3,7 εκ. προσφυγόπουλα δεν πηγαίνουν σχολείο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δημοσίευσε σήμερα έκθεση η οποία καταδεικνύει ότι 3.7 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες δεν πηγαίνουν σχολείο. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των 6 εκατομμυρίων παιδιών κι εφήβων σχολικής ηλικίας που υπάγονται στους όρους εντολής του Οργανισμού.
 
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου περίπου 1,75 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση στη δημοτική εκπαίδευση και 1,95 εκατομμύρια έφηβοι πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση στη δευτεροβάθμια. Σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, οι πρόσφυγες είναι πέντε φορές πιο πιθανό να παραμείνουν εκτός σχολείου.
 
"Αυτό αντιπροσωπεύει μια κρίση για εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες,» δήλωσε ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Η εκπαίδευση των προσφύγων έχει παραμεληθεί με οδυνηρές συνέπειες, ενώ αποτελεί μία από τις λίγες ευκαιρίες που έχουμε προκειμένου να ενισχύσουμε την επόμενη γενιά ώστε να είναι σε θέση να αλλάξει τις τύχες των δεκάδων εκατομμυρίων βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων παγκοσμίως» πρόσθεσε.
 
Η έκθεση συγκρίνει τα στοιχεία αναφορικά με την εκπαίδευση των προσφύγων που κατέχει η Ύπατη Αρμοστεία με τα στοιχεία της UNESCO σχετικά με την εγγραφή παιδιών σε σχολεία παγκοσμίως. Μόνο το 50 τοις εκατό των παιδιών προσφύγων έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που ξεπερνά το 90%. Και καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το χάσμα μεγαλώνει: μόνο το 22% των εφήβων προσφύγων πηγαίνουν σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που βρίσκεται στο 84%. Σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μόνο το 1% των προσφύγων παρακολουθεί μαθήματα σε πανεπιστήμια, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 34%.
 
Η έκθεση δημοσιεύεται πριν από την συνάντηση των ηγετών του κόσμου στις 19-20 Σεπτεμβρίου στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες και τη Σύνοδο των Ηγετών για την Παγκόσμια Προσφυγική Κρίση που θα φιλοξενήσει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.  Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί - και στις δύο συνόδους -  τις κυβερνήσεις, τους δωρητές, ανθρωπιστικές οργανώσεις και εταίρους που ασχολούνται με αναπτυξιακά έργα καθώς και εταίρους του ιδιωτικού τομέα να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους ώστε να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί λαμβάνει ποιοτική εκπαίδευση.
 
ΚΥΠΕ
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τα αντίποινα κατά του Ισραήλ για τις εκρήξεις βομβητών - Εκτόξευσε 140 ρουκέτες
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ