Κατεβάζουν τους τόνους οι Ευρωπαίοι στην αντιπαράθεση με Τουρκία

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συναντώνται στη Σλοβακία, χαμηλώνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης τους με την Τουρκία, εκφράζοντας ωστόσο έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη ρήξη στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το διάστημα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ότι η Ένωση θα πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν αύριο με τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Omer Celik.

«Δεν είναι φυσιολογικό ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και την ισχυρή αλληλεγγύη που εκφράσαμε προς τους εκλεγμένους ηγέτες της Τουρκίας, αντί να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο, εντούτοις υπάρχει μια αμοιβαία απογοήτευση" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σλοβάκος Υπουργός.

"Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος ... Αναμένω ότι η αυριανή συνάντηση θα συμβάλει στη βελτίωση και εξομάλυνση της ατμόσφαιρας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας ", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ επέκρινε την άμεση στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto είπε ότι οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας για ανάσχεση της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Η Αυστρία, αντιθέτως, πρότεινε όπως η ΕΕ διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, εκφράζοντας ανησυχία για τα θέματα της δημοκρατίας και της οικονομίας. Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Sebastian Kurz δήλωσε στην Μπρατισλάβα ότι η Βιέννη θέλει να συνεργαστεί με την Τουρκία αλλά όχι ως μέλος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι συνέπειες του πραξικοπήματος είναι πολύ αρνητικές.

«Το πραξικόπημα πρέπει σαφώς να καταδικαστεί ... Αλλά το κύμα των εκκαθαρίσεων, η φίμωση εκείνων που σκέφτονται διαφορετικά είναι κατά τη γνώμη μας ο λάθος δρόμος”, πρόσθεσε.

Άλλοι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να συνδυαστεί η συνεργασία με την Τουρκία με την άσκηση πίεσης στην Άγκυρα επί των δημοκρατικών προτύπων.

"Μέρος αυτής της έντασης προέρχονται από παρεξηγήσεις και θα πρέπει να ρίξουμε τους τόνους” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Paolo Gentiloni.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σε τρομοκρατικά κίνητρα ενδέχεται να οφείλεται η επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
Παγκόσμια φρενίτιδα στην πρεμιέρα της κυκλοφορίας του iPhone 16-Ουρές απο ΗΠΑ μέχρι Ρωσία
Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό