Προοδεύουν οι Κύπριοι στην ανακύκλωση αλλά ακόμη έχουν δρόμο

Τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι καθοριστικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστα Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ μιλά για τις προκλήσεις στο κεφάλαιο ανακύκλωσης και μείωσης των αποβλήτων καθώς και για τις ενέργειες του Τμήματος για επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται η Κύπρος αυτή τη στιγμή, ο κ. Χατζηπαναγιώτου αναγνωρίζει ότι δεν βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο σε ό,τι αφορά θέματα ανακύκλωσης.
 
«Έχουμε επιτύχει στόχους που αφορούν την ανακύκλωση του PMD το 2014 και 2015, όμως δεν έχουμε επιτύχει σε δύο ροές ανακυκλώσιμων υλικών τους στόχους μας», λέει.
 
Η μια ροή, προσθέτει, είναι το ξύλο, που οι στόχοι είναι γύρω στο 15%, ενώ σε ό,τι αφορά το γυαλί είμαστε κάτω από το μισό, με στόχο περίπου το 25%.
 
Το γυαλί το μοναδικό υλικό που ανακυκλώνεται πλήρως στην Κύπρο
 
Σε ερώτηση γιατί βρίσκεται τόσο χαμηλά το ποσοστό ανακύκλωσης του γυαλιού, εξηγεί ότι «το γυαλί είναι πολύ εύκολο μεν, αλλά είναι ένα υλικό που έχει βάρος, θέλει τη δική του ξεχωριστή διακίνηση». Λόγω του ότι οι πολίτες πρέπει να μεταφέρουν οι ίδιοι τα γυάλινα μπουκάλια τους στις ειδικούς χώρους «φαίνεται ότι αυτό δυσκολεύει λίγο τη νοοτροπία του κόσμου να πάει να τα πάρει», λέει. Όμως, επισημαίνει, «η πορεία είναι ανοδική».
 
Βοήθεια στις τοπικές Αρχές με αγορά εξοπλισμού
 
Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηπαναγιώτου, το Τμήμα Περιβάλλοντος ξεκίνησε φέτος να παρέχει βοήθεια στις τοπικές Αρχές για να εγκαταστήσουν βυθιζόμενους και ημιβυθιζόμενους κάδους.
 
Διάθεση €27 εκ. από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέχρι το 2020
 
«Ξεκινήσαμε. Είμαστε το δρόμο. Πιστεύω θα πάμε καλά», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «κρίσιμες χρονιές πιστεύω θα είναι το 2017 και 2018 όπου οι Δήμοι στην πλειοψηφία τους θα βοηθηθούν με εξοπλισμό και ελπίζουμε ότι αρχές του 2017 θα θεσμοθετηθεί και υποχρεωτικά η ανακύκλωση».
 
Ενίσχυση του δικτύου αποβλήτων στην Κύπρο
 
Άλλη πρόκληση, σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου, είναι η ενίσχυση της αγοράς ανακυκλώσιμων υλικών στην Κύπρο. Σήμερα, εξηγεί, στα σπίτια μας μαζεύονται κατά μέσο όρο περίπου δύο φορές την εβδομάδα τα μεικτά απορρίμματα.
 
«Εφόσον θέλουμε να αυξηθεί η διαλογή στην πηγή και τα ανακυκλώσιμα σημαίνει ότι ο ρυθμός συλλογής των μεικτών πρέπει να μειωθεί και να αυξηθεί των ανακυκλώσιμων», λέει, προσθέτοντας ότι «αυτό ήδη έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
 
Να εμπεδωθεί η ανάγκη ανακύκλωσης και μείωσης των απορριμμάτων
 
Ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος μιλά στο ΚΥΠΕ και για την ανάγκη «η κυπριακή κοινωνία να εμπεδώσει καλύτερα τα θέματα ανακύκλωσης και να πάμε και ένα βήμα μπροστά».
 
«Όλη η Ευρώπη μιλά για λιγότερα απορρίμματα, πρόληψη στην παραγωγή», σημειώνει. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για παραπάνω ανακύκλωση. Ο στόχος, τώρα, «είναι να καταναλώνουμε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε και να αυξήσουμε και την ανακύκλωσή τους».
 
23 πράσινα σημεία σε ολόκληρη την Κύπρο
 
Σε ερώτηση πόσα πράσινα σημεία θα λειτουργήσουν στην Κύπρο, ο κ. Χατζηπαναγιωτου λέει ότι αναμένεται να λειτουργήσουν γύρω στα 23 πράσινα σημεία.
 
«Αφού λειτουργήσουν φέτος ή το 2017, το Τμήμα Περιβάλλοντος θα κάνει μια εκτίμηση των αναγκών και θα δει αν θα χρειαστεί η δημιουργία και άλλων και να την προωθήσουμε προς το τέλος της συγχρηματοδοτούμενης περιόδου», προσθέτει.
 
 
ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν