Ο δρόμος μετά το σχολείο και πώς τον διασφαλίζουμε
10:36 - 02 Σεπτεμβρίου 2016
Η αρχή κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς συνήθως έρχεται με ανάμεικτα συναισθήματα, όπως το άγχος, χαρά, και σύγχυση και ένα μυαλό γεμάτο σκέψεις και φοβίες.
Αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά αφού τα πρώτα βήματα μετά το σχολειό είναι το ξεκίνημα ενός νέου κεφαλαίου στην ζωή μας.
Αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά αφού τα πρώτα βήματα μετά το σχολειό είναι το ξεκίνημα ενός νέου κεφαλαίου στην ζωή μας.
Νιώθω ότι πολλές φορές οι έφηβοι δεν παίρνουν ίσως αρκετή στήριξη και πληροφόρηση για το επάγγελμα που διάλεξαν ή το πανεπιστήμιο που θα πάνε. Γι' αυτό και το 80% των φοιτητών αλλάζουν κατεύθυνση των σπουδών τους ή την διακόπτουν τελείως, σύμφωνα με το National centre for Educational Statistics.
Πώς μπορώ λοιπόν να κατευθύνω σωστά τον νέο και να αποτρέψω τις αλλαγές των κλάδων; Πρώτα πρέπει να αποφασίσει ποια είναι τα όνειρα και στόχοι που θέλει μακροπρόθεσμα να πετύχει, και να σκεφτεί ποιά πραγματικά είναι τα όνειρα για τον εαυτό του και να τα ακολουθήσει.
Αν ο νέος αποφασίσει να πάει να σπουδάσει να έχει πλήρη επίγνωση του κλάδου, τα μαθήματα και το επίπεδο του πανεπιστήμιου καθώς και τούς καθηγητές που διδάσκουν. Αν ο κλάδος που επιλεχθεί στην συνέχεια διαπιστωθεί ότι δεν είναι ο σωστός θα πρέπει να συμβουλευθεί από έναν καθηγητή, σύμβουλο ή την οικογένεια. Όλοι κάνουν λάθη και δεν πρέπει να περνά μόνος του το άγχος.
Πηγαίνοντας σε ανοικτές μέρες open days, του πανεπιστημίου και κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις στο προσωπικό μπορούν να λυθούν πολλές απορίες.
Τέλος, ο νέος μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του στον κλάδο που επέλεξε, δηλαδή αν φαντάζεται τον εαυτό του σε 5 χρόνια να κάνει καθημερινά την δουλεία που διάλεξε. Κάτι που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι, είτε κάποιος πάει να σπουδάσει ή ξεκινήσει αμέσως μια δουλειά, την πιο πολλή μόρφωση ο άνθρωπος θα την πάρει από την καθημερινή του ζωή, ακολουθώντας την καρδιά του και τα όνειρα του και χωρίς να περιμένει τίποτα από κανένα.