Πλατεία Eλευθερίας: «Φουλάρουν» μηχανές εν όψει Χριστουγέννων

Με στόχο μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων να ανοίξει μέρος της υπό κατασκευή γέφυρας για τους πεζούς, συνεχίζονται εντατικά τα έργα για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας.  Το έργο που πέρασε από 40 κύματα, προχωρεί εντατικά, με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2017. Ωστόσο, για την ώρα, οι προσπάθειες εστιάζονται στην αξιοποίηση, μέχρι το τέλος του χρόνου, της γέφυρας που επί της ουσίας θα ενώνει την Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με την Ευαγόρου. Η γέφυρα θα ανοίξει για  τους πεζούς, διευκολύνοντας έτσι τους πολίτες που επιθυμούν να κάνουν τη βόλτα τους από την Αριστοκύπρου προς Λήδρας και Ονασαγόρου και αντίστροφά. 
 
Βεβαίως τα έργα στη γέφυρα δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι τότε, αλλά θα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.  
 
 
 
 
Πάμε για Απρίλιο
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το έργο  δεν θα  ολοκληρωθεί   μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά  ένα μήνα μετά, δηλαδή του Απρίλιο του 2017.  Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους:  
α) Στη διαμόρφωση των γλυπτών υδάτινων στοιχείων, και
β) στον φωτισμό, για τον οποίο αποφασίστηκε να μετατραπεί  σε LED, ώστε το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του έργου να είναι μικρότερο και να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. 
 
 
 
 
 
Κλείνουν κι άλλοι δρόμοι για τα έργα
Στο μεταξύ, αρχίζουν την ερχόμενη Τρίτη οι εργασίες σύνδεσης της γέφυρας της Πλατείας Ελευθερίας με το πλάτωμα της εισόδου των πεζοδρόμων Λήδρας και Ονασαγόρου και την Κωστάκη Παντελίδη. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, στον χώρο θα τοποθετηθεί νέος αστικός εξοπλισμός, όμοιος με αυτόν που θα τοποθετηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας. Όπως ανακοίνωσε το Δημαρχείο Λευκωσίας, για τις ανάγκες του έργου θα εφαρμοστούν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή, αφού παραχωρείται η συμβολή των οδών Κωστάκη Παντελίδη και Ρηγαίνης και το άνοιγμα των πεζοδρόμων Λήδρας και Ονασαγόρου στον εργολάβο. Συγκεκριμένα η οδός  Κωστάκη Παντελίδη θα παραμείνει κλειστή για την τροχαία κίνηση από την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2016, οπότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της πρώτης φάσης (για να διευκολυνθούν οι πεζοί που θα διακινούνται από τη γέφυρα από Αριστοκύπρου προς Λήδρας – Ονασαγόρου).
 
Η διέλευση των οχημάτων από την Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς την οδό Ρηγαίνης θα γίνεται διαμέσου του πλατώματος των πεζοδρόμων Λήδρας και Ονασαγόρου μέσα σε καθορισμένη σηματοδοτημένη διαδρομή. Στην οδό Ρηγαίνης θα σηματοδοτηθούν επιπλέον χώροι στάθμευσης για οχήματα τροφοδοσίας για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων τόσο της οδού όσο και της Κωστάκη Παντελίδη. Η διέλευση των πεζών προς και από την περιοχή των πεζοδρόμων θα γίνεται από την οδό Αριστοκύπρου. Επίσης, το βόρειο πεζοδρόμιο της Κωστάκη Παντελίδη θα παραμείνει ανοικτό για τη διέλευση των πεζών από και προς τους πεζόδρομους μέσω της οδού Ρηγαίνης. Στα επηρεαζόμενα σημεία θα τοποθετηθούν καθοδηγητικές πινακίδες και σήματα τροχαίας για τη διευκόλυνση των πεζών και οδηγών, οι οποίοι παρακαλούνται να τα ακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή.
Οι εργασίες αναμένεται να επαναρχίσουν μετά τις 7 Ιανουαρίου 2017 μέχρι την τελική ολοκλήρωση του έργου. Το έργο εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια έξι μήνες.
 
 
Οι εργασίες εντός του εργοταξίου
Πέραν των πιο πάνω, οι εργασίες συνεχίζονται ως ακολούθως:
  • Στο παρόν στάδιο κατασκευάζεται ο υπόγειος υποσταθμός της ΑΗΚ στη συμβολή της γέφυρας με την λεωφόρο Ευαγόρου, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
  • Κατασκευάζεται επίσης το ανατολικό στηθαίο της ράμπας και της γέφυρας.
  • Στην ανατολική τάφρο έχει ολοκληρωθεί η δεντροφύτευση και σύντομα το υπαίθριο αμφιθέατρο.
  • Επίσης άρχισε η πλακόστρωση στις διαδρομές πεζών στην Ανατολική Τάφρο και η κατασκευή υδάτινων στοιχείων.
  • Στη δυτική τάφρο έχουν χαραχθεί οι περιοχές πρασίνου και γίνεται η φύτευση, ενώ άρχισαν εντατικά οι εργασίες για τη δημιουργία της καφετερίας. 
 
 
 
Το parking στην Τάφρο
Εργασίες ξεκίνησαν επίσης και εντός του δημοτικού χώρου στάθμευσης της Τάφρου. Ήδη ένα κομμάτι έχει κλείσει για τους οδηγούς και διεξάγονται εργασίες.  Το συγκεκριμένο κομμάτι θα αποτελέσει μέρος της ανάπλασης των προμαχώνων. Επίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αντικατασταθεί ο ανελκυστήρας που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο (ο οποίος δεν κατάφερε να λειτουργήσει ποτέ!), ενώ θα κατασκευαστεί εκ νέου η σκάλα που ενώνει το χώρο στάθμευσης με την Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. 
 
 

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη