Αποστάσεις Alpha - Star και καταδίκη ΕΣΗΕΑ - ΠΟΕΣΥ για την παρακολούθηση Ν.Παππά

 Αποστάσεις από τους δύο δημοσιογράφους που φέρονται να παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στη Νέα Υόρκη κράτησαν τα ελληνικά ΜΜΕ με τα οποία συνεργάζονται, ανακοινώνοντας τη διακοπή της συνεργασίας τους. Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης η ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) και η ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha στη Νέα Υόρκη, που συνεργάζεται και με την Εφημερίδα των Συντακτών και ο Δημήτρης Σουλτογιάννης από τον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Όπως μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής το ΑΠΕ, δύο Έλληνες δημοσιογράφοι φέρεται συνελήφθησαν από τις αμερικανικές Αρχές επειδή παρακολουθούσαν τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δύο δημοσιογράφοι μεταμφιεσμένοι και με φωτογραφικές μηχανές εντοπίστηκαν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Westin Grand Central όπου διαμένει η ελληνική αποστολή για τη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ, να παρακολουθούν την είσοδο από εντός και εκτός του κτιρίου ενώ φέρονται να χρέωσαν λογαριασμό σε όνομα μέλους της ελληνικής διπλωματικής αποστολής. Η ελληνική ασφάλεια ειδοποίησε τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές, που προχώρησαν σε εξακρίβωση στοιχείων κατά την οποία οι δύο εμπλεκόμενοι φέρονται αρχικά να δήλωσαν ψευδώς ότι ήταν μέλη της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής και μετά ότι ήθελαν να φωτογραφήσουν τον κ. Παππά. Οι άνδρες της ασφάλειας του Πρωθυπουργού συνειδητοποίησαν ότι τα ίδια άτομα με την ίδια μεταμφίεση τους ακολουθούσαν το προηγούμενο διάστημα και τους κατέγραφαν φωτογραφικά.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, σε ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι «σε καμία περίπτωση, δεν υιοθετεί αυτές τις μορφές δημοσιογραφίας και γι’ αυτό ουδέποτε δόθηκε εντολή στον Θάνο Δημάδη να προβεί σε όσες ενέργειες φέρεται ο ίδιος, από δημοσιεύματα, να έχει τελέσει. Ο Alpha αναμένει τις εξηγήσεις του δημοσιογράφου και ως τότε τον έχει καλέσει να απέχει από τα καθήκοντά του».

Ανακοίνωση, στην οποία δεν κατονομάζονται οι δύο δημοσιογράφοι, εξέδωσε και η Εφημερίδα των Συντακτών με την οποία συνεργάζεται ο Θ. Δημάδης τον τελευταίο χρόνο όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η «Εφ.Συν.» θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει τους αναγνώστες της ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις ενέργειες του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψή του». Υπογραμμίζεται ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση της εφημερίδας που ποτέ δεν θα ανέθετε τέτοια «αποστολή» και κάνει λόγο για ολοφάνερες πολιτικές σκοπιμότητες που βρίσκονται πίσω από τέτοιες «επιχειρήσεις». Εκ μέρους της εφημερίδας ο Δ. Τρίμης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας.

Τη διακοπή της συνεργασίας του Δημήτρη Σουλτογιάννη με τον τηλεοπτικό σταθμό Star ανακοίνωσε ζωντανά από την εκπομπή της Live U η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου. Όπως σημείωσε το Star αναμένει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.
Για αποπροσανατολισμό από τα σοβαρά ζητήματα κάνει λόγο η ΕΣΗΕΑ, τονίζοντας ότι «θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά δυστυχώς είναι τραγικό». «Μια τέτοια… «δημοσιογραφία» πίσω από περούκες, μαύρα γυαλιά και όλα τα υπόλοιπα το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει είναι το «Χρυσό Βατόμουρο» του ρεπορτάζ. Είναι μια πρακτική που δεν προωθεί τον αγώνα για πολυφωνία στο χώρο των ΜΜΕ, υπονομεύει τη δεοντολογία και οι δημοσιογράφοι την απορρίπτουν» σημειώνει μεταξύ άλλων υπογραμμίζοντας ότι «η είδηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση».

Για «γελοιότητες που καταβαραθρώνουν τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση και δεν έχουν σχέση με έλεγχο της εξουσίας» κάνει λόγο από την πλευρά της σε δική της ανακοίνωση η ΠΟΕΣΥ επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με το Άρθρο 2 – παράγραφος η’ του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει «να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι «οι πολιτικές σκοπιμότητες και ο πόλεμος ενάντια στην επικράτηση της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, δύσκολα κρύβονται πίσω από περούκες και κακόγουστες μεταμφιέσεις».

Ο Δημήτρης Σουλτογιάννης, σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του Star, υποστήριξε ότι είναι «αστεία τα δημοσιεύματα» περί σύλληψής του «απλά και μόνο επειδή έκανα αυτοβούλως το δημοσιογραφικό μου καθήκον». Σημειώνει ότι μετέβη μαζί με τον Θ. Δημάδη στο ξενοδοχείο για να πληροφορηθούν «την ατζέντα των δραστηριοτήτων του Ν. Παππά στη Νέα Υόρκη. Αυτό όπως φαίνεται ενόχλησε την προσωπική του φρουρά η οποία και κάλεσε τις μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ. Έκαναν μια απλή εξακρίβωση στοιχείων». Ο Δημήτρης Σουλτογιάννης δηλώνει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες αποχώρησαν χωρίς να τον ενοχλήσουν, ότι φορούσε μόνο γυαλιά ηλίου και καπέλο τζόκεϊ και καταλήγει ότι είναι λυπηρό το ότι συνάδελφοί του έστειλαν τέτοια είδηση εστιάζοντας στη δήθεν σύλληψή του και όχι στο ότι ο Έλληνας Υπουργός Επικρατείας «βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στο Μανχάταν με... "λευκή ατζέντα"... Προφανώς η φωτογραφική μου μηχανή ενόχλησε περισσότερο!».

Ο Θάνος Δημάδης, σε ανάρτησή του στο facebook, παραδέχεται τα της μεταμφίεσης και τα συνοδεύει και με μία φωτογραφία όπου απεικονίζεται να φορά περούκα και καπέλο. Αναφέρει ότι το Σάββατο το πρωί ήταν προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους από τον κ. Παππά η οποία δεν έγινε ποτέ. «Δύο ολόκληρα 24ωρα με τον Υπουργό Επικρατείας στο Μαχνάταν, κι εμείς οι δημοσιογράφοι χωρίς είδηση (…) Έτσι κι άρχισε ένα οδοιπορικό για το ποιος, που και γιατί. Τι πιο φυσιολογικό αυτό για κάθε δημοσιογράφο; Αν και τα γέλια ήταν μέχρι δακρύων κάθε φορά με τις περούκες, η καταγραφή της είδησης για έναν δημοσιογράφο πολιτικού ρεπορτάζ μάλιστα είναι το παν, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα ολόκληρο ΣΚ κυβερνητικό κλιμάκιο μετακινείται στη Νέα Υόρκη με λευκό πρόγραμμα».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια
Χειροπέδες σε άνδρα που έδινε «δώρα» σε ανήλικο παιδί και το κακοποιούσε σεξουαλικά
Ρομά συνελήφθη στο Αγρίνιο γιατί έκανε κατάληψη σε σχολείο και απείλησε τον διευθυντή
Σύλληψη δικηγόρου που διακινούσε ναρκωτικά σε κρατούμενους
ΒΙΝΤΕΟ: Εύζωνας δάκρυσε στην τελευταία του υπηρεσία στην Προεδρική Φρουρά
Κουκουκλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Επίθεση Μπαχτσελί σε Δένδια-«Πήγε στο Καστελλόριζο και κουνούσε δειλά το δάχτυλό του»
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό