Sextortion: Έτσι ξεγυμνώνουν και μετά απειλούν τους Κύπριους από το διαδίκτυο

Ανοίγεις τον υπολογιστή, μπαίνεις στο Facebook και βλέπεις ότι έχεις αίτημα φιλίας. Διαπιστώνεις ότι μια πολύ όμορφη και εξαιρετικά προκλητική νεαρή κοπέλα θέλει να γίνει «φίλη σου».  Το μήνυμα που έλαβες εξάλλου από αυτήν στο chatroom του Facebook δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Της  αρέσεις. Χωρίς να το πολυκαταλάβεις, αρχίζετε να ανταλλάζετε μηνύματα και σύντομα σε προκαλεί να τα πείτε μέσα από άλλη διαδικτυακή πλατφόρμα, όπως το Skype ή το Oovo, πλατφόρμες οι οποίες διαθέτουν κάμερα, για πιο «άμεση» επικοινωνία. Λίγα λεπτά μετά, την βλέπεις «ολοζώντανη» μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σου, πρόθυμη να προχωρήσει σε σεξουαλικές πράξεις.  Αρχίζει να βγάζει τα ρούχα της, προκαλώντας σε να κάνεις το ίδιο και εσύ πέφτεις στην παγίδα της.  Λίγα λεπτά μετά η πιο …προσωπική διαδικτυακή επικοινωνία σας έχει καταγραφεί σε βίντεο, και εσύ πέφτεις θύμα εκβιασμού.  Άγνωστοι, από την άλλη άκρη του κόσμου σε καλούν να τους καταβάλεις χρηματικά ποσά για να μην δεις το βίντεο αυτό να κυκλοφορεί σε ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου ή ανάμεσα στους φίλους σου στο Facebook.  Και εκεί, η απελπισία και η αγωνία για να προστατευτείς γίνεται, σε πολλές περιπτώσεις, ο χειρότερος σύμβουλος σου…
 
Ψεύτικο το βίντεο
Βεβαίως δεν πρόκειται για  πραγματική επικοινωνία με μια όμορφη κοπέλα, αλλά για ένα καλά σκηνοθετημένο βίντεο, το οποίο προβάλλεται στον κάθε χρήστη που θα «τολμήσει»  να ακολουθήσει το δόλωμα στο skype. Πίσω από αυτή την «κοπέλα» κρύβονται διεθνή κυκλώματα, που στόχο έχουν να προκαλέσουν το θύμα και στη συνέχεια να το απειλήσουν, αποσπώντας του όσα περισσότερα χρήματα γίνεται.

 
Η «ταρίφα» του εκβιασμού
Η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται καθημερινά στο διαδίκτυο. Πολλοί χρήστες λαμβάνουν τέτοιου είδους αιτήματα φιλίας, τα οποία, όντας υποψιασμένοι, αγνοούν. Υπάρχουν όμως και αρκετοί, ανάμεσα τους και πολλοί Κύπριοι, οι οποίοι έπεσαν θύματα αυτής της απάτης, γνωστής με την ονομασία Sextortion.  Πλήρωσαν χρηματικά ποσά στους επιτήδειους, οι οποίοι με τη σειρά τους κάθε φορά αύξαναν τις απαιτήσεις τους, ζητώντας ακόμα περισσότερα.  «Οι δράστες απαιτούν αρχικά ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 200 – 500 ευρώ, για να μην διαδώσουν το βίντεο. Υπάρχουν περιπτώσεις θυμάτων που πλήρωσαν αυτό το ποσό και στη συνέχεια, απαιτήθηκε και δεύτερη πληρωμή γύρω στα 1000 ευρώ, μετά 2000 κτλ», ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online o υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, Ανδρέας Αναστασιάδης. Όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ποσό που πληρώθηκε από Κύπριο ήταν 4 χιλιάδες ευρώ!

 
 
45άρηδες και ανήλικοι στην παγίδα
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, οι νέοι γνωρίζουν περισσότερο τους κινδύνους του διαδικτύου και είναι πιο υποψιασμένοι. Γι αυτό και πιο εύκολοι στόχοι για τους επιτήδειους είναι οι άνδρες άνω των 45 ετών, αν και υπήρξαν και περιπτώσεις θυμάτων ηλικίας 20 και 30 ετών. Το χειρότερο όμως είναι πως θύματα έπεσαν και ανήλικοι, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις, εξ αιτίας της άγνοιας και της απερισκεψίας τους. «Το 2016 είχαμε εφτά περιπτώσεις ανήλικων θυμάτων Sextortion», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως άλλες πέντε καταγγελίες αφορούσαν γυναίκες. «Στην Κύπρο έχουμε περίπου 100 καταγγελίες το μήνα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
 
Αδύνατος ο εντοπισμός των κυκλωμάτων
Όπως μας εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, τα κυκλώματα που βρίσκονται πίσω από αυτές τις απειλές και τα οποία δρουν σε παγκόσμια κλίμακα, πολύ δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν.  Συνήθως εδρεύον σε χώρες της Αφρικής ή της Ασίας, οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερες επαφές με χώρες της Ευρώπης ή της Δύσης, γι αυτό και δεν απαντούν στα διάφορα αιτήματα  κρατών, της Europol ή του FBI για βοήθεια στην εξιχνίαση υποθέσεων και διεθνών αδικημάτων που λαμβάνουν χώρα εντός των ορίων τους.  Τα ίχνη τους δεν μπορούν να εντοπιστούν, ούτε ακολουθώντας τη διαδρομή των χρημάτων που πληρώνονται από τα θύματα του εκβιασμού. Και αυτό γιατί η καταβολή τους γίνεται μέσω διεθνών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων που δουλεύουν με μη ανιχνεύσιμους μηχανισμούς.
 
Μην πληρώνετε τα χρήματα
Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει τρόπος εντοπισμού των κυκλωμάτων αυτών, το μόνο που μπορεί να κάνει η αστυνομία είναι να ενημερώνει τον κόσμο για το φαινόμενο, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν να απαντούν στους επιτήδειους και ακόμα περισσότερο, αν πέσουν θύματα του εκβιασμού, να μην καταβάλλουν τα χρήματα. «Ο κύριος στόχος των κυκλωμάτων αυτών είναι να πάρουν χρήματα. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, απλά προχωρούν στο επόμενο θύμα.  Γι αυτό και αν δεν ανταποκριθείτε, κατά 95% το βίντεο δεν θα κυκλοφορήσει πουθενά», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
 
Πώς να αντιδράσετε
Στην περίπτωση που ένας χρήστης πέσει θύμα εκβιασμού, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αποταθεί αμέσως στην αστυνομία, η οποία έχει τη δυνατότητα να διαγράψει αυτό το υλικό αλλά και τους ύποπτους λογαριασμούς. Το θετικό πάντως, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, είναι πως συνήθως οι Κύπριοι, αφού συνειδητοποιήσουν ότι έπεσαν θύμα Sextortion και δεν καταφέρουν να χειριστούν τους δράστες, σπεύδουν στην αστυνομία για να προστατευθούν.   
  
 

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»