Κάντε το κτίριο σας σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας

Όπως κάθε χώρα της Ευρώπης έτσι και η Κύπρο ήταν υποχρεωμένη να θέσει κριτήρια ορίζοντας τι σημαίνει κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας ή ΚΣΜΚΕ όπως θα τα βλέπουμε συχνά να αναγράφονται. 
Στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας με όφελος για την τσέπη του καταναλωτή αλλά κυρίως για το περιβάλλον. 

Όπως εξήγησε στο Energy News ο κ. Σάββας Βλάχος, Εκπρόσωπος του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών ο ορισμός των ΚΣΜΚΕ ήταν στις ενεργειακές υποχρεώσεις της χώρας μας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ε.Ε. και η Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων προωθεί τη λήψη μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Ο ορισμός του Κτιρίου με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας (ΚΣΜΚΕ) και η υποχρέωση για συμμόρφωση όλων των νέων κτιρίων στην Κύπρο από το 2021 (από το 2019 για δημόσια κτίρια) είναι μία από τις σημαντικότερές ρυθμίσεις για την περαιτέρω μείωση των καταναλώσεων ενέργειας στα κτίρια.

Οι απαιτήσεις για το ΚΣΜΚΕ στην Κύπρο είναι να είναι ενεργειακής κατηγορίας Α, να έχει υψηλής απόδοσης θερμομόνωση (τοίχοι, οροφές, παράθυρα, εκτεθειμένα δάπεδα) και πολύ χαμηλές απαιτήσεις για θέρμανση. Επίσης, να έχει κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας μικρότερη από 100 kWh/m2.year με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, να διασφαλίζεται η ελάχιστη επιθυμητή σκίαση στα παράθυρα του κτιρίου και να έχει μερίδιο ΑΠΕ τουλάχιστον 25% στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η τελική παρουσίαση του προγράμματος ZEBRA 2020. Το πρόγραμμα έχει στόχο τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ΚΣΜΚΕ) που θα βασίζεται σε έρευνες αγοράς και ειδικές βάσεις δεδομένων και συνεπώς θα παράγει δεδομένα και κατευθυντήριες για την αξιολόγηση και βελτιστοποίηση των πολιτικών εφαρμογής.

Οι παρουσιάσεις είναι αναρτημένες στον σύνδεσμο ΕΔΩ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεγάλο είχε η παρουσίαση των συστάσεων της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής (2016/1318 της 29ης Ιουλίου 2016) σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και τις βέλτιστες πρακτικές για να εξασφαλιστεί ότι έως το 2020 όλα τα νέα κτίρια θα είναι κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας

Μεταξύ άλλων οι συστάσεις δίνουν οδηγίες για τη συνιστώμενη κατανάλωση πρωτογενής ενέργειας στη μεσογειακή ζώνη και είναι:
- Γραφεία: 20-30 kWh/(m2.έτος) καθαρή πρωτογενής ενέργεια και 60 kWh/(m2.έτος) επιτόπια ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη της τυπικής χρήσης πρωτογενούς ενέργειας ύψους 80-90 kWh/(m2.έτος),
- Νέες μονοκατοικίες: 0-15 kWh/(m2.έτος) καθαρή πρωτογενής ενέργεια και 50 kWh/(m2.έτος) επιτόπια ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη της τυπικής χρήσης πρωτογενούς ενέργειας ύψους 50-65 kWh/(m2.έτος).