Alfa Mediterranean Enterprises: «Φως» από την Κύπρο στο Μαρόκο

«Φως» στο Μαρόκο ετοιμάζεται να δώσει η κυπριακή ιδιωτική εταιρεία Alfa Mediterranean Enterprises με ένα ηλιοθερμικό πάρκο γιγαντιαίων διαστάσεων που θα προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια μέρα και νύχτα, σε τάσεις που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής σε πραγματικό χρόνο. 
Συγκεκριμένα, η εταιρεία υπέβαλε πρόταση για μονάδα συνολικής ισχύος 400MW, αξίας $2,2 δις και όλα δείχνουν ότι είναι πολύ κοντά στην εξασφάλιση της άδειας. Την ίδια στιγμή έχει ήδη εξασφαλίσει συμφωνία για πιλοτικό έργο 15MW στην περιοχή Μαρακές κόστους $50 εκατ. και ετήσια παραγωγής ύψους 50 GWH.

Μάλιστα η καινοτομία της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται λειτουργεί σε ώρες που καμία άλλη τεχνολογία δεν μπορεί να λειτουργήσει, δηλαδή τη νύχτα χωρίς ηλιοφάνεια, δημιουργώντας ένα τεράστιο ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ε.Ε. το Ντουμπάι, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Ανατολής αλλά και της Βορείου Αφρικής. 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ 
Όπως εξήγησε ο Ανδρέας Ιωάννου στο EnergyNews, η Alfa Mediterranean Enterprises ξεκίνησε ως ειδικό όχημα για να εξυπηρετήσει την αίτηση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού NER 300, για τον οποίο δηλώθηκε ως φορέας εκμετάλλευσης το 2009. «Η προσφορά που είχαμε προσφέρει τότε στο διαγωνισμό ήταν πολύ χαμηλή και πιο κάτω από το κόστος παραγωγής της ΑΗΚ, αφού το κόστος παραγωγής της ΑΗΚ τότε ήταν γύρω στα 0,16 σεντ ανά KWh έναντι 0,11 σεντ περίπου που είχαμε προσφέρει ως τιμή πώλησης ανά KW/h, δυστυχώς η προσφορά μας δεν έγινε αποδεκτή. Αυτό μας ώθησε περισσότερο στο να συγκεντρωθούμε και να βρούμε τρόπους βελτίωσης της απόδοσης της τεχνολογίας μας ώστε να μπορεί να παράγει περισσότερο και παράλληλα να δημιουργεί τις συνθήκες μείωσης του κόστους κατασκευής», είπε.
Το 2013 η Alfa Mediterranean Enterprises υπέβαλε ξανά πρόταση στο δεύτερο γύρο του ευρωπαϊκού διαγωνισμού και τερμάτισε πρώτη. «Πλέον είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη από πολιτικής πλευράς, ώστε να αντιληφθούν την καινοτομία της τεχνολογίας μας και τα πολλαπλά οφέλη που θα προσφέρει στο περιβάλλον και στην οικονομία της χώρας μας», τόνισε.
Τρία χρόνια αργότερα, το 2016 μετά από διαγωνισμό στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας η εταιρεία σε συνεργασία με αυστραλούς συνεργάτες κέρδισε διαγωνισμό αξίας $1,2 δις, προσφέροντας περίπου 1.300 GWH παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέρα και νύχτα. «Αυτή η ειδική κατασκευή προνοεί πλήρης αποθήκευσης θερμικής ενέργειας επτά ημερών σε περίπτωση που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια», εξήγησε ο κ. Ιωάννου. 
«Ενώ ήμασταν στα μέσα της διαδικασίας πλήρους δανειοδότησης και υλοποίησης του έργου στην Κύπρο, με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και του Γραφείου Κλιματικής Αλλαγής της Κύπρου, η Alfa Mediterranean Enterprises πέτυχε αυτό που δεν κατάφερε καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Πρόλαβε κα παράδωσε στα χρονικά περιθώρια και με τους πολύ αυστηρούς κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών αίτηση για πιλοτικό έργο 15MW στην περιοχή Μαρακές του Μαρόκου, κόστους $50 εκατ. και ετήσιας παραγωγής ύψους 50 GWH», ανέφερε. 

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕΡΑ 
Όπως υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου, η τεχνολογία αυτού του πιλοτικού έργου χαρακτηρίζεται ως μοναδική ανακάλυψη καθώς προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια μέρα και νύχτα, σε τάση που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής σε πραγματικό χρόνο. «Έρχεται σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες που παραμένουν καθηλωμένες στο απροσδόκητο της παραγωγής τους και σίγουρα με μηδενική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες χωρίς ηλιοφάνεια», είπε, διευκρινίζοντας ότι το έργο είναι σε πλήρη συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση του Μαρόκου και η ιδιοκτησία του έργου θα είναι επί ίσοις όροις. 
Την ίδια στιγμή, η Alfa Mediterranean Enterprises έχει ήδη ενταχθεί στο διαγωνισμό εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠE ύψους 400 MW, η οποία συμπεριλαμβάνεται στους στόχους του βασιλείου του Μαρόκου για το 2020. «Η εταιρεία μας έχει πάρει ως πρώτη ένδειξη ότι η προσφορά μας αξίας $2,2 δις είναι η πιο συμφέρουσα από τις άλλες τεχνολογίες που έχουν κάνει αίτηση, διατηρώντας μεγάλη απόσταση ασφαλείας. Σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα και την υπογραφή των συμβολαίων, μιας και αυτή τη περίοδο το Μαρόκο θα φιλοξενήσει την σύνοδο COP 22 για την κλιματική αλλαγή», ανέφερε. 

Το πιλοτικό έργο προνοεί παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για μικρούς και μεσαίους καταυλισμούς και απομακρυσμένα χωριά, όπου θα μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνολογία, τα οποία είτε είναι μακριά από το δίκτυο μεταφοράς είτε δεν υπάρχει καθόλου δίκτυο μεταφοράς, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας μονάδων που θα εξυπηρετήσουν αυτό το σκοπό: την ηλεκτροδότηση απομακρυσμένων τοποθεσιών που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο, κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, πρόκειται για ένα πρωταρχικό σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί σε όλη την Αφρική, όπου επικρατούν οι πιο πάνω συνθήκες, σε ευρεία έκταση. Ιδιαίτερα όπου οι αποστάσεις και οι περιοχές είναι αχανείς και η πρόβλεψη και κατασκευή δικτύου μεταφοράς δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί, αφού εκτός από τις τεχνικές δυσκολίες το κόστος θα ήταν αυστηρά απαγορευτικό.

 

 

ΕΡΓΟ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ»
Το μεγάλο πάρκο των 400 MW είναι τεράστιας σημασίας για το Μαρόκο καθώς θα τροφοδοτεί το δίκτυο μεταφοράς της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα καλύπτει τις απροσδόκητες ανάγκες εφεδρείας άλλων τεχνολογιών και θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που θα καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης του Βασιλείου του Μαρόκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα των 40 εκατ. κατοίκων εισάγει περισσότερα από 2.000 WM ηλεκτρική ενέργεια μέσω καλωδίου από την Ισπανία και προσδοκεί ότι με τη νέα τεχνολογία της Alfa Mediterranean Enterprises όχι απλά θα αναχαιτίσει την εισαγωγή ρεύματος, αλλά λόγω της ανταγωνιστικής της συμπεριφοράς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα, θα γίνει δυνατή και η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη. «Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ανά 24ώρο, καθώς και οι αυξομειωτικές ικανότητες του συστήματος», τόνισε ο κ. Ιωάννου προσθέτοντας πως το ίδιο πλάνο υπάρχει και προς την νοτιοανατολική πλευρά του βασιλείου του Μαρόκου. «Μιλάμε για την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις αφρικανικές χώρες οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν ούτε την υποδομή ούτε την τεχνογνωσία να αναπτύξουν οποιαδήποτε τεχνολογία στα εδάφη του», είπε.  

ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Όπως υποστήριξε η τεχνολογία της Alfa Mediterranean Enterprises θα ανατρέψει τα δεδομένα στην αγορά καθώς έχει τη δυνατότητα παραγωγής φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΗΚ. Το κέρδος θα μετακυλήσει κατευθείαν στον καταναλωτή και θα βοηθήσει τα μέγιστα βιομηχανίες όπως είναι ο τουρισμός κ.α. Ενδεικτικά ανέφερε πως με $5 δις μπορεί να κατασκευαστεί πάρκο 1.000 MW που σε παγκύπριο επίπεδο θα δίνει ενέργεια χειμώνα - καλοκαίρι επί 24ώρου βάσεων για 25 χρόνια. «Σε αυτή την περίοδο το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι μεγαλύτερο από τα €10 δις. του μνημονίου, που θα προέκυπτε από την εξοικονόμηση των καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΑΗΚ σήμερα», είπε.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια μεγάλη επιτυχία για την εταιρεία που είναι καθαρά κυπριακή, δημιουργώντας ευφορία και δυναμικότητα για την κυπριακή οικονομία. «Η Κύπρος αναβαθμίζεται ως κέντρο καινοτομίας και επιτέλους μια καινοτόμα τεχνολογία στην κορυφή των ΑΠΕ είναι κυπριακών συμφερόντων. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια δυναμική ακαδημαϊκά, τεχνολογικά αλλά και ερευνητικά, προσφέροντας παρεμφερείς εργασίες σε επαγγέλματα που προηγουμένως δεν υπήρχαν. Ταυτόχρονα, νομικές και οικονομικές υπηρεσίες μπορούν να αναπτυχθούν σε μεγάλο βαθμό, με την προσέλκυση μεγάλων συνεδρίων στην Κύπρο ακόμα και ενός συνεδρίου Ηνωμένων Εθνών (COP). 

Τέλος, το κράτος έχει οικονομικό όφελος από τις συμφωνίας μιας και η έδρα της εταιρείας αλλά και τα αναπτυξιακά δικαιώματα της τεχνολογίας παραμένουν στην Κύπρο», τόνισε.
Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι παρά την εχθρική στάση ορισμένων λειτουργών, η πολιτεία και ο ίδιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αγκάλιασαν τις προσπάθειές τους. Πρόσθεσε μάλιστα πως πίσω από την Alfa Mediterranean Enterprises υπάρχει μια στρατιά από εμπειρογνώμονες, όπως οικονομικοί σύμβουλοι, πανεπιστημιακοί, μηχανολόγοι, δικηγόροι, οι οποίοι είναι όλοι Κύπριοι πολίτες και αναμένεται ότι, με το τεράστιο όγκο εργασιών στην εταιρεία, ο αριθμός του ανθρωπίνου δυναμικού θα μεγαλώσει σημαντικά.