Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη-Μπάιντεν

Το Κυπριακό, ιδιαίτερα το θέμα της ασφάλειας, οι διμερείς σχέσεις και τα ενεργειακά ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
 
Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστουλίδης η συνάντηση ήταν ανοιχτή και ειλικρινής. Διήρκεσε μία ώρα και πέντε λεπτά.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «τρία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν της συζήτησης. Από τη μια το θέμα της Ασφάλειας και η ανάγκη μέσα από τη λύση του Κυπριακού η Κύπρος να μπορεί να συνεχίσει και να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της ως παροχέας ασφάλειας στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση".
 
Συζητήθηκε επίσης, είπε, η ανάγκη όπως αποφευχθούν διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και επηρέασαν με το δικό τους τρόπο στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ συζητήθηκαν και διμερή θέματα με την Ενέργεια να κυριαρχεί στην παρουσία και του αρμόδιου Υπουργού του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και τις προοπτικές που υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
"Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε ετοιμότητα να βοηθήσει μέχρι την τελευταία μέρα που θα βρίσκεται στη θέση του έτσι ώστε να πετύχουμε το στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας», είπε.
 
Ερωτηθείς αν ο κ. Μπάιντεν μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι χθες έγινε εκτενής συζήτηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο για το Κυπριακό και (ο κ. Μπάιντεν) ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

 
Σε ερώτηση αν προέκυψε κάποιο καινούριο στοιχείο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "η θέση της δικής μας πλευράς, θέση που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, είναι ότι όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Υπάρχει σημαντική πρόοδος που καταγράφεται, υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες και διαφωνίες, λιγότερο στο περιουσιακό περισσότερο στα κεφάλαια των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εγγυήσεων  και όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα".
 
Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει ενώπιον του λαού  ένα σχέδιο που δεν θα έχει ασάφειες, εποικοδομητικές ή άλλες, ένα σχέδιο το οποίο θα είναι ξεκάθαρο και δεν πρόκειται σε καμιά απολύτως περίπτωση να οδηγηθεί σε μια λύση που γνωρίζει ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του κυπριακού λαού. "Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι ανησυχίες του κυπριακού λαού», είπε.
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χθες δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα εγγυήσεων κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, και ερωτηθείς αν σήμερα συζητήθηκαν τα θέματα αυτά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «Ασφάλεια και Εγγυήσεις είναι το ίδιο κεφάλαιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξουν εγγυήσεις από τρίτες χώρες ή παρουσία ξένων στρατευμάτων».
 
Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μας «έγινε αμέσως μετά ενημέρωση για τη συζήτηση που έγινε για το Κυπριακό, που οφείλω να πω ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν της συζήτησης». 
 
Στη συνάντηση παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Από αμερικανικής πλευρας η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτωρια Νουλαντ, ο συντονιστής για τα ενεργειακά Έιμος Χοκσταιν κα.
 
Ενωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση, στο κτήριο του ΟΗΕ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας  Καρδινάλιο Παρολίν.
 
Λίγο πριν ολοκληρωθεί ή συνάντηση στο ξενοδοχείο προσήλθε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφα Ακιντζι, που αυτή τη στιγμή συναντάται με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο. Δεν υπήρξε καμία συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Με δύο χωριστές γραπτές δηλώσεις, το γραφείο του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε στις χωριστές συνάντήσεις Μπάιντεν με Αναστασιάδη και Ακιντζί.


Για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ο Αντιπρόεδρος επαίνεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ηγεσία που επέδειξε σε συνεργασία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για την επανένωση της Κύπρου ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου κατά τις πρόσφατες εβδομάδες εντατικών συνομιλιών».


Ο αντιπρόεδρος τόνισε ότι «μια επανενωμένη Κύπρος θα μπορούσε να αποφέρει βαθιά οφέλη και για τις δύο κοινότητες και για την περιφερειακή σταθερότητα, την ασφάλεια και την ενεργειακή ανεξαρτησία».


Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι «οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών και ότι προσβλέπουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».


Η δήλωση για τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σημείωνε ότι ο αντιπρόεδρος επαίνεσε τον κ. Ακιντζί για την ηγεσία που επέδειξε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να επιτευχθεί μια πιο ευημερούσα επανενωμένη Κύπρος και τον συνεχάρη για την πρόοδο που σημειώθηκε από τους ηγέτες κατά τη διάρκεια των εντατικών συνομιλιών τους τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.


«Ο αντιπρόεδρος υποσχέθηκε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους ηγέτες καθώς συνεχίζουν κα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας διευθέτησης το 2016», προσθέτει η δήλωση.

 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος
Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη
Στεφάνου: Λιασή και Ακανσόι έκαναν την τραγωδία μάχη κατά του εθνικισμού
Διαχειρίσιμο το γεωπολιτικό ρίσκο για GSI, σαφής στήριξη από ΗΠΑ-Τι συζήτησαν οι δύο Υπουργοί
Τρεις Κύπριοι Ευρωβουλευτές υπέρ της έγκρισης της νέας Κομισιόν και τρεις κατά
Tο ενδεχόμενο πρόωρων «εκλογών» στηρίζει και ο Αρικλί στα κατεχόμενα
Ένα βήμα πιο κοντά στο visa waiver από τις ΗΠΑ η Κύπρος
Ο απολογισμός της Βουλής-Εξέτασε 203 νομοσχέδια και 64 προτάσεις νόμου η Ολομέλεια
Οι αντιπρόεδροι του Volt ανακοίνωσαν ότι διεκδικούν την προεδρία του κόμματος