Χωρίς ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα η λύση του Κυπριακού

Τον συντονισμό των κινήσεών τους εν όψει και των επαφών που θα έχουν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στις οποίες θα συζητηθεί και το κυπριακό, συζήτησαν χθες βράδυ, σε συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώνει μεταξύ άλλων μετά τη συνάντηση ότι δεν μπορούμε στο πλαίσιο της λύσης να μιλούμε για  ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα.
 
Στη συνάντηση που διήρκεσε περί τα 40 λεπτά, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας .Νίκος Κοτζιάς. Σήμερα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ενώ ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους  μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης  είπε ότι «κατά τη συνάντηση έγινε περαιτέρω συζήτηση και συντονισμός για τα επόμενα βήματα λαμβάνοντας υπόψη και τις συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού τις αμέσως επόμενες μέρες, αλλά και το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Πρόσθεσε ότι αναγνωρίστηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει μέχρι στιγμής, ενώ επίσης συζητήθηκαν τα θέματα της Ασφάλειας και του Εδαφικού.

Για το θέμα της ασφάλειας, υπογράμμισε ότι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και τη συμμερίζεται απόλυτα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Δεν μπορεί μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού να μιλούμε για ξένες εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ εν έτει 2016", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Η πρόταση που έχει υποβληθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα της Ασφάλειας προσφέρει απόλυτα όλες τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες για το σύνολο του κυπριακού λαού, παρέχοντας απαντήσεις στις όποιες ενδεχόμενες ανησυχίες", συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα μιας ενδεχόμενης πολυμερούς διάσκεψης.

"Κάτι το οποίο για να μπορεί να πραγματοποιηθεί, πρέπει να είμαστε σε ακτίνα λύσης, να υπάρχει από πλευράς προόδου σε όλα τα κεφάλαια εκείνη η υποδομή, έτσι ώστε αν πραγματοποιηθεί μια τέτοια διάσκεψη να μπορεί να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Δεν υπήρξαν δηλώσεις από ελλαδικής πλευράς.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη
Στεφάνου: Λιασή και Ακανσόι έκαναν την τραγωδία μάχη κατά του εθνικισμού
Διαχειρίσιμο το γεωπολιτικό ρίσκο για GSI, σαφής στήριξη από ΗΠΑ-Τι συζήτησαν οι δύο Υπουργοί
Τρεις Κύπριοι Ευρωβουλευτές υπέρ της έγκρισης της νέας Κομισιόν και τρεις κατά
Tο ενδεχόμενο πρόωρων «εκλογών» στηρίζει και ο Αρικλί στα κατεχόμενα
Ένα βήμα πιο κοντά στο visa waiver από τις ΗΠΑ η Κύπρος
Ο απολογισμός της Βουλής-Εξέτασε 203 νομοσχέδια και 64 προτάσεις νόμου η Ολομέλεια
Οι αντιπρόεδροι του Volt ανακοίνωσαν ότι διεκδικούν την προεδρία του κόμματος
Πιάνουν δουλειά οι νέοι «υπουργοί» της ΕΕ-Πώς χωρίστηκαν οι αρμοδιότητες στην Επιτροπή