Η ασφάλεια στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά-Έιντε

Τα θέματα της ασφάλειας κυριάρχησαν στην χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Οι δύο άνδρες είχαν συνομιλία μιάς ώρας κι όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωσή της ο Νορβηγός πρώην υπουργός Εξωτερικών, «υπάρχει σε εξέλιξη ένας εποικοδομητικός διάλογος» για τα θέματα ασφάλειας.
 
«Είναι η δεύτερη φορά που συναντώμαι με το Νίκο Κοτζιά κι αυτό είναι λογικό γιατί είμαστε σε μια πολύ δυναμική διαδικασία. Η Ελλάδα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο κι είναι πολύ υποστηρικτική στις προσπάθειες που καταβάλλουμε τώρα, προετοιμαζόμενοι για μια λύση στην Κύπρο», είπε.

Ο κ. Έιντε ανέφερε ότι συναντήθηκε την Κυριακή με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο θα συναντήσει εκ νέου.

«Βασικά τώρα συνομιλώ με τους σχετικούς παίκτες, για να δούμε πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για τη στιγμή που αυτά τα θέματα θα βρίσκονται πραγματικά στο κέντρο της προσοχής».

Μίλησε για σκληρή προσπάθεια των ηγετών να ξεπεράσουν τα εκκρεμή ζητήματα στα κεφάλαια που αφορούν μόνο την Κύπρο και τους Κυπρίους και χαρακτήρισε «παράλληλη τροχιά», τη συζήτηση που γίνεται με τις εγγυήτριες δυνάμεις, προετοιμαζόμενοι για τη στιγμή που πρέπει να εμπλακούν.

Για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον κ. Έιντε, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι «συζήτησαν για μια ακόμη φορά το κυπριακό και την ανάγκη να υπάρξει μια λύση που να ανταποκρίνεται στα αισθήματα ασφάλειας όλου του κυπριακού λαού. Μια λύση χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα πάνω στο νησί».

Ερωτηθείς ο κ. Έιντε για τις προσδοκίες του από την τριμερή της Κυριακής, αφού τη χαρακτήρισε ως «ένα βήμα σε μια μακρά διαδικασία», είπε πως «από μόνη της δεν αποτελεί κάτι το αποφασιστικό, όμως είναι σημαντικό να έχουμε αυτή τη συνάντηση, γιατί επιθυμούμε οι ηγέτες να έχουν συνομιλίες με το ΓΓ πάνω στο που βρισκόμαστε, που πηγαίνουμε και πώς συγκεκριμένα θα μπορεί να εμπλακεί ακόμη περισσότερο».

Αφού διευκρίνισε ότι οι ίδιοι οι ηγέτες ζήτησαν την μεγαλύτερη εμπλοκή του ΓΓ στην κοινή ανακοίνωση Τύπου της 14ης Σεπτεμβρίου, το πώς θα γίνει και οι επιλογές για το εγγύς μέλλον, θα συζητηθούν στη συνάντηση.
 

Δειτε Επισης

Με αναφορές στο Κυπριακό το πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου-«Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων»
Πολλαπλές συντάξεις, ξενόγλωσσα, έρευνες Αστυνομίας για κυνηγούς-Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής
Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα