Σε θέση μάχης η ΠΟΕΔ. Θα επανεξετάσει αν το υπουργείο τήρησε τις δεσμεύσεις του

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ θα αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) και θα συνέλθει εκ νέου στις 15 Σεπτεμβρίου για να εξετάσει τα ευρήματά του σε σχέση με το βαθμό ικανοποίησης των αναγκών για στελέχωση αλλά και την ανταπόκριση του ΥΠΠ στην ανάγκη για συζήτηση όλων των θεμάτων που απασχολούν τους δασκάλους.
 
Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, στην οποία αναφέρθηκε στις αποφάσεις του ΔΣ της ΠΟΕΔ στη συνεδρία του στις 30 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε πως η Οργάνωση δίνει περιθώριο δύο εβδομάδων στο Υπουργείο για να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε και να διορθώσει τα κενά που θα υπάρξουν, σημειώνοντας πως «δεν θα διστάσουμε να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας και να προχωρήσουμε στα μέτρα που θα κρίνουμε αναγκαία οποιαδήποτε στιγμή».
 
Η ΠΟΕΔ καταγράφει τις παραδοχές του ΥΠΠ για ανάγκη να δοθούν λύσεις στα χρόνια κι εντεινόμενα προβλήματα της καθημερινότητας της σχολικής πράξης, διαπιστώνει, ωστόσο, πως σε κάποια ζητήματα προωθούνται κάποιες διευθετήσεις, ενώ σε άλλα η κατάσταση παραμένει στάσιμη και δύσκολη, με αρνητικές συνέπειες πάνω στους ίδιους τους μαθητές.
 
Κάνοντας αρχή με αναφορά στα σημερινά δημοσιεύματα για τις αξιολογήσεις των μαθημάτων, ο Πρόεδρος της οργάνωσης σχολίασε ότι είναι «σαν να έχει καεί το σπίτι μας και μεις ανακοινώνουμε ότι θα φυτέψουμε λουλούδια στον κήπο ή θα ασχοληθούμε με την περίφραξη».
 
Ο κ. Φυλακτού είπε ότι πρόκειται για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το σχολείο, όπου λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς συζητείται ακόμα το ζήτημα της έγκαιρης και ορθής στελέχωσης των σχολείων, κάνοντας λόγο για «πυροτέχνημα».
 
«Ριζικές αλλαγές πρέπει να γίνουν πρωτίστως στο Υπουργείο Παιδείας για να αντιμετωπιστούν σωστά όλα αυτά τα οποία δημιούργησαν την αναστάτωση όλο αυτό το διάστημα» ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ έκανε λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση της στελέχωσης των σχολείων, προσθέτοντας ότι με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού, η ΠΟΕΔ θα συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα από τα σχολεία για να διαπιστώσει ακριβώς κατά πόσο οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν πλήρως στελεχωμένα, επαληθεύονται.
 
Είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ομαλή και έγκαιρη στελέχωση όταν ακόμα και σήμερα, «νομίζουμε ότι θα ανακοινωθούν τοποθετήσεις και μετακινήσεις εκπαιδευτικών».
 
«Η ΠΟΕΔ με την προχθεσινή της απόφαση πήρε μια πάρα πολύ υπεύθυνη στάση απέναντι στην κοινωνία και στα παιδιά γιατί δεν ήθελε τις αδυναμίες του Υπουργείου Παιδείας που καταγράφηκαν αυτό το διάστημα να τις φορτωθεί η ίδια η οργάνωση. Όμως εκείνο που ξεκαθαρίζουμε είναι ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν ελλείμματα, κενά και οτιδήποτε άλλο δεν επαληθεύεται από τα εξαγγελθέντα, δεν θα διστάσουμε να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας και να προχωρήσουμε στα μέτρα που θα κρίνουμε αναγκαία οποιαδήποτε στιγμή» σημείωσε.
 
«Δίνουμε ένα περιθώριο στο Υπουργείο δύο εβδομάδων -γιατί τις πρώτες ημέρες υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μικρές αλλαγές οι οποίες είναι μέσα στα πλαίσια του αναμενόμενου- και στη συνέχεια θα έρθουμε εδώ να επαναξιολογήσουμε τα όσα έχει υποσχεθεί ο Υπουργός» συμπλήρωσε.
 
Για το θέμα του αλφαβητισμού, εξέφρασε τη θέση ότι «έγινε ένα μικρό αλλά θετικό βήμα, το οποίο είναι σημαντικό», αλλά «πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να αποφασιστούν άλλα μέτρα, μια πιο ολοκληρωμένη, πιο αποτελεσματική πολιτική προς όφελος των παιδιών», διαφωνώντας με την απόφαση του Υπουργείου στα σχολεία όπου υπάρχουν περισσότερα από 20 παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναλφαβητισμού να προχωρήσει με εφαρμογή προγράμματος στήριξης, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να υπάρχουν λιγότερα, ο αναλφαβητισμός να αντιμετωπιστεί χωρίς επιπρόσθετη στήριξη.
 
Σημείωσε ακόμα σε σχέση με την παραβατικότητα και την αποκλίνουσα συμπεριφορά ότι γίνεται ένα βήμα με την ενίσχυση της ομάδας άμεσης παρέμβασης και άλλες δομές στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί σωστά το φαινόμενο, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα μπορούσαν να είχαν υιοθετηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό οι εισηγήσεις της Επιτροπής που είχε συσταθεί γι` αυτό το ζήτημα.
 
Ένα μεγάλο θέμα που για την ΠΟΕΔ αποτελεί προτεραιότητα αφορά την προδημοτική εκπαίδευση, όπου, σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, καταγράφεται «μια ελλειμματική υποστήριξη», προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου πρέπει να στραφούν προς την κατεύθυνση της στήριξης της προδημοτικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔ, η διοικητική ενίσχυση των δημόσιων νηπιαγωγείων, τη στιγμή που ο φόρτος διοικητικού έργου αυξάνεται δυσανάλογα, καθώς και η παιδαγωγική υποστήριξη στην εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων, όπως και η στήριξη και επιμόρφωση των νηπιαγωγών αποτελούν κρίσιμη αναγκαιότητα.
 
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ κατήγγειλε ως απαράδεκτη την κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό με διορισμό αντικαταστατών αντί συμβασιούχων, εν αναμονή της έγκρισης από τη Βουλή του τροποποιητικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση, έτσι ώστε ο διορισμός να μετατραπεί σε διορισμό με σύμβαση. Από αυτή τη διαδικασία, είπε, αναδύονται προβλήματα και τα σχολεία ενδεχομένως να αναγκαστούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξουν προσωπικό. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί το κράτος δεν προχωρεί απευθείας σε συμβάσεις για να αποφύγει τα προβλήματα» είπε.
 
Παράλληλα αναφέρθηκε στην εργοδότηση εκπαιδευτικών με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, κάνοντας λόγο για στρέβλωση και για αντιπαιδαγωγικό μέτρο.
 
Θέση της ΠΟΕΔ είναι ακόμα ότι σε όποιο σχολείο το ΥΠΠ δεν παραχωρεί την πρωτοβάθμια υποστήριξη για τη μέριμνα και φροντίδα των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ), η ευθύνη για τη μη αξιοποίηση της τεράστιας επένδυσης των €100 εκ. θα βαρύνει αποκλειστικά το ΥΠΠ. Σημειώνει ακόμα ότι η αγορά υπηρεσιών για την πρωτοβάθμια αυτή υποστήριξη των ΤΠΕ κοστίζει επτά φορές περισσότερο από τη δαπάνη για στήριξη από τους εκπαιδευτικούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
  

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική