικαίωμα του δικαστηρίου να ανανεώνει κάθε τέσσερις μέρες την ποινή αυτή.
 
Όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, η Νομική Υπηρεσία, σε συνεργασία πάντα με τη Βουλή, ανέλαβε την υποχρέωση σε δεκαπέντε μέρες να καταθέσει το τελικό κείμενο, το οποίο θα βρεθεί ενώπιον των μελών της Επιτροπής, για περαιτέρω προώθησή του στην Ολομέλεια.
 
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωνσταντίνου, διευκρίνισε ότι οι κανονισμοί είναι καθαρά εναρμονιστικοί και δεν επιδέχονται οποιασδήποτε τροποποίησης ή αλλαγής.
 
Όσον αφορά τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, είπε ότι υπήρξαν αρκετοί προβληματισμοί, ωστόσο, πρόσθεσε πως τα μέλη της Επιτροπής ξεκαθάρισαν τους προβληματισμούς τους μέσα από διάλογο.
 
“Αυτό στο οποίο έχουμε καταλήξει είναι ο σεβασμός στους μη καπνιστές, αλλά την ίδια στιγμή και σεβασμός στους καπνιστές. Γι` αυτό θα πρέπει και είναι ξεκάθαρη η θέση και η άποψη ότι υπάρχει πρόνοια, η οποία κατοχυρώνει απόλυτα τους μη καπνιστές, με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς κλειστούς χώρους και θα επιτρέπεται το κάπνισμα μόνο στους υπαίθριους εξωτερικούς χώρους και σε υποστατικά και χώρους, οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι από εσωτερικούς χώρους”, είπε.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου σε καμιά περίπτωση εκεί όπου υπάρχει συνέχεια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, θα επιτρέπεται το κάπνισμα, ωστόσο, πρόσθεσε το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο σε υπαίθριους εξωτερικούς χώρους και αυτό θα είναι κανόνας.
 
“Εκεί που θα υπάρχει συνέχεια με εσωτερικούς χώρους και θα υπάρχει πόρτα, η οποία θα συνδέει το εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο, το κάπνισμα θα απαγορεύεται. Όταν είναι εντελώς ανεξάρτητος ο εξωτερικός χώρος και δεν θα υπάρχει σύνδεση με τον εσωτερικό, αλλά θα υπάρχει προθάλαμος ανοικτός με σκέπαστρο, για να κατοχυρώνει τους επισκέπτες ή τους διερχόμενους από καιρικά φυσικά φαινόμενα, εκεί θα επιτρέπεται”, ανέφερε.
 
Σε ό,τι αφορά τους χώρους εργασίας, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι αν υπάρχει στους χώρους εργασίας ανοικτό μέρος τότε το κάπνισμα θα επιτρέπεται, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι δεν θα επιτρέπεται σε εργοτάξια, των οποίων η εργασία των εργαζομένων είναι σε κλειστό χώρο.
 
Σε σχέση με τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τους παιδότοπους, ανέφερε ότι το κάπνισμα θα απαγορεύεται ακόμα και στις αυλές.
 
Ερωτηθείς για την πρόθεση της Βουλής το κάπνισμα να απαγορευτεί και σε ανοικτούς χώρους, όπου μαζεύεται πολύς κόσμος (θέατρα ανοικτά, γήπεδα, κλπ), ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι γίνεται συζήτηση επί του συγκεκριμένου,σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις, αλλά θα υπάρξει τελική τοποθέτηση μέσα από διαβούλευση.
 
Για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ανέφερε ότι γίνεται και γι` αυτό ρύθμιση και ότι θα επιτρέπεται και θα απαγορεύεται ανάλογα με το χώρο.
 
Ξεκαθάρισε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μόνο το ένα τέταρτο των αιτητών ή κατόχων ασύλου εισφέρουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις
Άδικη απόφαση της Βουλής για περίθαλψη κρατικών υπαλλήλων καταγγέλλει η Ισότητα
Πιάνουν δουλειά τα ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων για μοτοσυκλέτες
Απόδοση τιμής στη θυσία του Μιχαλάκη Καραολή από την Υφυπουργό Πολιτισμού
Άρχισε η αποστολή προεγκρίσεων για το σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους
Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους
Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους
Μέτρα ΑΗΚ μετά το θάνατο γυπών από ηλεκτροπληξία, ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και Υπ. Θήρας
Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ-Μείωση στην Κύπρο
Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε ΑμεΑ, πολλά παράπονα για το στάδιο Άλφαμεγα-Σειρά μέτρων από Λοττίδη