Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στην ατζέντα της συνάντησης Αναστασιάδη - Λαβρόφ

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε χαρά που του δίνεται ξανά η ευκαιρία να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Είπε, επίσης, ότι μεταξύ άλλων θα δουν πώς προχωρά η εφαρμογή των θεμάτων που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας, που διήρκεσε περίπου 25 λεπτά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η συνάντηση εντάσσεται στις επαφές που αυτές τις μέρες πραγματοποιούμε στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να ενημερώσουμε για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, αλλά και ταυτόχρονα για τις προοπτικές και την ανάγκη συνέχισης, ιδιαίτερα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, της συμπαράστασης και οπωσδήποτε συμβολής στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε. Από πλευράς του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών υπήρξε πλήρης κατανόηση ενώ ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για κάποια διμερή θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι υπήρξε πλήρης κατανόηση από πλευράς του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών.

Είπε πως είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για κάποια θέματα διμερούς ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα διμερή θέματα συμπεριλαμβάνονται η αποφυγή διπλής φορολογίας, δικαστική συνδρομή κ.λπ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ρώσων δημοσιογράφων σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριξε την ανάγκη εξομάλυνσής τους, λέγοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Κύπρος καταβάλλει προσπάθειες.

«Η προσπάθειά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ είναι να δούμε ότι οι σχέσεις μας θα ομαλοποιηθούν. Εξάλλου, ήμασταν εταίροι και θέλουμε να εξακολουθήσουμε να είμαστε εταίροι ως Ευρωπαίοι. Αναφέρομαι για την ΕΕ, διότι η Κύπρος έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία”, είπε, προσθέτοντας «πιστεύουμε ότι η διαδικασία του Μινσκ είναι ο μόνος τρόπος. Οι κυρώσεις δεν προσφέρουν την ευκαιρία για διάλογο και επίλυση προβλημάτων. Αντιθέτως, κρατούν τα μέρη χωριστά».

Πρόσθεσε ότι επιβάλλονται σε κάποιον κυρώσεις κι αυτός λαμβάνει αντίμετρα. «Αυτοί που πληρώνουν τελικά το κόστος είναι τα μικρά κράτη μέλη”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «ήταν μια ομιλία που κάλυψε ίσως όλα τα προβλήματα του κόσμου. Αυτό που χρειάζεται είναι συνεργασία ανάμεσα σε διάφορες χώρες, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Αναφέρθηκε σε πολλά προβλήματα, αλλά την ίδια ώρα αυτό που χρειάζεται είναι ενότητα και αυτός είναι ο μόνος δρόμος».

Συνάντηση ΠτΔ με Αμπάς και επαφές ΥΠΕΞ

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη Νίκος Αιμιλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί επαφές με αξιωματούχους ξένων κρατών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης είχε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μπαγκλαντές Αμπούλ Χασάν Μαχμούντ, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και θέματα σχετικά με την Κοινοπολιτεία.

Ο κ. Κασουλίδης είχε, επίσης, συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για Ενεργειακά Θέματα κ. Έιμος Χόχσταϊν με τον οποίον συζήτησαν θέματα που άπτονται των ενεργειακών δυνατοτήτων της Κύπρου και της περιοχής.

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα