Ανάγκη για ενότητα σημειώνει ο Γιούνκερ

Χρειαζόμαστε ενότητα για να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη λειτουργεί πραγματικά". Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Προέδρου Γιούνκερ, κατά την προσέλευσή του στο Κάστρο της Μπρατισλάβας όπου σε λίγο θα διεξαχθεί η άτυπη Σύνοδος Κορυφής.
 
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ, δήλωσε “οφείλω να επιβεβαιώσω ότι έχουμε όλοι το ίδιο όραμα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλληλεγγύη, καλή συνεργασία και πολιτική βούληση να συνεργαστούν τα ίδια τα κράτη μέλη - αυτή είναι η πρώτη πολιτική αναγκαία συνθήκη για να επιτευχθεί το οτιδήποτε στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε όμως ταυτόχρονα και αποτελεσματικούς θεσμούς. Με τον Πρόεδρο Γιούνκερ λειτουργούμε ως ένα”.
 
“Να αποφασίσουμε τι Ευρώπη θέλουμε”
Οι 27 πρέπει να αποφασίσουμε τι Ευρώπη θέλουμε, σημείωσε με νόημα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος ενημέρωσε νωρίτερα τους δημοσιογράφους στο κέντρο Τύπου.
 
“Η ΕΕ είναι όσο δυνατή της επιτρέπουν τα κράτη μέλη της να είναι”, δήλωσε εξηγώντας ότι “τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη  ΕΕ που έφτιαξαν”. Σημείωσε δε ότι οι “οι πρωθυπουργοί έχουν αρχίσει πια και αναγνωρίζουν την ευθύνη τους”
 
Εξήγησε ότι υπάρχουν δύο ειδών λειτουργίες στην ΕΕ, η συνεργασία των κρατών  - η διακρατική συνεργασία και το επίπεδο μεταβίβασης εξουσιών, η λεγόμενη κοινοτική διάσταση. “Ο ένας πυλώνας δεν μπορεί να λειτουργεί ενάντια στον άλλο”, είπε ο Μάρτιν Σουλτς. Αποκάλυψε δε ότι νωρίτερα συναντήθηκε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν, με τον οποίο συμφώνησε στην ανάγκη να βρεθεί μια λύση.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κέρν ενημέρωσε τον Τύπο πως οι ηγέτες θα ασχοληθούν με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που είναι η ασφάλεια, η μετανάστευση και την κοινωνική πρόνοια και δήλωσε  "αρκετά αισιόδοξος ότι θα έχουμε πρόοδο σήμερα". Σε μια αποστροφή του λόγου του για την εσωτερική κατάσταση στην Αυστρία δήλωσε ότι αυτή "είναι απογοητευτική με τις εκλογές, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε τις κατάλληλες εκλογές σε λίγες εβδομάδες".
 
Τσίπρας: Η Ευρώπη υπνοβατεί
"Η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα είναι ένα νέο όραμα και μια συγκεκριμένη ατζέντα για την αλλαγή". "Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη με την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τη νεολαία και για όλους τους πολίτες της. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που μπορεί να διαχειριστεί τη μετανάστευση αποτελεσματικά και με ανθρώπινο τρόπο", σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. "Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη δεν πρέπει να συνεχίσει να υπνοβατεί  προς τη λάθος κατεύθυνση", κατέληξε.
 
H Πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκρυμπαϊσκάιτε δήλωσε πως "έχουμε προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε: την ασφάλεια,την μετανάστευση και τα οικονομικά θέματα και να προχωρήσουμε σε πιο στενή αμυντική συνεργασία. Οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες και δεν υπάρχει χώρος για  κατακερματισμό. Σημείωσε δε ότι η ονομαζόμενη πια  "διαδικασία της Μπρατισλάβας" είναι ένα πείραμα-προπαρασκευαστικής συνάντησης για επίσημες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου. Όσον αφορά το θέμα της αποχώρησης των Βρετανών, η Λιθουανή Πρόεδρος είπε: "Είμαστε ανοιχτοί και θα είμαστε ανοιχτοί με τον βρετανικό λαό. Το Brexit ήταν μια πρόκληση και θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις. Κληθείσα να διευκρινίσει τα περί αμυντικής ένωσης, επεσήμανε δε ότι "δεν μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό στρατό, αλλά για μια καλύτερη αμυντική συνεργασία. Δεν μπορούμε να αντιγράψουμε το ΝΑΤΟ".
 
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11.00 ώρα Κύπρου, η προπαρασκευαστική συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών που μετέχουν στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας, στο ξενοδοχείο Sheraton, με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να προσέρχονται πλέον στο Κάστρο, όπου θα διεξαχθεί η κυρίως σύνοδος.
 
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xαβιέ Μπετέλ, προσερχόμενος στο Κάστρο της Μπρατισλάβας που διεξάγεται η Σύνοδος των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι «όταν έχουμε πρόβλημα μέσα στην οικογένεια συζητάμε και τα λύνουμε μέσα στην οικογένεια. Θα βρούμε λύσεις για να λειτουργήσει σωστά το 90% της Ε.Ε. Και για το υπόλοιπο 10% θα βρούμε και γι΄ αυτό λύσεις».
 
Το μέλλον των "27" στο κάστρο της Μπρατισλάβας

Ο οικοδεσπότης και πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο επισήμανε: «Είμαστε ευτυχείς που φιλοξενούμε αυτή τη Σύνοδο. Πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς για την κατάσταση στην Ε.Ε. Θέλουμε όλοι να δείξουμε ενότητα και θα συνεχίσουμε έτσι. Είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε έναν οδικό χάρτη για τα πιο σημαντικά ζητήματα της Ε.Ε. τους επόμενους μήνες. Η διαδικασία της Μπρατισλάβας ξεκινά σήμερα. Θα συνεχιστεί με τη Βαλέτα τον Μάρτιο και την Ρώμη στη συνέχεια».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έφθασε χθες βράδυ στην Μπρατισλάβα , για την Άτυπη Σύνοδο των 27, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις 10.30 π.μ. ώρα Κύπρου και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο και κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις Γιούνκερ για τους επόμενους 12 μήνες στην ΕΕ, σημείωσε πως “θα αναμείνουμε από τον Πρόεδρο Γιούνκερ να τις κάνει πιο συγκεκριμένες και ακολούθως θα τοποθετηθούμε”.
 
“Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία”
Να κάνουν την κρίση ευκαιρία κάλεσε τους 27 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγο πριν από τη συνεδρίαση ανακοινώνοντας ότι θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ΕΕ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ αποτελεί μια τεχνική και πολιτική μεταφορά και συμβιβασμό, επί του σχεδίου Γιούνκερ, όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν στο Στρασβούργο.
 
Η ΕΕ θα δεσμευθεί για κοινή πολιτική άμυνας στο μέλλον, για μισό τρις χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας σε τρία χρόνια, για ομαλοποίηση της μετανάστευσης, εμβάθυνση της ευρωζώνης και 1 τρις αύξηση του κοινοτικού ΑΕΠ, μόνο από επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες ως το 2025. Πάνω από όλα όμως θα στείλουν το μήνυμα ότι οι 27 θέλουν να είναι μαζί και κατανοούν την προστιθέμενη αξία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
 
“Δεν έχουμε έρθει στη Μπρατισλάβα για να παρηγορήσουμε ο ένας τον άλλον. Ή ακόμα χειρότερα, για να αρνηθούμε τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή στην ιστορία της κοινότητας μας, μετά την ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μόνο πράγμα που έχει νόημα είναι να έχουμε μια νηφάλια και βάναυσα ειλικρινή αξιολόγηση της κατάστασης.”
 
Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έδωσε το στίγμα της ιστορικής για την ΕΕ συνάντησης των 27 στο κάστρο της Μπρατισλάβας, στις όχθες του Δούναβη, με το μέλλον της Ευρώπης να είναι το μοναδικό ουσιαστικό θέμα στην ατζέντα.
 
ΚΥΠΕ
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο