ΠΕΟ: Δεν δεχόμαστε μειώσεις στους μισθούς σε σχέση με την ΑΤΑ

 H ΠΕΟ δεν αποδέχεται τη θέση των εργοδοτών ότι θα πρέπει να υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς λόγω του αρνητικού πληθωρισμού. Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), δήλωσε ο Γενικός της Γραμματέας Πάμπης Κυρίτσης.

Τη θέση αυτή διατύπωσε ο κ. Κυρίτσης σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ύστερα από συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ, που συζήτησε και αξιολόγησε την κατάσταση γύρω από το θέμα της ΑΤΑ ενόψει της αναμενόμενης έναρξης διαλόγου από την Υπουργό Εργασίας για το θέμα.

Όπως είπε ο κ. Κυρίτσης, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πληρώσει τεράστιο και δυσανάλογο κόστος, εργασιακό και κοινωνικό, και δεν είναι δυνατό να τους ζητείται να υποστούν νέες μειώσεις στους μισθούς τους.

“Κατά τη διάρκεια της περιόδου της οξείας κρίσης και της συνεχούς ύφεσης της οικονομίας, οι μισθοί έχουν μειωθεί πάνω από 20% κατά μέσο όρο, ενώ έχουν συρρικνωθεί ή έχουν παγώσει πλήρως, όλα τα παρεμφερή εργασιακά τους ωφελήματα. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο κύριος λόγος της αρνητικής κίνησης του πληθωρισμού, τον οποίο κάποιοι επικαλούνται για να υποστηρίξουν την θέση ότι, με την επανεκκίνηση της ΑΤΑ, θα πρέπει το τιμαριθμικό επίδομα να μειωθεί”, πρόσθεσε.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, σημείωσε ο κ. Κυρίτσης, θεωρεί ότι η επικείμενη συζήτηση για την ΑΤΑ δεν ξεκινά εκ του μηδενός. Το 2012, είπε, διεξήχθη διάλογος που οδήγησε στην κατάθεση πρότασης για αλλαγές στον θεσμό, τις οποίες η ΠΕΟ και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν αποδεχθεί, ενώ οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι δεν τις έχουν αποδεχτεί.

Ο θεσμός της Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, συνέχισε, στοχεύει στην αναπλήρωση της αγοραστικής αξίας των μισθών με βάση την κίνηση του πληθωρισμού. Ως εκ τούτου, σημείωσε, η ΠΕΟ δεν αποδέχεται ρυθμίσεις που θα αλλοιώνουν αυτή τη φιλοσοφία και στη βάση αυτή, δεν αποδέχεται η ΑΤΑ να δίνεται στο ήμισυ.

Ο κ. Κυρίτσης είπε πως το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ θα επιδιώξει τη συνεργασία και την πρόταξη κοινής θέσης όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το θέμα της ΑΤΑ.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, συμπλήρωσε ο κ. Κυρίτσης, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιτάξουν ένα ενωμένο και δυναμικό μέτωπο αντίδρασης με στόχο την διατήρηση της ΑΤΑ, ως μηχανισμού αναπλήρωσης της αγοραστικής αξίας των μισθών.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο
Μήνυμα Νετανιάχου για την επιχείρηση στη Ράφα-«Θα συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη»
Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Kαταθέτει στη δίκη Τραμπ η Ντάνιελς-Της έλεγε «μου θυμίζεις την κόρη μου, με τη Μελάνια δεν κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο»