Ο ΠτΔ θα προσφωνήσει τη ΓΣ του ΟΗΕ, στις 22 του μήνα

 Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μονάρχες, καθώς και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, σε μια σύναξη όπου θα συζητηθούν οι πολλές παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υφήλιος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση στις 22 του μήνα και στη συνέχεια θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου.

Η 71η Γενική Συνέλευση θα είναι η τελευταία στην οποία θα παρευρεθούν τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν, όσο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η θητεία των οποίων λήγει στο τέλος του 2016 μετά από δέκα χρόνια υπηρεσίας.

Η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου αλλά το επίσημο μέρος της αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ομιλία του στις 13 Σεπτεμβρίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι τους επόμενους 12 μήνες τα μέλη του ΟΗΕ θα βρεθούν ενώπιον πολλών απειλών και θα κληθούν να προσφέρουν αλληλεγγύη στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την αδικία στον κόσμο.

Πριν την έναρξη του επίσημου μέρους της Συνέλευσης και των ομιλιών από τους ηγέτες την ερχόμενη εβδομάδα (20-26), η Γενική Συνέλευση θα συνέλθει τη Δευτέρα για να υιοθετήσει πολιτική διακήρυξη στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και της μετανάστευσης.

Όπως σημειώνει ο ΟΗΕ, είναι η πρώτη φορά που η Γενική Συνέλευση ζητά τη σύγκληση συνόδου σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Αυτό, σημειώνει ο ΟΗΕ, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για καλύτερη διεθνή αντίδραση στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ, ο αριθμός των προσφύγων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Νότιο Σουδάν έχει φτάσει το ένα εκατομμύριο. Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε ότι χρειάζεται 701 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές για να διατηρήσει τη βασική βοήθεια που προσφέρει.

Στο περιθώριο της Συνέλευσης έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις για διάφορα θέματα που απασχολούν την υφήλιο όπως η Συρία, η Βόρειος Κορέα, η κρίση στο Νότιο Σουδάν, η Υεμένη, το Ιράκ, τη Λιβύη, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Μεσανατολικό και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τα μέλη του διεθνούς οργανισμού να ασκήσουν την επιρροή τους ούτως ώστε να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στη Συρία που θα δώσει ένα τέλος στο δράμα του λαού.

“Αν και πολλές συγκρούσεις στον κόσμο προκαλούν τεράστιο πόνο, καμία δεν προκαλεί τόσο πολύ το θάνατο, την καταστροφή και την εκτεταμένη αστάθεια όπως ο πόλεμος στη Συρία” δήλωσε ο Μπαν, προσθέτοντας ότι “σημαντικές χώρες με επιρροή έχουν καθήκον να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και να αδράξουν την τελευταία ευκαιρία για να εξευρεθεί μια πολιτική λύση."

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει συνάντηση υψηλού επιπέδου με θέμα τη μικροβιακή ανθεκτικότητα, ένα θέμα που, όπως αναφέρεται, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς , θα πραγματοποιηθούν πέραν των 1,100 διμερών επαφών μεταξύ ηγετών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών