Καμπανάκι ΟΕΛΜΕΚ για τις παραβατικές συμπεριφορές μαθητών

Σοβαρές ελλείψεις στον τομέα  της διαχείρισης του σοβαρότατου προβλήματος της παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών, εντοπίζει η ΟΕΛΜΕΚ.
 
Το φαινόμενο, το οποίο είναι εντονότερο σε γυμνάσια και λύκεια, προκαλεί ανησυχία ανάμεσα στους καθηγητές, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας σε λήψη μέτρων.  Σε συνέντευξη του στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης  Ταλιαδώρος, τόνισε ότι «υπάρχει πρόβλημα  παραβατικής συμπεριφοράς, σχολικού εκφοβισμού, ναρκωτικών κ.α.»,  εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ένταξης κοινωνικών λειτουργών και ενίσχυσης των συμβούλων στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.  Έψεξε επίσης το γεγονός ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση παιδιών που εκδηλώνουν τέτοιες συμπεριφορές, από εκπαιδευτικούς ψυχολόγους. «Ζητήσαμε την ενίσχυση των συμβούλων στα σχολεία. Σε κάθε γυμνάσιο θα έπρεπε να υπάρχει ένας πλήρως τοποθετημένος σύμβουλος. Δυστυχώς υπάρχουν γυμνάσια που ο σύμβουλος θα βρίσκεται μόνο τις τέσσερις από τις πέντε ημέρες  λειτουργίας του σχολείου, για να πάει  την Πέμπτη μέρα σε κάποιο άλλο σχολείο, που δεν αντιλαμβάνομαι  τη λογική», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, υποδεικνύοντας  την ανάγκη αύξησης των ορών της συμβουλευτικής και επαγγελματικής αγωγής. 
 
Προχωρώντας, ο κ. Ταλιαδώρος υπέδειξε ότι πρέπει επίσης να επισπευτούν οι διαδικασίες εξέτασης παιδιών από εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο.  «Δεν μπορεί να περιμένουμε βδομάδες ή μήνες  για να εξεταστούν τα παιδιά αυτά από εκπαιδευτικούς ψυχολόγους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ταλιαδώρος σημείωσε ότι το θέματα αυτά είναι εις γνώσης του Υπουργού Παιδείας, τονίζοντας πως χρειάζεται η πολιτική βούληση για αύξηση και πλήρη στελέχωση αυτών των υπηρεσιών του υπουργείου. «Υπάρχουν επίσης ανάγκες και για κοινωνικούς λειτουργούς  που δεν υπάρχουν ακόμα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Το σύγχρονο σχολείο  πρέπει να στηριχτεί και από αυτές τις ειδικότητες», κατέληξε.
 
Άπορα παιδιά
Ο κ. Ταλιαδώρος αναφέρθηκε ακόμα στο πρόβλημα των άπορων μαθητών, σημειώνοντας πως και φέτος θα πρέπει να λειτουργήσουν τα προγράμματα στήριξης τους. Κατά την περσινή σχολική χρονιά, ένα ποσοστό 15 – 20% των μαθητών, ανήκαν στην ομάδα των απόρων.
 
Ικανοποιητική η στελέχωση
Σε ότι αφορά τη στελέχωση, ο κ. Ταλιαδώρος τόνισε πως φέτος, είναι η πρώτη χρονιά, μετά από πέντε ή έξι χρόνια που σε όλα τα σχολεία θα υπάρχουν διευθυντές. «Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι δεν θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα με τη στελέχωση των σχολείων, ευελπιστούμε ότι τις μέρες που υπολείπονται θα γίνουν πρόσθετες τοποθετήσεις, ώστε να είναι πλήρως στελεχωμένα τα σχολεία», συμπλήρωσε.
 
Πρόβλημα με τα βιβλία μαθηματικών της Β’ λυκείου
Ερωτηθείς για τα σχολικά εγχειρίδια, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε ότι κατά 90% βρίσκονται στα σχολεία, ωστόσο, πρόσθεσε, πιθανότατα θα υπάρξουν κάποια προβλήματα με το βιβλίο των μαθηματικών της Β’ λυκείου. «Το πρόβλημα προκύπτει επειδή σε αυτή την τάξη αλλάζει το αναλυτικό πρόγραμμα. Ευελπιστούμε ότι το υπουργείο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτών των νέων αναλυτικών προγραμμάτων», σημείωσε.   Για τον πρώτο μήνα, οι μαθητές της Β’ λυκείου θα διδάσκονται μαθηματικά μέσω συγκεκριμένου υλικού που έχει αποσταλεί στο σχολεία, μέχρι την άφιξη των βιβλίων. «Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξει και το υπόλοιπο διδακτικό υλικό, ώστε η χρονιά να λειτουργήσει απρόσκοπτα», κατέληξε ο κ. Ταλιαδώρος.
 

 

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ