Για 35 χρόνια τα λείψανά του είχαν δοθεί σε λάθος οικογένεια

Κρίσιμη χαρακτήρισε την περίοδο που διέρχεται η Κύπρος αναφορικά με τις προσπάθειες για λύση του εθνικού προβλήματος, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Σπύρου Χριστοφίδη.
 
Για τέσσερις και πλέον δεκαετίες, είπε, αγωνιζόμαστε για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.
 
«Τραγικότερη δε πτυχή του δράματός μας είναι οι εκατοντάδες οικογένειες των συμπατριωτών μας που εξακολουθούν να φέρουν το αβάστακτο βάρος της άγνοιας (για την τύχη) των αγαπημένων τους προσώπων», σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
 
Και δυστυχώς, ανέφερε, το δράμα τους συνεχίζεται απαράδεκτα εξαιτίας της άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί στο βαθμό που επιβάλλεται για τη διακρίβωση της τύχης τους. «Αυτό συνιστά πρόκληση για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Εμείς διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας, μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοουμένου μας» είπε.
 
Η σορός του Σπύρου Χριστοφίδη, όπως και άλλων νεκρών ηρώων, που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη κατά την τουρκική εισβολή του 1974, τάφηκε πρόχειρα στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας. Την περίοδο 1979-81 πραγματοποιήθηκαν εκταφές λειψάνων από γνωστούς και άγνωστους χώρους που έφεραν την ένδειξη ότι επρόκειτο για Ελλαδίτες πεσόντες. Οι εκταφές δεν πραγματοποιήθηκαν με επιστημονικές μεθόδους και τα λείψανα που εκτάφηκαν μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και δόθηκαν σε οικογένειες πεσόντων Ελλαδιτών.
 
Από τα επιστημονικά ευρήματα των εκταφών, που πραγματοποίησε η Κυπριακή Δημοκρατία το 1999 στο κοιμητήριο Λακατάμιας, διαπιστώθηκε ότι στην πλειοψηφία τους τα λείψανα που είχαν δοθεί στις οικογένειες στην Ελλάδα δεν ήταν τα πραγματικά λείψανα των συγγενών τους. Μεταξύ των λειψάνων που δόθηκαν σε λάθος οικογένεια, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, συγκαταλέγονταν και τα λείψανα του Σπύρου, τα οποία είχαν δοθεί σε οικογένεια Ελλαδίτη πεσόντα στην περιοχή Καρδίτσας. Τα λείψανα παραλήφθηκαν πριν από μερικά χρόνια από λειτουργούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και μεταφέρθηκαν στην Κύπρο για επιστημονικές εξετάσεις. Με βάση τις ανθρωπολογικές και τις εξετάσεις DNA διαπιστώθηκε ότι τα λείψανα που κατείχε η οικογένεια στην Ελλάδα ανήκαν στον Σπύρο. Η οικογένεια του Σπύρου ενημερώθηκε πρόσφατα για τα ευρήματα.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν με τις εκταφές στο Κοιμητήριο Λακατάμιας αποτελούν ακόμα ένα κεφάλαιο της τραγωδίας που βίωσε και βιώνει η οικογένεια Χριστοφίδη τα τελευταία 42 χρόνια και εξέφρασε τη μεγάλη συγνώμη και απολογία της Πολιτείας για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν.
 
Ο Σπύρος Χριστοφίδης, ο οποίος στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955 ήταν και πάλι στην πρώτη γραμμή, συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για δυόμιση χρόνια. Επίσης, την περίοδο 1963-64 διορίστηκε ως ειδικός αστυνομικός για να γίνει μέλος πληρώματος ελικοπτέρου, το οποίο επιτηρούσε τα παράλια της Κερύνειας.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τερματισμό συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ ζήτησαν διαδηλωτές υπέρ Παλαιστινίων
Τιμήθηκαν 250 πολύτεκνες μάνες-«Η Κύπρος αλλάζει και η Μάνα επιτέλους στηρίζεται»
Αρχιεπίσκοπος: Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τον νέο Πάπα, θα τον προσκαλέσουμε στην Κύπρο
A Μιχαηλίδου: Επιδιώκουμε την ενίσχυση της αθλητικής παιδείας και τη δημιουργία αθλητικής κουλτούρας
Ζήτησε να μην προστεθούν αυξήσεις στο ρεύμα ο Χριστοδουλίδης-Ενέργειες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Ακριβό ρεύμα στην Κύπρο χωρίς προοπτική μείωσης-Μονόδρομος τα φωτοβολταϊκά
Παραμένει στην ατμόσφαιρα η σκόνη-Σκαρφαλώνει στους 35 βαθμούς η θερμοκρασία
Κόβουν το «απροσδιόριστο φύλο» από το Tax For All-«Σε 20 περιπτώσεις δεν το δεχθήκαμε, χρησιμοποιήσαμε την ταυτότητα»
Νομοθετική ανάσα για τις εργαζόμενες μητέρες-Θετικά τα μηνύματα αλλά οι ανισότητες παραμένουν
Στην Κύπρο τα περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου ανέρχονται στα 700 ετησίως