Ευεργετικές οι βροχές όμως τα φράγματα παραμένουν άδεια

Ευεργετικές θεωρούνται οι χθεσινές βροχές που έπεσαν σε όλη την Κύπρο, ωστόσο ήταν λίγες και δεν έδωσαν ροή νερού στα φράγματα.
 
Ο Μετεωρολογικός Λειτουργός Α` Παναγιώτης Μιχαήλ, ο οποίος μίλησε στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως ο Σεπτέμβρης μπορεί να θεωρηθεί υγρός μήνας, προσθέτοντας ότι το τελευταίο 24ωρο ( από τις οκτώ το πρωί χθες έως και τις οκτώ σήμερα το πρωί) η βροχόπτωση ήταν 2,1 χιλιοστά, με την κανονική για το μήνα να είναι 4,5 χιλιοστά.
 
Ενδεικτικά ο κ. Μιχαήλ ανέφερε πως πέρσι το Σεπτέμβρη η μέση βροχόπτωση ήταν 4,2 χιλιοστά ή ποσοστό 93% και η μέση θερμοκρασία ήταν 2,5 βαθμούς πιο πάνω από την κανονική για το μήνα.
 
Η ολική ποσότητα βροχής από την πρώτη Σεπτεμβρίου είναι 7,2%, άρα, εξήγησε ο κ. Μιχαήλ, με τη χθεσινή βροχόπτωση καλύψαμε το 4,5% της κανονικής και βρισκόμαστε σε ποσοστό 160% για το μήνα.
 
“Η συνολική βροχόπτωση από την 1η Οκτωβρίου του 2015 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου του 2016 είναι 308,3 χιλιοστά ή 61% της κανονικής για την περίοδο. Είμαστε δηλαδή πάρα πολύ πίσω, και πρέπει μέχρι τις 30 του μήνα για να είμαστε στο κανονικό, να φτάσουμε τα 503 χιλιοστά ενώ είμαστε μόνο στα 308,3. Αποκλείεται θεωρούμε, τις υπόλοιπες δέκα μέρες του Σεπτέμβρη να έχουμε βροχόπτωση 200 χιλιοστά για να καλύψουμε το κανονικό”, εξήγησε ο κ. Μιχαήλ.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, το τελευταίο 24ωρο, την περισσότερη βροχή την έδωσε ο Φαρμακάς με 15 χιλιοστά, ωστόσο η συνολική του 24ωρου δεν φαίνεται να έδωσε ροή στα φράγματα.
 
“ Είναι υγρός Σεπτέμβρης, δεν μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ξηρό, καθώς η μέση τιμή είναι 4,5 χιλιοστά βροχής και ήδη πήραμε 160% ωστόσο δεν έχουμε ροή, αυτή είναι η διαφορά”, ανέφερε ο κ. Μιχαήλ.
 
Για τις θερμοκρασίες ο κ. Μιχαήλ είπε ότι η μέγιστη για το μήνα ήταν στις 10 Σεπτεμβρίου, με τον υδράργυρο να δείχνει 37,8 βαθμούς.
 
“Οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών που είναι γύρω στους 34 βαθμούς θεωρούνται πάντως κανονικές για την εποχή καθώς η μέση τιμή είναι 34,6 βαθμοί και προς το τέλος του μήνα αναμένουμε να πέσει ακόμη περισσότερο", είπε ο κ. Μιχαήλ.
 
Ανέφερε ακόμη πως η θερμοκρασία του Αυγούστου ήταν ένα βαθμό πιο πάνω από την κανονική.
 
Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι πέρσι ο Σεπτέμβρης ήταν θερμότερος και η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2015 , που ήταν 41,3 βαθμοί και είναι η μέγιστη από το 1983. “Πέρσι εκείνη την περίοδο είχαμε και τα ψηλά ποσοστά σκόνης που μας ταλαιπωρούσαν και μαζί με την ψηλή θερμοκρασία ήταν ένα εκρηκτικό κοκτέϊλ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι από τον Οκτώβρη αναμένουμε περισσότερη βροχή με βάση και το τι καιρό δίνει η Μεσόγειος, ωστόσο δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα πως θα είναι φέτος οι θερμοκρασίες και τι βροχή θα έχουμε.
 
Με βάση εξάλλου στοιχεία στην ιστοσελίδα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, στο φράγμα του Κούρη που είναι και το μεγαλύτερο, η σημερινή πληρότητα είναι 12,3% ενώ η αντίστοιχη περσινή ήταν 23,8%. Το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα αυτό του Ασπρόκρεμμου έχει σημερινή πληρότητα 44,2% ενώ η περσινή ήταν 71,1%.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
  

Δειτε Επισης

Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν