Επίτροπος ΣτΕ: Ο τερματισμός της βίας κατά των παιδιών να περιληφθεί στους στόχους των ΗΕ για την αειρόφορο ανάπτυξη

Είναι σημαντικό ο τερματισμός της βίας κατά των παιδιών να περιληφθεί μεταξύ των στόχων για το 2030 των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη, ως αναγνώριση πως αυτό το φαινόμενο αποτελεί ένα σοβαρό παράγοντα που εμποδίζει την ανάπτυξη που χρειάζεται αποφασιστικές δράσεις από τις κυβερνήσεις, σημειώνει ο Επίτροπος του ΣτΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Nils Muižnieks.

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣτΕ,  ο Επίτροπος αναφέρει πως η αναγνώριση του προβλήματος είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα αλλά και η ισχυρή πολιτική δέσμευση από τα κράτη μέλη είναι απαραίτητη για προστασία των παιδιών από τη βία υπό οποιεσδήποτε καταστάσεις.

Σημειώνει πως το 2016, τα Ηνωμένα `Εθνη εγκαινίασαν έναν παγκόσμιο συνεταιρισμό κατά της βίας και πως η αντιμετώπιση της βίας ενάντια στα παιδιά είναι μια από τις προτεραιότητες στη Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του παιδιού (2016-2021).

Ο Επίτροπος σημειώνει πως η βία ενάντια στα παιδιά εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη και πολύ συχνά θεωρείται κοινωνικά αποδεκτή και γίνεται ανεκτή στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως τα κράτη έχουν υποχρέωση, που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, να προστατεύουν τα παιδιά από τη βία. 

Επισημαίνει εξάλλου το υψηλό κόστος που έχει η βία ενάντια στα παιδιά για την κοινωνία, σημειώνοντας πως τα παιδιά αυτά πολύ πιθανόν να υιοθετήσουν βίαιη συμπεριφορά, διαιωνίζοντας έτσι τη βια δια μέσου των γενεών.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, προκειμένου να προστατέψουν τα παιδιά τα κράτη πρέπει να επικυρώσουν τις Συνθήκες Λαζαρότε και της Κωνσταντινούπολης, να βελτιώσουν τη συλλογή πληροφόρησης για τη βία ενάντια στα παιδιά, να προωθήσουν κουλτούρα σεβασμού για τα δικαιώματα των παιδιών, να παρέχουν επαρκή υποστήριξη στις οικογένειες προκειμένου να αποτρέπουν την ενδο-οικογενειακή βία, το να χωρίζονται τα μέλη οικογενειών και να ιδρυματοποιούνται τα παιδιά.

Ακόμη, όπως αναφέρει, τα κράτη μέλη πρέπει, μεταξύ άλλων, να αναλάβουν αποτελεσματικές δράσεις για τερματισμό της χρήσης βίας κατά των παιδιών μεταναστών και προσφύγων και των οικογενειών τους, κυρίως στα σύνορα, να παρέχουν προστασία στα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο από την εμπορία προσώπων, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΣτΕ για τη Δράση Ενάντια στην Εμπορία Προσώπων, να διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα κηδεμονίας για ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες και να τερματίσουν την κράτηση παιδιών μεταναστών.

Επίσης να παρέχουν στα παιδιά που βρίσκονται υπό φροντίδα αποτελεσματικούς μηχανισμούς για υποβολή παραπόνων και πρόσβαση σε θεραπείες, να διασφαλίζουν την ανεξάρτητη τακτική παρακολούθηση όλων των θεσμών και να εφαρμόζουν στρατηγικές αποϊδρυματοποίησης.

“Εάν θέλουμε τα παιδιά να γίνουν φιλήσυχοι πολίτες που να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες, πρέπει να σταματήσουμε να ανεχόμαστε στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες προκειμένου αυτά να μεγαλώσουν χωρίς βία”, υπογραμμίζει ο κ. Muižnieks.
 

Πηγή: News247.gr

Δειτε Επισης

Οι απειλές του 50χρονου Σαουδάραβα-Όσα ύποπτα έλεγε χρόνια πριν αιματοκυλήσει τη χριστουγεννιάτικη αγορά
ΒΙΝΤΕΟ: Φρικτό περιστατικό στη Νέα Υόρκη-Άνδρας έβαλε φωτιά σε γυναίκα στο μετρό
Η διπλωματική αντεπίθεση του Αλ Τζολάνι-Το σχέδιο του για να τοποθετήσει τη χώρα του στο κέντρο των εξελίξεων
Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Νέες απειλές από τον Βλαντίμιρ Πούτιν-Υποσχέθηκε περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Το ένα δισεκατομμύριο χρήστες, οι κατηγορίες για κατασκοπεία και τα ανοικτά μέτωπα του Tik Tok
Στο Προεδρικό Μέγαρο της Δαμασκού ο Φιντάν-Με κοστούμι και γραβάτα τον υποδέχθηκε ο Τζολάνι