Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εταιρεία παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας

Στη Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Εταιρείας Ιδιωτικού Δικαίου Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας και την αναδιάρθρωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, του οποίου όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός είναι η μεταβίβαση της παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας σε μια κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας στην προ αναφορά εταιρεία.
 
Το νομοσχέδιο ενεκρίθη από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 Αυγούστου.
 
Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι το νομοσχέδιο συνάδει με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει τις εταιρείες ιδιωτικού δικαίου και περιλαμβάνει ειδική πρόνοια σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση που η εταιρεία διαλυθεί ή παύσει για οποιοδήποτε λόγο να παρέχει υπηρεσίες αεροναυτιλίας, πρώην υπάλληλοι του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας θα μεταφέρονται στη δημόσια υπηρεσία ως εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στη βάση συλλογικής σύμβασης που έχουν συνάψει με την εταιρεία για την εκτέλεση των ιδίων καθηκόντων που ασκούσαν στην εταιρεία.
 
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η εταιρεία θα τηρεί τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, ενώ παράλληλα οι λογαριασμοί της θα ελέγχονται και από το Eurocontrol, που θα διαβιβάζει στην εταιρεία τα τέλη υπερπτήσεων που καταβάλλονται από τους χρήστες του εναέριου χώρου.
 
Στα έγγραφα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι για να μπορεί η Κύπρος να ικανοποιήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας επιβάλλεται ο οργανισμός που παρέχει αεροναυτικές υπηρεσίες να είναι ευέλικτος και γρήγορος στη λήψη αποφάσεων, με οικονομική αυτονομία και να μπορεί να λειτουργεί με τους κανόνες και την αποτελεσματικότητα της αγοράς.
 
Αναφέρεται επίσης ότι πρέπει να είναι ορθά στελεχωμένος και οργανωμένος, να διατηρεί χαμηλά κόστη και να προσαρμόζεται άμεσα στις επερχόμενες αλλαγές.
 
Προστίθεται ότι η Κύπρος βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο της Κομισιόν για τους κακούς δείκτες επιδόσεων που παρουσιάζει και σημειώνεται πως είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εθνικό πρόβλημα αν κάποιος αμφισβητήσει την ικανότητα της Κύπρου να παρέχει υπηρεσίες σε μια τόσο μεγάλη περιοχή, τη στιγμή που η Τουρκία και το ψευδοκράτος καραδοκούν να οικειοποιηθούν μέρος του FIR Λευκωσίας.
 
Παραθέτει περαιτέρω οικονομικούς λόγους, αναφέροντας ότι με τη δημιουργία εταιρείας αριθμός υπαλλήλων (230) θα αφαιρεθούν από το κρατικό μισθολόγιο με επακόλουθη μείωση στον κρατικό προϋπολογισμό, το κράτος θα μπορεί να εισπράττει φόρους όπως εισοδήματος και ακίνητης ιδιοκτησίας και πιθανόν ΦΠΑ, κάτι που δεν μπορεί να κάνει σήμερα, θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με το κόστος να επανακτάται από τα τέλη υπερπτήσεων, ως κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε πρόσθετους συναφείς τομείς όπως η παροχή συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
 
Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων διαλαμβάνει ότι η ονομαστική αξία των μετοχών θα είναι ίση με το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας όπως θα καθορίζεται σε διάταγμα που εκδίδει το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Το ΔΣ της εταιρείας θα απαρτίζεται από 9 μέλη, Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και 7 μέλη. Κάθε μέλος μπορεί να διορίζεται για 5 έτη και να επαναδιορίζεται για άλλα 5.
 
Καθορίζεται ότι ένα από τα μέλη του ΔΣ είναι μέλος του προσωπικού της εταιρείας που εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από το σύνολο του προσωπικού και ότι θα έχει δικαίωμα ψήφου μόνο όταν το θέμα της συζήτησης ή της απόφασης που θα ληφθεί επηρεάζει τα περισσότερα μέλη του προσωπικού.
 
Καθορίζεται επίσης ότι ένα τουλάχιστον μέλος πρέπει να είναι νομικός και ένα λογιστής ή οικονομολόγος που να έχουν ασκήσει το επάγγελμα για 10 ή περισσότερα έτη.
 
Διαλαμβάνει ότι οι αποφάσεις του ΔΣ λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρισταμένων μελών, με απαρτία περισσότερων των μισών του μελών και ότι ο Πρόεδρος σε περίπτωση ισοψηφίας έχει νικώσα ψήφο.
 
Τέλος αναφέρεται ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ σε ημερομηνία που θα ορίσει το Υπουργικό με Διάταγμα, το οποίο έχει την εξουσία να ορίσει διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης της ισχύος ορισμένων διατάξεων του νόμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ