Ταφόπλακα στον τομέα των ΑΠΕ

Το μέλλον του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της Κύπρου ως το 2020 αλλά και η αξιοπιστία του κράτους διακυβεύονται σε περίπτωση που το κράτος αποφασίσει να απεμπλακεί από συμβάσεις που έχει υπογράψει με τους επενδυτές των αιολικών πάρκων.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξετάζει τρόπους απεμπλοκής του κράτους από συμβάσεις επιδότησης αιολικών πάρκων που επιβαρύνουν το Ειδικό Ταμείο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η Υπηρεσία διενήργησε σχετικό διαχειριστικό έλεγχο για τις ΑΠΕ κατόπιν αιτήματος από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού στις 14.7.2015.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην έκθεση καταγράφονται, μεταξύ άλλων, οι αδυναμίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν σοβαρές, στη διαδικασία και στις αποφάσεις που λήφθηκαν για τον καθορισμό των επιδοτήσεων για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών σταθμών στην Κύπρο, ιδίως για την αδειοδότηση των αιολικών συστημάτων μεταξύ του Ιουλίου του 2009 και του Δεκεμβρίου 2010. «Όπως προκύπτει από την έκθεση, ορισμένες από τις πιο πάνω επενδύσεις σε αιολικά συστήματα παρουσιάζονται να έχουν εσωτερικό βαθμό απόδοσης σημαντικά μεγαλύτερο από τα αποδεκτά όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (12% - 13%) και τα οποία είχε υπόψη της όταν έδωσε την έγκρισή της στις 2.7.2009», αναφέρεται. Αυτό, προστίθεται, ενδεχομένως να αποτελεί πιθανή οδό για απεμπλοκή του Κράτους από συμβάσεις επιδότησης που επιβαρύνουν άδικα το Ειδικό Ταμείο και τον Κύπριο καταναλωτή και επιτρέπουν την κερδοσκοπία από επενδυτές. 

Πληγή για το επενδυτικό ενδιαφέρον 
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Μάκης Κετόνης, μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει τη συνολική καταστροφή του κλάδους. Στην ουσία, όπως είπε, θα αποτελέσει αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων απέναντι στους δανειστές και στους επενδυτές αμαυρώνοντας την εικόνα κράτους ως αξιόπιστο επενδυτικό κέντρο επενδύσεων. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλες τράπεζες έχουν στηρίξει αυτά τα έργα. Όπως είπε, ο κ. Κετώνης μια τέτοια εξέλιξη είναι ανήθικη και θα πολεμηθεί μέχρι τέλους. «Γίνεται στοχοποίηση κάποιων επενδυτών», είπε, προσθέτοντας πως το ερώτημα είναι πως θα φτάσουμε τους στόχους μας για τις ΑΠΕ. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΑΠΕΚ, Φάνος Καραντώνης , υπογράμμισε ότι οι διμερής συμφωνίες του κράτους δεν μπορούν να ανατρέπονται. «Η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα σχέδια έχουν λάβει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, της ολομέλειας της Βουλής, του Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να ακυρωθούν», τόνισε. «Θέλουμε ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον για τομέα των ΑΠΕ και της ενέργειας και αντί αυτού επιχειρούμε να βάλουμε ταφόπλακα στον κλάδο. Όλα αυτά είναι πισωγυρίσματα που πληρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον της αγοράς», τόνισε, προσθέτοντας ότι θίγεται η αξιοπιστία του κράτους τη στιγμή που αναζητά επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. 

Παράλληλα, είπε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.. «Μόνο τους μισούς στόχους έχουμε καλύψει και απορώ όταν πληγώνεται το ενδιαφέρον της αγοράς ποιο είναι το πλάνο του κράτους για να καλύψουμε τους στόχους; Η συνεισφορά των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, πρέπει να είναι στο 16% και εμείς έχουμε μόνο 8,3% μόνο», υπογράμμισε. 

Τα φώτα του Εισαγγελέα 
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα γίνεται εισήγηση να ζητηθεί η συμβολή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων.
Σκοπός του διαχειριστικού ελέγχου ήταν η μελέτη και έλεγχος των διαφόρων σχεδίων παροχής κινήτρων που έχουν προκηρυχθεί διαχρονικά σχετικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή (ΑΠΕ-Η), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σχέδια για επιδοτήσεις μεγάλων εμπορικών αιολικών, φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών συστημάτων και συστημάτων βιομάζας, τα οποία προνοούσαν την επιδότηση της παραγωγής ενέργειας με μακροχρόνια συμβόλαια. Ο έλεγχος επεκτάθηκε και σε συναφή ζητήματα όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ανανεώσιμη ενέργεια καθώς επίσης και το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.