Έλεγχος προόδου των Κύπριων ποδοσφαιριστών του εξωτερικού

Μπορεί οι ποδοσφαιριστές να μην είναι ένα από τα πρώτα εξαγώγιμα κυπριακά προϊόντα, όπως είναι πχ τα φάρμακα και το χαλούμι, όμως κατά την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν αρκετοί Κύπριοι δοκιμάζουν την τύχη  τους σε ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα άλλων χωρών.

Μετά από μια πενταετία όπου σχεδόν κανένας Κύπριος δεν έπαιζε στο εξωτερικό, πέραν παιδιών αποδήμων ή ποδοσφαιριστών που έφυγαν πολύ μικροί, η παρατεταμένη κάμψη  του πρωταθλήματός μας και τα πενιχρά οικονομικά των σωματείων της Κύπρου, σε συνδυασμό με την αθεράπευτη ξενομανία, έστειλαν ποδοσφαιριστές στη ξενιτιά.

Οι δυο της Super League
Ξεκινώντας από τη Super League στην Ελλάδα, συναντάμε δύο αριστεροπόδαρους ποδοσφαιριστές: τον Μάριο Αντωνιάδη του Πανιωνίου και τον Ανδρέα Αβραάμ της Λάρισας. Ο πρώην μπακ του ΑΠΟΕΛ πήρε δύο 90λεπτα, στα δυο πρώτα ματς των κυανέρυθρων, ενώ ο Αβραάμ σημείωσε και τα δύο γκολ της Λάρισας, στο πρώτο της φετινό επίσημο παιχνίδι, με αντίπαλο τον Ηρακλή.

Άλλοι δύο «ιπτάμενοι»
Στην Ολλανδία παίζει ο Νέστορας Μυτίδης, που φοράει τη φανέλα της Ρόντα. Ήταν βασικός στην πρεμιέρα του Ολλανδικού πρωταθλήματος, ενώ στα τρία επόμενα παιχνίδια μπήκε ως αλλαγή. Στην Ολλανδία, και την ομάδα 4ης κατηγορίας Huizen, βρίσκεται ο 21χρονος Τζόι Παπαμελωδίας, που ξεκίνησε από τον Άγιαξ.

Ο Κωνσταντίνος Λαΐφης είναι ίσως ο καλύτερος πρεσβευτής της Κύπρου στο εξωτερικό, έως τώρα. Αγωνίζεται στην Σταντάρ Λιέγης και μάλιστα πριν από δύο εβδομάδες ψηφίστηκε από τους φιλάθλους ως MVP της ομάδας του, σε αγώνα πρωταθλήματος. Ο Παραλιμνίτης μπακ, που ανήκει στον Ολυμπιακό Πειραιώς, κέρδισε θέση βασικού στην 4η αγωνιστική, μετρώντας έκτοτε τρία 90λεπτα στο πρωτάθλημα και ένα στο Europa League.

Στην Αγγλία συναντάμε τον διεθνή μπακ Τζέισον Δημητρίου, ο οποίος είναι βασικός στη Σάουθεντ, ομάδα της League 2 (τρίτη τη τάξει κατηγορία της χώρας). Τρεις συμμετοχές στην ίδια ομάδα μετράει φέτος και ο Χάρι Κυπριανού.

Βασικός στην Μπρέντφορντ, που βρίσκεται στα ψηλά δώματα της Championship, είναι ο 23χρονος πλέον Νικόλας Γενάρης. 

Μετά την Ελλάδα, τη Φιλανδία, την Ουγγαρία και τη Μάλτα, ο 33χρονος Αλέκος Αλέκου βρήκε ποδοσφαιρικό καταφύγιο στη Σλοβακία και την Poprad, ομάδα β’ κατηγορίας, όπου αγωνίζεται σε κάθε παιχνίδι, πότε ως βασικός και άλλοτε ως αλλαγή. Στη Λιθουανία και την Τρακάι, που είναι δεύτερη στην  κατάταξη, αγωνίζεται ως βασικός ο Γιώργος Πελαγίας, ο οποίος στο παρελθόν έπαιξε σε Ελλάδα, Ιταλία, Αζερμπαϊτζάν και Ουγγαρία.

Βασικός στην Spielvereinigung Drochtersen/Assel, στην τέταρτη κατηγορία Γερμανίας,  είναι ο Όλιβερ Ιωάννου,  ο οποίος έχει Γερμανικό διαβατήριο. Στη β’ ομάδα ερασιτεχνική της Αούστρια Βιέννης έπαιξε πέρσι ο 21χρονος Μάριος Πεχλιβάνης, ενώ ο Φοίβος Χριστοδούλου ανήκει στη β’ ομάδα της Χόφενχαϊμ.

Η γενιά του ‘98
Τρεις παίκτες γεννημένοι το 1998 βρίσκονται στο εξωτερικό και αποτελούν τις «χρυσές» ελπίδες του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ξεκινάμε από τον Γρηγόρη Κάστανο της Γιουβέντους, ο οποίος έχει ήδη κάνει προετοιμασία με την ανδρική ομάδα, ενώ έπαιξε και σε φιλικά.

O 18χρονος Παναγιώτης Αρτυματάς ανήκει από πέρσι στη Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον, ομάδα της Premier League, χωρίς να έχει συμμετοχή με την ανδρική ομάδα έως τώρα. Γεννημένος το 1998 είναι και ο Κώστας Πηλέας της Άρσεναλ, που επίσης περιμένει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα των «κανονιέρηδων».

Γεννημένος το 1997 είναι ο Ματία Σπόλιαριτς που παίζει στη γ’ ομάδα της Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ ο Αλέξανδρος Γκόγκιτς είναι 22 και ανήκει  στη Σουόνσι.

Και τρεις κοπέλες
Δεν είναι μόνο οι άνδρες ποδοσφαιριστές που εκπροσωπούν την Κύπρο στο εξωτερικό. Η πρώτη σκόρερ του περσινού γυναικείου πρωταθλήματος, 19χρονη Άντρη Βιολάρη, ανήκει τώρα στις Ελπίδες Καρδίτσας, ενώ η Ελένη Γιάννου (23) παίζει στην πρωταθλήτρια Ελλάδος ομάδα του ΠΑΟΚ,  συμμετέχοντας και στα παιχνίδια του Champions League. Στις London Bees παίζει η 20χρονη Άντρια Γεωργίου