Τι αλλάζει για τα κυπριακά κανάλια μετά τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Η μαραθώνια διαδικασία για τις τέσσερις άδειες των ελληνικών καναλιών ολοκληρώθηκε τα χαράματα της Παρασκευής με διάφορες εκπλήξεις ως προς τους νικητές και τους ηττημένους της όλης διαδικασίας. Οι τέσσερις άδεις πήγαν σε ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1 από τους υφιστάμενους σταθμούς και Ιωάννη Καλογρίτσα, Βαγγέλη Μαρινάκη από τους νέους υποψήφιους καναλάρχες. Το σοκ στην Ελλάδα για τις επερχόμενες αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο είναι ούτως ή άλλως μεγάλο αλλά σημαντικές εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται και στην Κύπρο αφού οι συνεργαζόμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Κύπρο δεν θα μείνουν ανεπηρέαστοι.

Για τους κυπριακούς τηλεοπτικούς σταθμούς που οι συνεργαζόμενοι ελληνικοί σταθμοί συνεχίζουν τη λειτουργία τους δεν αλλάζει κάτι. Δηλαδή το Sigma που είχε συνεργασία – έστω και περιορισμένη – με τον ΣΚΑΪ που δεν διέθετε ιδιαίτερο ψυχαγωγικό πρόγραμμα συνεχίζει κανονικά τον προγραμματισμό του. Το ίδιο και ο ΑΝΤ1, ο οποίος μπορεί να νοιώθει κερδισμένος από την όλη διαδικασία. Για το ΡΙΚ που ούτως ή άλλως βασιζόταν εξολοκλήρου στο Κυπριακό πρόγραμμα και πάλι δεν αλλάζει κάτι.

Εκεί που προκύπτουν ερωτηματικά είναι για τον Alpha Κύπρου και το Mega. Στον μεν Alpha ο προγραμματισμός βασίζεται σε ποσοστό πέραν του 70% στο κυπριακό πρόγραμμα για τη νέα σεζόν προγραμμάτων. Οι απώλειες που θα έχει σε περίπτωση που ο Alpha Ελλάδος σταματήσει να εκπέμπει και δεν προκύψει κάποια συνεργασία με έναν από τους νέους ιδιοκτήτες έχουν να κάνουν με την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, το Πάμε Πακέτο και την κωμική σειρά «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα».  Από την άλλη η υπερπαραγωγή που ετοιμάζει ο σταθμός σε σενάριο Λώρη Λοϊζίδη είναι σε συμπαραγωγή με τον Alpha Ελλάδος και πλέον το κόστος καλείται να το επωμιστεί εξολοκλήρου ο  Alpha Κύπρου.

Για το Mega το γεγονός ότι ο Star της οικογένειας Βαρδινογιάννη δεν έλαβε άδεια και πάλι δεν αφήνει ιδιαίτερο κενό στο πρόγραμμα αφού και σε αυτή την περίπτωση το πρόγραμμα είναι κατά κύριο λόγο κυπριακό, πέραν του "Τροχού της τύχης". Από την άλλη ο κυπριακός σταθμός πιθανόν να κληθεί να καλύψει εξολοκλήρου το κόστος των παραγωγών που είχε συμφωνήσει να προβάλει σε συμπαραγωγή με τον Star μέσω της εταιρίας  BPTS (Best Production Technical Support Ltd) την οποία δημιούργησε πριν ένα χρόνο σε συνεργασία με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
 
Η επόμενη ημέρα
Όλα αυτά είναι μία πρώτη ανάγνωση για το πώς διαμορφώνεται το τηλεοπτικό τοπίο στην Κύπρο αφού ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα τα ίδια τα κανάλια που περιμένουν με τη σειρά τους τα επόμενα βήματα των Ελλήνων συνεργατών τους. Οι προσφυγές εναντίον της διαδικασίας που έχουν υποβάλει όλοι οι σταθμοί που δεν κατάφεραν τελικά να πάρουν μία από τις τέσσερις άδειες είναι το πρώτο βήμα. Επίσης παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τηλεοπτικοί σταθμοί να συνεχίσουν να προβάλουν το πρόγραμμά τους μέσω δορυφορικής πλατφόρμας (ΟΤΕTV ή Nova) ή ακόμη και μέσω Webtv. Τέλος υπάρχει πλέον και η προοπτική διεκδίκησης μίας από τις θεματικές άδειες με τα κανάλια να συνεχίσουν να λειτουργούν με την ομπρέλα του ψυχαγωγικού σταθμού και χωρίς να μεταδίδουν ειδησεογραφικές εκπομπές.
  
 

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ