Νέο κτήριο ή εγκατάσταση στο κτήριο του ΘΟΚ. Οι δύο προτάσεις ενώπιον του ΠτΒ
14:12 - 19 Σεπτεμβρίου 2016
Σε δύο προτάσεις για το Κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Συλλούρης. Η μια αφορά την αξιοποίηση του κτηρίου του ΘΟΚ από τη Βουλή, με ανταλλαγή προς το Δήμο Λευκωσίας της γης απέναντι από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα μπορούσε να ανεγερθεί αστικό πάρκο και ανοικτό θέατρο. Η εναλλακτική πρόταση, η οποία είναι και προχωρημένη, όπως είπε, είναι η ανέγερση νέου κτηρίου στην είσοδο της Λευκωσίας, δίπλα από το ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου.
Ο κ. Συλλούρης, προέβη σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τα πεπραγμένα της Βουλής, κατά την οποία απάντησε σε πολλά άλλα ερωτήματα που αφορούσαν το κτήριο της Βουλής, την πρόταση του για απουσίες των Βουλευτών από τις Επιτροπές, τη δημιουργία Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής, την πρόταση για Επιτροπή Κυπριακού.
Κτήριο Βουλής
Σε ερώτηση για το κτήριο της Βουλής και την πρόταση για αξιοποίηση του ΘΟΚ που βρίσκεται πίσω από τη Βουλή, ο κ. Συλλούρης είπε πως κακώς δεν αξιοποίησε η Βουλή την πρόταση που υπήρχε πριν αρκετά χρόνια και είχε προχωρήσει στην απόφαση για ανέγερση νέου Κτηρίου κόστους 100-120 εκ.
Όπως είπε, είχε κάνει πρόταση για αξιοποίηση του κτηρίου του ΘΟΚ και σε επίπεδο θεωρίας όλοι συμφωνούν. Ωστόσο, η διαδικασία σκοντάφτει στην αντίληψη του Δημαρχείου Λευκωσίας ότι από τη στιγμή που κατάφεραν και βγήκαν σε προσφορές για το ΘΟΚ να μην καθυστερήσει η διαδικασία. Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως η δική του εκτίμηση είναι πως δεν θα καθυστερούσε η διαδικασία και οι προσφορές θα γίνονταν για την επισκευή του θεάτρου, αλλά η επέκταση της Βουλής, με εξοικονόμηση ορισμένων δεκάδων εκατομμυρίων.
Η ολική του πρόταση, όπως είπε, ήταν ο Δήμος Λευκωσίας να έπαιρνε σε αντάλλαγμα το χώρο όπου θα κτιζόταν η Βουλή, στην περιοχή που έχουν βρεθεί αρχαία απέναντι από το Υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί θα μπορούσε να ανεγερθεί ένα αστικό πάρκο, ένα μεγάλο και ωραίο ανοικτό θέατρο των 2-3 χιλιάδων θεατών. Επίσης, θα μπορούσε να κτιστεί με τα ίδια λεφτά το Υπουργείο Εσωτερικών αφήνοντας τον χώρο για μια πινακοθήκη δημιουργώντας μια πολύ όμορφη περιοχή για τη Λευκωσία. “Δυστυχώς σκοντάφτουμε σε τυπικότητες”, είπε.
Ο κ. Συλλούρης είπε στη συνέχεια πως η άλλη κατεύθυνση της πρότασης του είναι να γίνει μια επέκταση του υφιστάμενου κτηρίου για ανάπτυξη προς το πάρκο γύρω στα 200 με 300 τετραγωνικά για να βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση, ειδικά ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το Αρχείο.
Παράλληλα, ο κ. Συλλούρης μίλησε για σχέδιο Β` λέγοντας πως ο κύριος άξονας της προσπάθειας του για την ανέγερση νέου κτηρίου παραμένει και πως ήδη έχει καταθέσει μια πρόταση η οποία είναι και προχωρημένη. Συγκεκριμένα, η πρόταση είναι για ανέγερση κτηρίου στο ύψωμα που γειτνιάζει του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου στην είσοδο της Λευκωσίας.
Όπως είπε, έχει ήδη συζητήσει το θέμα με το Δήμαρχο Στροβόλου ο οποίος το βλέπει θετικά ενώ έχει ήδη ενημερώσει ανεπίσημα κάποιους από τους αρχηγούς των κομμάτων και στοχεύει να τους ενημερώσει σύντομα όλους και επισήμως. Πρόσθεσε πως στο συγκεκριμένο χώρο μπορεί να ανεγερθεί, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και ξενοδοχείο, το οποίο θα εξυπηρετεί και ανάγκες της φιλοξενίας ξένων αποστολών.
Παρουσίες Βουλευτών στις Επιτροπές
Σε ερώτηση στο πλαίσιο της διάσκεψης για το θέμα των παρουσιών των Βουλευτών στις Επιτροπές, ο κ. Συλλούρης είπε πως έγινε η μεγάλη αλλαγή για συνεδρίες της Ολομέλειας Παρασκευή πρωί, κάτι που δίνει την ευχέρεια για εφαρμογή ενός νέου χρονοδιαγράμματος συνεδριάσεων των Επιτροπών.
Αφού είπε πως έχει δοθεί μια πρόταση στα κόμματα για το χρονοδιάγραμμα αυτό, ο κ. Συλλούρης είπε πως η εφαρμογή της πρότασης για καταγραφή των απουσιών αναστέλλεται για λίγο μέχρι να αποφασιστεί ακριβώς ο τρόπος που θα γίνεται. “Από τους κανονισμούς και από τις ανάγκες της Βουλές και από τις αρχές δεν μπορεί να εκφύγει κανένας”, είπε.
Επιτροπή Κυπριακού
Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα για δημιουργία Επιτροπής Κυπριακού, ο κ. Συλλούρης είπε το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων και εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αν όχι αρνητικοί στη δημιουργία νέων Επιτροπών. Αυτό, συνέχισε, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει η κοινοβουλευτική ανάγκη να συζητείται το Κυπριακό. Ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό μπορεί να συζητείται και πιο αποτελεσματικά με πολλούς άλλους τρόπους, σημειώνοντας πως μπορεί να συζητηθεί οριζόντια και σε πολλές άλλες Επιτροπές.
Ο κ. Συλλούρης είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 16 Επιτροπές κάτι που αναγκάζει τα κόμματα να ορίζουν ένα Βουλευτή σε 3 ακόμη και 4 Επιτροπές. Εξέφρασε την άποψη ότι ο αριθμός των Επιτροπών θα πρέπει να μειωθεί σε 12 το πολλή 13 για να λειτουργεί καλύτερα η Βουλή. Επίσης, θα μπορούσε να μειωθεί ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν στις Επιτροπές. Αν συνέβαιναν και τα δύο ταυτόχρονα θα καθιστούσαν τη Βουλή πιο αποτελεσματική, σημειώνοντας πως μια δίωρη συνεδρίαση μιας Επιτροπής στην παρουσία όλων των μελών της θα ήταν πιο αποτελεσματική από τρεις και τέσσερις συνεδριάσεις της μιάμιση ώρας με λιγότερη παρουσία Βουλευτών.
Θέμα Νομικής Υπηρεσίας Βουλής
Σε ερώτηση για το πού βρίσκεται το θέμα της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής, ο κ. Συλλούρης είπε πως αν και υπάρχει μια δυσπιστία ως προς την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας, αυτή τη φορά, όπως είπε, θα γίνει.
Οπως είπε, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, θα διορίσει Ατυπο Νομικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από τρεις έγκριτους πρώην νομικούς, χωρίς μισθό και οι οποίοι θα είναι σύμβουλοι του Προέδρου. “Πρόθεση μου είναι μετά από την δοκιμή αυτή, αυτό το Συμβούλιο να θεσμοθετηθεί”, είπε, σημειώνοντας πως αυτός ο θεσμός δεν δεσμεύει κανένα Βουλευτή και κανένα κόμμα.
Η μελέτη για τη δημιουργία της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής είναι ολοκληρωμένη και θα είναι μια σύνθεση αξιοποίησης των υφιστάμενων δυνατοτήτων της Βουλής σε προσωπικό με εξωτερικούς συνεργάτες εκεί και όπου χρειάζεται.
Η Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου είπε για το ίδιο θέμα πως η προσπάθεια είναι να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο προσωπικό της Βουλής και να ενισχυθεί με αριθμό εξωτερικών συνεργατών στη βάση μιας ισορροπίας που θα πρέπει να τηρηθεί. Στόχος επίσης είναι και η εκπαίδευση του προσωπικού, το οποίο έχει ξεκινήσει να παρακολουθεί κάποια μαθήματα από ξένους.
Πεπραγμένα Βουλής
Οσον αφορά τον απολογισμό της Πέμπτης Τακτικής Συνόδου και της Έκτακτης Συνόδου της Δέκατης Βουλευτικής Περιόδου, ο κ. Συλλούρης είπε μεταξύ άλλων για το νομοθετικό έργο πως οι κοινοβουλευτικές Επιτροπές πραγματοποίησαν ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό συνεδριάσεων, που ανήλθε συνολικά στις εξακόσιες πενήντα, εξέτασαν και προώθησαν στη Βουλή για ψήφιση διακόσια είκοσι νομοσχέδια, εκ των οποίων ψηφίστηκαν τα εκατόν ογδόντα τέσσερα, τα πέντε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Επίσης, εξετάστηκαν και προωθήθηκαν στην ολομέλεια του σώματος εκατό τριάντα έξι προτάσεις νόμου, εκ των οποίων ψηφίστηκαν οι εβδομήντα πέντε, οι τέσσερις ως κατεπείγουσες, και ενενήντα τέσσερις κανονισμοί, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι εβδομήντα τρεις, ο ένας ως κατεπείγων.
Ο κ. Συλλούρης είπε πως αν και η οικονομική κρίση, οι υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για περαιτέρω υλοποίηση του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της χώρας μας και της τρόικας και οι προσπάθειες για αντιμετώπιση των συνεπαγόμενων οικονομικών προβλημάτων αποτέλεσαν σημαντικές συνιστώσες και της υπό επισκόπηση περιόδου, η σχετική νομοθετική παραγωγή υπήρξε μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνόδους λόγω της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο.
Ο Πρόεδρος του σώματος είπε στη συνέχεια πως ένα σημαντικό θέμα που απασχόλησε τη Βουλή, απελθούσα και νεοεκλεγείσα, ήταν η ανάγκη βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της όσον αφορά τόσο τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών όσο και της Βουλής γενικότερα και προς το σκοπό αυτό συστάθηκε με απόφαση της νεοεκλεγείσας Βουλής η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής, η οποία άρχισε ήδη να εργάζεται για την αναβάθμιση της λειτουργίας του κοινοβουλίου.
Σε άλλο σημείο της παρουσίασης των πεπραγμένων, ο κ. Συλλούρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ειδική έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας του σώματος της 11ης Φεβρουαρίου 2016, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το σώμα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σε σχέση με τις διεθνείς σχέσεις είπε πως πυλώνας της Βουλής ήταν η διαφώτιση και ενημέρωση ξένων αξιωματούχων επί του Κυπριακού από τον Πρόεδρο και τα μέλη του σώματος, αλλά και η προώθηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως άλλα σημαντικά θέματα που απασχόλησαν κατά τις επαφές των μελών του σώματος ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία για έξοδό της από την ΕΕ, τα τρομοκρατικά κτυπήματα του “Ισλαμικού Κράτους” στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και η έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.
Όσον αφορά τον τομέα των ευρωπαϊκών υποθέσεων, ο κ. Συλλούρης είπε πως σημαντική υπήρξε η ενασχόληση της Βουλής με την εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο, με την παρακολούθηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη μελέτη εγγράφων που προέρχονται από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης. Η λειτουργία του μηχανισμού καταγραφής κατά μήνα όλων των υποχρεώσεων που δημιουργούνται για την Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών Οδηγιών θεωρείται επιτυχής, αν και η εκτελεστική εξουσία δεν ανταποκρινόταν πάντα εγκαίρως όσον αφορά την κατάθεση των σχετικών εναρμονιστικών νομοθετημάτων.
Συνολικά, όπως είπε, ετοιμάστηκαν σημειώματα για ενενήντα εννέα νομοσχέδια και κανονισμούς που κατατέθηκαν στη Βουλή για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, από τα οποία ψηφίστηκαν τα πενήντα ένα νομοσχέδια και εγκρίθηκαν οι είκοσι οκτώ κανονισμοί.
Πηγή: ΚΥΠΕ