Έκρηξη στο Μανχάταν - 29 τραυματίες

Συνολικά 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν –ένας εκ των οποίων σοβαρά- από έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του Μανχάταν στην Νέα Υόρκη, την περιοχή Τσέλσι. Η έκρηξη, την οποία ένας κάτοικος χαρακτήρισε "εκκωφαντική", σημειώθηκε έξω από το οίκημα Associated Blind Housing στο 135 W. 23ο Δρόμο. Το συγκεκριμένο οίκημα προσφέρει στέγη, εκπαίδευση και άλλες υπηρεσίες στους τυφλούς.
 
Η Αστυνομία πιστεύει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό σε που είχε τοποθετηθεί σε κάποια κάδο σκουπιδιών σε κοντινή απόσταση.

Ήδη στα χέρια των αρχών βρίσκεται βίντεο από κάμερα ασφαλείας στο οποίο εμφανίζεται ένα πρόσωπο κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη, και μελετάται κατά πόσον το εν λόγω άτομο συνδέεται με το περιστατικό.

Προληπτικά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε πέντε δήμους της αμερικανικής μεγαλούπολης σύμφωνα με το CNN.
 
Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν έχει προκύψει μέχρι στγμής οποιοδήποτε στοιχείο που να συνδέει το περιστατικό με τη διεθνή τρομοκρατία.

Από πολύ νωρίς εξάλλου, οι αρχές ξεκαθάρισαν πως ερευνούν το περιστατικό ως εγκληματική ενέργεια και όχι ως κάποιου είδους ατύχημα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να το συνδέσουν επίσημα με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Η αστυνομία ανέφερε ότι κατά την εξονυχιστική έρευνα που πραγματοποίησε στην περιοχή μετά την έκρηξη εντόπισε και έναν πιθανό "δεύτερο μηχανισμό" τέσσερα τετράγωνα μακριά, που αποτελείτο από μια χύτρα ταχύτητας στην οποία είχαν προσδεθεί καλώδια και η οποία συνδεόταν με κινητό τηλέφωνο.

Το CNN, στο μεταξύ, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, μετέδωσε πως σε κοντινή απόσταση βρέθηκε ένα κομμάτι χαρτί πάνω στο οποίο ήταν γραμμένο κάτι.

Οι Αρχές συνέστησαν στους κατοίκους που τα σπίτια τους είναι σε κοντινή απόσταση να παραμείνουν μακριά από παράθυρα με θέα το δρόμο ως προληπτικό μέτρο ενώ το ύποπτο αντικείμενο μεταφέρθηκε αργότερα με ασφάλεια στο τμήμα πυροτεχνουργών της αστυνομίας για περαιτέρω εξέταση.
 
Οι διωκτικές αρχές δεν έχουν εντοπίσει προς ώρας κάποια απόδειξη πως υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στην έκρηξη στην Νέα Υόρκη, με 29 τραυματίες και την επίθεση με μαχαίρι στη Μινεσότα, από την οποία τραυματίσθηκαν εννέα άνθρωποι, που αμφότερες καταγράφηκαν χθες βράδυ, ανακοίνωσε αργότερα η αστυνομία. Μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο στη Μινεσότα έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, ενώ ακόμη κανείς δεν έχει δηλώσει υπεύθυνος για την έκρηξη στη Νέα Υόρκη.
 
Τα κίνητρα του δράστη πάντως παραμένουν άγνωστα στο παρόν στάδιο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης Μπιλ ντε Μπλάζιο.
«Γνωρίζουμε πως υπήρξε μία βόμβα, αυτό είναι σαφές. Όμως θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο προκειμένου να διαπιστώσουμε ποιο ήταν το κίνητρο πίσω από αυτήν: εάν πρόκειται για προσωπικό, ή πολιτικό κίνητρο; Αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη», πρόσθεσε ο ίδιος.
 

Να θυμίσουμε ότι χύτρες ταχύτητας στις οποίες είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά και πυροδοτήθηκαν με μηχανισμούς χρονομέτρησης χρησιμοποιήθηκαν από δύο αδελφούς στη Μασαχουσέτη κατά τη βομβιστική επίθεση στη διάρκεια του Μαραθωνίου της Βοστόνης το 2013, που είχε ως αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 260 άλλοι να τραυματιστούν.
 
Αστυνομικοί και ομοσπονδιακοί πράκτορες χτένισαν κυριολεκτικά τους δρόμους με φακούς, ρομπότ και ανιχνευτικά σκυλιά ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν άλλες ύποτες συσκευές στην περιοχή. Η προσοχή τους επικεντρώθηκε και σε ένα τρίτο αντικείμενο που βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από το σημείο της έκρηξης, αλλά όπως αποδείχθηκε αργότερα πρόκειτο για σκουπίδια.

Η έκρηξη στην καρδιά του Μανχάταν έγινε γρήγορα θέμα στην προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για το Λευκό Οίκο, με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ να τη σχολιάζει κατά την εμφάνισή του σε συλλαλητήριο στο Κολοράντο. "Λίγο πριν κατέβω από το αεροπλάνο, βόμβα εξερράγη στη Νέα Υόρκη και κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει", είπε ο Τραμπ, ώρες προτού αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης μιλήσουν δημόσια για την έκρηξη."Καλύτερα να είμαστε πιο σκληροί, παιδιά". Η αντίπαλός του των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον έκανε μια δήλωση στο αεροπλάνο της προεκλογικής εκστρατείας της στο έδαφος στη Νέα Υόρκη, λέγοντας πως είχε ενημερωθεί για τις "βομβιστικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϊ". Αλλά είπε πως θα περιμένει έως ότου έχει περισσότερες πληροφορίες προτού σχολιάσει περαιτέρω.

 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία
Βάλλει στο FBI η Μελάνια Τραμπ-«Είναι προειδοποίηση για όλους τους Αμερικανούς»