Χωρίς ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα η λύση του Κυπριακού

Τον συντονισμό των κινήσεών τους εν όψει και των επαφών που θα έχουν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στις οποίες θα συζητηθεί και το κυπριακό, συζήτησαν χθες βράδυ, σε συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώνει μεταξύ άλλων μετά τη συνάντηση ότι δεν μπορούμε στο πλαίσιο της λύσης να μιλούμε για  ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα.
 
Στη συνάντηση που διήρκεσε περί τα 40 λεπτά, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας .Νίκος Κοτζιάς. Σήμερα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ενώ ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους  μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης  είπε ότι «κατά τη συνάντηση έγινε περαιτέρω συζήτηση και συντονισμός για τα επόμενα βήματα λαμβάνοντας υπόψη και τις συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού τις αμέσως επόμενες μέρες, αλλά και το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Πρόσθεσε ότι αναγνωρίστηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει μέχρι στιγμής, ενώ επίσης συζητήθηκαν τα θέματα της Ασφάλειας και του Εδαφικού.

Για το θέμα της ασφάλειας, υπογράμμισε ότι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και τη συμμερίζεται απόλυτα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Δεν μπορεί μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού να μιλούμε για ξένες εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ εν έτει 2016", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Η πρόταση που έχει υποβληθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα της Ασφάλειας προσφέρει απόλυτα όλες τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες για το σύνολο του κυπριακού λαού, παρέχοντας απαντήσεις στις όποιες ενδεχόμενες ανησυχίες", συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα μιας ενδεχόμενης πολυμερούς διάσκεψης.

"Κάτι το οποίο για να μπορεί να πραγματοποιηθεί, πρέπει να είμαστε σε ακτίνα λύσης, να υπάρχει από πλευράς προόδου σε όλα τα κεφάλαια εκείνη η υποδομή, έτσι ώστε αν πραγματοποιηθεί μια τέτοια διάσκεψη να μπορεί να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Δεν υπήρξαν δηλώσεις από ελλαδικής πλευράς.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου
Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος
Νέες βολές ΑΚΕΛ κατά Προέδρου-«Οι πολίτες διερωτώνται πότε η κυβέρνηση θα αναλάβει έστω και μια φορά τις ευθύνες της;»
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Υποδέχθηκε τη Μέτσολα ο Προεδρος-«Στοχος η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το 2026»
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα-Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου