Μετά τον Μπαν γκι Μουν ο Αναστασιάδης βλέπει Τζον Μπάιντεν

Το γραφείο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν, που φτάνει σήμερα στη Νέα Υόρκη, για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και επαφές με διεθνείς ηγέτες, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, στην έδρα του ΟΗΕ, ενώ με τον Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη το πρωί, στο ξενοδοχείο Πενίνσουλα", όπου έχει καταλύσει ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης, στο ξενοδοχείο Ἱντερκοντινένταλ", όπου θα καταλύσει ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος. Στον ίδιο χώρο θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης η συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.
 
Χθες ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ η οποία διήρκησε περίπου 20 λεπτά, και παρόντες ήταν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Νίκος Αιμιλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε κ.α.
 
"Να μην δημιουργηθούν καταστάσεις που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά"
 
Μετά το πέρας της συνάντησης ο ΠτΔ μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε πως δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν καταστάσεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες αντί να φέρουν θετικό αποτέλεσμα, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά, προσθέτοντας πως “αν οδηγηθούμε σε διασκέψεις, οι συνθήκες των οποίων δεν θα είναι ώριμες, αυτές δεν θα αποδώσουν αυτό που θέλουμε”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, παρά το σύντομο, αρκετά περιεκτική και δημιουργική και σε αυτήν εκτός από το Κυπριακό συζητήθηκε η ημερήσια διάταξη της παρούσας Γενικής Συνέλευσης, όπως είναι η μεταναστευτική κρίση, αλλά και οι κλιματικές αλλαγές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι χάρηκε γιατί βρήκε απόλυτη κατανόηση από πλευράς του Γ.Γ. ιδιαίτερα γιατί τα όσα του ανέπτυξε ήταν στην παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του.
Σε ερώτηση αν επέδωσε στον ΓΓ έγγραφο με τις απόψεις της ε/κ πλευράς και για τα έξι κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, είπε πως «θα δοθεί στην ώρα του».
 
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να βρεθεί λύση εντός του έτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος και ο χρόνος».
 
«Με την άνευ προηγουμένου πρόοδο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις το περασμένο έτος, (ο ΓΓ) επίσης καλωσόρισε την ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αποφασιστικότητας και καλής θέλησης που περιβάλλει τις συνομιλίες», ανέφερε εκπρόσωπος του Μπαν γκι Μουν.
 
 

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025