Δεν πήραν πολιτικό άσυλο οι τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί

   Απορρίφθηκε, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, η αίτηση χορήγησης ασύλου των τριών εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο με ελικόπτερο και είχαν προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη, ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Πηγές πάντως της αρμόδιας Υπηρεσίας Ασύλου σημείωναν ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει αυτόματη έναρξη της διαδικασίας έκδοσής τους στην Τουρκία διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες  που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.  Ο ένας εκ των τριών παρέλαβε το σχετικό έγγραφο και αποκτά δικαίωμα να προχωρήσει σε κατάθεση αίτησης εντός 15 ημερών στην Αρχή Προσφυγών προκειμένου να επανεξεταστεί η περίπτωσή του. Οι άλλοι δύο αρνήθηκαν να παραλάβουν το σχετικό έγγραφο και επειδή, κατά πληροφορίες, το αίτημα τους απορρίφθηκε για διαδικαστικούς λόγους, η υπόθεσή τους μπαίνει στο αρχείο και σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να ανοίξει εκ νέου ο φάκελός τους σε εννέα μήνες. Η διαδικασία συνεχίζεται για τους άλλους πέντε Τούρκους στρατιωτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι και οι οκτώ έχουν καταδικαστεί για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης και τους έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή, ενώ τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της δράσης υπό την απειλή ζωής. Για την δεύτερη κατηγορία της παράνομης πτήσης αλλά και της εκτέλεσης πτήσης για τον πιλότο κρίθηκαν αθώοι διότι η ελληνική νομοθεσία αναφέρεται σε πολιτικά και όχι σε στρατιωτικά αεροσκάφη.

Και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί στις καταθέσεις τους υποστηρίζουν ότι αποτελούν πληρώματα τριών ελικοπτέρων που είχαν εντολές να μεταφέρουν τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη. Όμως δέχτηκαν πυρά από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο έδαφος και αναγκάστηκαν να προσγειωθούν σε άλλο ασφαλές σημείο. Εκεί δια του διαδικτύου, όπως λένε, ενημερώθηκαν ότι ήταν σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος και αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πράξη τους φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Η Τουρκία έχει υποβάλει, από τις 18 Αυγούστου, δια του υπουργείου Εξωτερικών αίτημα δικαστικής έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ρομά συνελήφθη στο Αγρίνιο γιατί έκανε κατάληψη σε σχολείο και απείλησε τον διευθυντή
ΒΙΝΤΕΟ: Εύζωνας δάκρυσε στην τελευταία του υπηρεσία στην Προεδρική Φρουρά
Κουκουκλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια
Επίθεση Μπαχτσελί σε Δένδια-«Πήγε στο Καστελλόριζο και κουνούσε δειλά το δάχτυλό του»
Στη φυλακή άλλοι πέντε κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων
Θύμα εκδικητικής πορνογραφίας γνωστό μοντέλο από πρώην σύντροφό της-«Ντρεπόμουν να κυκλοφορήσω»
Ποινική δίωξη υψηλόβαθμων αστυνομικών για την «κάθοδο» τον Κροατών χούλιγκαν ζητά ο Εισαγγελέας
Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο-Εστίαζε στο στήθος της
Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη-Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του