Αρχές του 2017 η Βρετανία ξεκινά τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ

Την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και να εκκινήσει την επίσημη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ στις αρχές του 2017 επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
 
Σε δηλώσεις του στο Sky News από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Τζόνσον εκτίμησε επίσης ότι μια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς να εξαντληθεί η διετία που ορίζεται ως μέγιστος χρόνος για τις διαπραγματεύσεις υπό το Άρθρο 50.
 
Όπως είπε, με το Brexit η χώρα «θα ανακτήσει τον έλεγχο» με ένα πακέτο συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με όλο τον κόσμο και συμφωνίας για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
 
Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο νέων εμπορικών συμφωνιών με χώρες εκτός ΕΕ η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανταλλάγματα που άπτονται της ελευθερίας πρόσβασης των πολιτών των χωρών αυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως περισσότερες βίζες και άδειες εργασίας.
 
«Μέχρι το αρχικό κομμάτι του νέου έτους θα δείτε μία επιστολή για το Άρθρο 50 το οποίο θα επικαλεστούμε και σε αυτή την επιστολή είμαι σίγουρος ότι θα εκθέτουμε κάποιες παραμέτρους για το πώς προτείνουμε να προχωρήσουμε.
 
»Ενεργοποιείς το Άρθρο 50 στην αρχή του επόμενου έτους και έχεις δύο χρόνια για να τα φέρεις εις πέρας. Δε νομίζω για την ακρίβεια ότι χρειάζεται να ξοδέψεις δύο πλήρη χρόνια, αλλά ας δούμε πώς θα τα πάμε», είπε μεταξύ άλλων ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.
 
«Θα ωφεληθούμε από φανταστικές ευκαιρίες για ελεύθερο εμπόριο με τους φίλους μας στην ΕΕ. Όχι μόνο αγοράζουμε περισσότερα γερμανικά αυτοκίνητα από οποιονδήποτε άλλον, αλλά πίνουμε και περισσότερο ιταλικό κρασί από οποιονδήποτε άλλον – δεν πρόκειται να θέσουν αυτά τα πράγματα σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο κ. Τζόνσον.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα